k-report-on-blue
Τετάρτη 15.9.2021

Καλημέρα σας.

Το κρίνουμε ενδιαφέρον: Με την επιστροφή των Νορβηγών Εργατικών στην κυβέρνηση μετά τις προχτεσινές εκλογές, κλείνει ένα διάλειμμα οκτώ ετών συντηρητικής διακυβέρνησης στη χώρα με την πιο ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράδοση στον κόσμο. Κάτι περισσότερο: Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, οι σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, κυβερνώνται όλες από σοσιαλδημοκράτες. Αν, μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και ο Όλαφ Σολτς εκλεγεί, σε 10 ημέρες, καγκελάριος της Γερμανίας, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα «κόκκινο ρεύμα» στον ευρωπαϊκό βορρά. Η εξέλιξη είναι σημαντική για την πορεία της Ευρώπης. Ίσως σημαίνει, επίσης, ότι οι προφητείες για το τέλος της σοσιαλδημοκρατίας ήταν σαν εκείνες για το τέλος της ιστορίας…

Στα καθ’ ημάς, ένα διάγραμμα αποτυπώνει την σκληρή αλήθεια που οφείλουμε να γνωρίζουμε: Στην χώρα μας η πανδημία έχει ξεφύγει.
DEATHS PER 100K EX PORTUGAL
Το διάγραμμα που δημοσιεύουμε, με χτεσινά στοιχεία από τους FT, δείχνει την διαχρονική εξέλιξη των θανάτων από covid-19 ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα ελληνικά δεδομένα ήταν με απόσταση καλύτερα όλων των άλλων, από τον Μάρτιο η εικόνα αλλάζει και από τον Απρίλιο η Ελλάδα αποκτά μακράν τις χειρότερες επιδόσεις. Από τις αρχές Αυγούστου μάλιστα η απόκλιση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή τάση γίνεται εντυπωσιακά μεγάλη.

Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC): Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον αριθμό των θανάτων κατ΄ αναλογία πληθυσμού, η Ελλάδα είναι δεύτερη, αμέσως μετά την Βουλγαρία -μπορείτε να δείτε την ευρωπαϊκή κατάταξη εδώ.

Τα στοιχεία, προφανώς, απαιτούν αναλυτική και προσεκτική αναζήτηση των παραγόντων που δικαιολογούν αυτήν την απόκλιση. Οπωσδήποτε, όμως, δεν δικαιολογούν εφησυχασμό. Ακόμη και μια γρήγορη ματιά στα στοιχεία και τα διαγράμματα που δημοσίευσε χθες ο ΕΟΔΥ (τα στοιχεία του ΕΟΔΥ εδώ) θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς ότι η πανδημία πολύ απέχει από το να καταστεί ελεγχόμενη. Ξενίζει, συνεπώς, ο τόνος που έχει υιοθετήσει ο κυβερνητικός λόγος, που εμφανίζεται αισιόδοξος υποτιμώντας τα δεδομένα της πανδημίας και τους εξ αυτών κινδύνους. Είναι κατανοητό, βέβαια, ίσως μια κουρασμένη κοινή γνώμη έχει ανάγκη από κάποιες τονωτικές ενέσεις αισιοδοξίας. Αλλά όχι από αυταπάτες ή εξωραϊσμό της πραγματικότητας.

Εικόνες σύγχυσης: Κουράζεται, μάλιστα, περισσότερο, όταν η κυβέρνηση εκπέμπει σύγχυση, όπως χτες:
Το πρωί ανακοινώθηκε ότι τα κρούσματα στα παιδιά είναι 1.000-1.500, λίγο αργότερα ο υφυπουργός Γ. Γεωργαντάς είπε ότι είναι 710, το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 805.
Δεύτερο στοιχείο της θολής εικόνας, τα self test των μαθητών. Ανακοινώθηκαν λιγότερα από 900.000 τεστ ενώ ο μαθητικός πληθυσμός, αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο.
Τρίτο, η αναδίπλωση για την πρόσβαση των παιδιών, 12-17 ετών, στους κλειστούς χώρους εστίασης. Η αρχική ΚΥΑ απαγόρευε την πρόσβαση τους. Χθες ανακοινώθηκε ότι επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test. Η υπουργός Παιδείας, δήλωνε έκπληκτη για την αλλαγή αυτή, για την οποία δεν είχε καν ενημερωθεί. Ενώ είχε προηγηθεί μια απίστευτη πολυγλωσσία, με τον Α. Γεωργιάδη να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ήδη προαναγγείλει την κοινή υπουργική απόφαση για αυτήν την αλλαγή. Αλαλούμ;..

Σχετικά με την πανδημία, ξεχωρίσαμε και δύο ειδήσεις, από Νέα Υόρκη και Λονδίνο:

Μπλόκο από Δικαστήριο της Νέας Υόρκης: Σε μακρύ χέρι του Τραμπ εξελίσσεται η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, χτες δικαστήριο της Νέας Υόρκης μπλόκαρε – προσωρινά - τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, γιατί υγειονομικοί ισχυρίζονται ότι για τα εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα εμβρύων από αμβλώσεις. Επόμενη ακροαματική διαδικασία, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Βρετανία: Έμφαση στον εμβολιασμό από 12 ετών και τρίτη δόση για τους μεγαλύτερους αλλά χωρίς την χρήση πράσινου πιστοποιητικού, το plan A του Μπόρις Τζόνσον. Και plan Β με περιοριστικά μέτρα, που θα εφαρμοστεί μόνο αν τα δεδομένα επιδεινωθούν, εδώ.

Κατά τα λοιπά καθ’ ημάς, ένα ακόμη θέμα:

Μέτρα ΔΕΘ: Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην 85η ΔΕΘ, εμείς θέλουμε να σημειώσουμε το εξής: Οι επιδοτήσεις του πρώτου ενσήμου υποθέτουμε ότι θα γίνονται υπό τον όρο ότι ο επιχειρηματίας δεν θα κόβει τα ένσημα κάποιου άλλου, ήτοι δεν θα απολύει κάποιον που ήδη εργάζεται για να προσλάβει κάποιον που θα επιδοτηθεί. Αναμένουμε.

Ματιές στον κόσμο:

Γερμανικές εκλογές: Δύο ποσοστιαίες μονάδες κέρδισε στην πρόθεση ψήφου η Ένωση CDU και CSU την τελευταία εβδομάδα, και βρίσκεται στο 21%, στο 25% Σοσιαλδημοκράτες, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές διαβάστε τι μεταδίδει από το Βερολίνο ο Θοδωρής Κούβακας, εδώ

Έλλειψη ημιαγωγών: Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Κίνας η έλλειψη ημιαγωγών θα συνεχιστεί για καιρό, το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, η πανδημία που έχει δημιουργήσει ανισορροπίες μεταξύ (μικρής) προσφοράς και (μεγάλης) ζήτησης, σοβαρές επιπτώσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ.

Αγροτικές επιδοτήσεις: Σχεδόν το 90% των παγκόσμιων αγροτικών επιδοτήσεων βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία, επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή, καταστρέφουν τη φύση και προκαλούν μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, σύμφωνα με υπηρεσίες του ΟΗΕ, εδώ

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες στο Λονδίνο, που θυμίζουν τα πρόσφατα φαινόμενα της Νέας Υόρκης, εδώ, σαρώνει το Τέξας ο τυφώνας Νίκολας, σε συναγερμό και η Λουϊζιάνα, για σφοδρές βροχοπτώσεις, εδώ.

Ρωσία: Με τη συμμετοχή 200.000 στρατιωτών πραγματοποιούνται έως τις 16 Σεπτεμβρίου ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας και Λευκορωσίας. Ανησυχία στο ΝΑΤΟ, εδώ.

Ρωσία-Συρία: Εμφάνιση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Φωτογραφίζοντας την Τουρκία, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι για να επέλθει ηρεμία στη χώρα θα πρέπει να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις, εδώ.

Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις χιλιάδων Αφγανών κατά των Ταλιμπάν στη Κανταχάρ, εδώ. Εξηγήσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έδωσε ενώπιον και της Γερουσίας ο Α. Μπλίνκεν, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να δέχεται σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, εδώ.

Διεθνής οικονομία-αγορές:

ΗΠΑ-πληθωρισμός: Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδωσε ο Αύγουστος, 5,3% από πέρσι, 0,3% από τον Ιούλιο και μηδενική μεταβολή του σκληρού πυρήνα του, δικαιώνεται η Τζ. Γέλλεν, αποκλιμάκωση με μικρή καθυστέρηση και στην Ευρώπη προβλέπει η ΕΚΤ, εδώ.

Tα Χρηματιστήρια: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί κατά 0,35% στις 7.713,30 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei, καταγράφει πτώση κατά 0,52% στις 30.510,13 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,01% στις 25.248,67 μονάδες και στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai καταγράφει κέρδη 0,31% στις 3.673,59 μονάδες, εδώ

Η χθεσινή μέρα: Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,83% στις 34.578 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,57% στις 4.443 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 15.037 μονάδες εδώ. Στις ευρωπαϊκές αγορές ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,01% στις 467 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,48% στις 7.034 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,14% στις 15.722 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,36% στις 6.652 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 906,81 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 900,13 μονάδων (-0,58%) και 906,92 μονάδων (+0,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,1 εκατ. ευρώ.

Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 0,1% στα 73,60 δολ. το βαρέλι ενώ το πετρέλαιο τύπου WTI ενισχύθηκε στα 70,46 δολάρια ανά βαρέλι εδώ. Χρυσός: Η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.807 δολ./ουγκιά εδώ. Ομόλογα: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,28%. Συνάλλαγμα: Το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1805 δολ.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

-On Geoeconomics. There is a shift underway that could change the rules in the global system, της Antonia Colibasanu, στο Geopolitical Futures.

Σχετικά με την καθ’ ημάς επικαιρότητα, μπορείτε να διαβάσετε:

-Μοναστήρια, προπύργια του ιού και των αρνητών, ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Σταύρου Τζίμα, για τα μοναστήρια που απαγορεύουν τις μάσκες, τους «γέροντες» που στο όνομα του Θεού λένε ότι ο ιός είναι ανύπαρκτος και τα εμβόλια έργο του σατανά -ή των Εβραίων, στην Καθημερινή.

-Μπορεί να υπάρξει νέο δεξιό κόμμα; -του Κώστα Γιαννακίδη, στο Protagon.

Τέλος, μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων εδώ.

Καλή συνέχεια –να προσέχετε, να είστε καλά.

Η Συντακτική Ομάδα του KReport
Τ