k-report-on-blue

Πέμπτη 9.9.2021

Καλημέρα σας,

Η επικαιρότητα παραμένει για όγδοη μέρα στον αστερισμό του Μίκη. Τα υπόλοιπα, σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά, ηχούν ακόμη λεπτομέρειες. Η Αθήνα τον αποχαιρέτισε χθες υπό βροχή, χιλιάδες από εμάς ήταν εκεί και τον κατευόδωσαν, ο Γαλατάς Χανίων, το χωριό του, που ο ίδιος το διάλεξε για την τελευταία κατοικία του, τον υποδέχεται σήμερα. Μια φράση από τον επικήδειο της Προέδρου της Δημοκρατίας συνοψίζει όμορφα το κοινό αίσθημα: «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Ο αποχαιρετισμός της Κατερίνας Σακελλαροπούλου εδώ, του Δημήτρη Κουτσούμπα εδώ.
MIKIS


Στην καθ’ ημάς επικαιρότητα, εν αρχή δυο λόγια για το κύμα ανατιμήσεων:

Πετρέλαιο θέρμανσης: Το κύμα ανατιμήσεων θα τροφοδοτήσει το πετρέλαιο θέρμανσης σε λίγες εβδομάδες, η αγορά προβλέπει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο κατά 20% περίπου συγκριτικά με πέρυσι ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο, κατά 50% περίπου. Με δεδομένο ότι η δαπάνη των νοικοκυριών για θέρμανση, ειδικά στις βορειότερες περιοχές της χώρας, είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνην για ηλεκτρική ενέργεια, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ή/και η μείωση των φόρων που επιβαρύνουν τα καύσιμα είναι στο τραπέζι.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στον πυρήνα του κύματος ανατιμήσεων είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί επηρεάζει τις τιμές όλων των προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν αρκεί να μην ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αν δεν συγκρατηθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας γενικά, η επίδρασή του θα ωθήσει το γενικό επίπεδο τιμών προς τα πάνω, θα διαβρώσει την αγοραστική δύναμη όλων των εισοδημάτων (των ευάλωτων νοικοκυριών συμπεριλαμβανομένων) και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων –που ήδη είναι σε άνιση θέση, λόγω ακριβής ενέργειας και ακριβού χρήματος.

Πάγωμα της τιμής: Αν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η λύση βρίσκεται στην κατεύθυνση των μέτρων που έλαβε η Ισπανία, που αποφάσισε ότι δεν θα αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για κανέναν μέχρι το τέλος του έτους -και μετά θα ξαναδούν το θέμα, ανάλογα με τις εξελίξεις. Βεβαίως η Ισπανία είχε περιθώριο να μειώσει τον ΦΠΑ στο ρεύμα, από το 21% που ήταν στο 10% για να πετύχει τον στόχο της. Στην περίπτωση της Ελλάδας τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει, γιατί ο ΦΠΑ είναι μόνο 6%. Υπάρχουν, όμως, τα έσοδα του λογαριασμού των ΑΠΕ, από τα δικαιώματα των ρύπων. Οι τιμές του ηλεκτρικού θα μπορούσαν να παγώσουν, αν το αυξημένο κόστος παραγωγής του καλυφθεί από έσοδα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πανδημία: Το ενδιαφέρον όλων στα παιδιά:

Οι παιδίατροι από 24 Σεπτεμβρίου: Στις 24 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των παιδιών από τους παιδιάτρους, με τα εμβόλια της Pfizer και Moderna, και την ελπίδα να καταφέρουν, να πείσουν περισσότερες από 500.000 οικογένειες ανεμβολίαστων μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα.

Δυσοίωνες προβλέψεις: Με το άνοιγμα των σχολείων τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν, προειδοποιεί ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου, επισημαίνοντας ότι στο τμήμα που θα εμφανιστεί κρούσμα, το 30% των μαθητών θα νοσήσει. «Έχουμε 600.000 παιδιά – είπε - που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά». Για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κάνει λόγο ο Θ. Ζαούτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Ο ιός –λέει- θα πάει εκεί που δεν θα βρει αντίσταση, δηλαδή στους ανεμβολίαστους.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ: Παρ’ ότι περισσότερα από το 50% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών είναι εμβολιασμένα, την πρώτη βδομάδα Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν τα περισσότερα εβδομαδιαία κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Από την υπόλοιπη καθ’ ημάς επικαιρότητα:

Ράλι Ακρόπολης: Επιστρέφει μετά από 8 χρόνια το Ράλι Ακρόπολης, η εκκίνηση σήμερα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ειδική διαδρομή θα γίνει στο Σύνταγμα, για πρώτη φορά. Στη διαδρομή του περιλαμβάνει την Αθήνα, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, με τη συμμετοχή 55 πληρωμάτων. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο, ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα» θα είναι κλειστός και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση, ενώ τα δρομολόγια του Τραμ θα διεξάγονται με τερματικό σταθμό τη στάση «Κασομούλη». Αναλυτικός οδηγός εδώ.

Κι αυτά μας αφορούν:

Eurogroup: Στη σκιά της πανδημίας συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων. Στα σενάρια, η εξαίρεση των πράσινων επενδύσεων από τον υπολογισμό ελλείμματος και χρέους, οι αποφάσεις μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αφγανιστάν- πρόσφυγες: Η ΕΕ πρέπει να περιμένει εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο, εκτιμά η FRONTEX, σημειώνει ότι εκατομμύρια ζουν ήδη εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες, εδώ.

Διεθνής Αμνηστία: Έντονη η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας στην απόφαση των Βρυξελλών να μετατρέψουν την βάση δεδομένων με τα δακτυλικά αποτυπώματα μεταναστών και προσφύγων που ζητούν άσυλο, σε μηχανισμό μαζικής επιτήρησής τους, εδώ.

Άρθρο: Προκλήσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της Θράκης - του Γ. Ι. Δουκίδη

Κυβερνητικές αστοχίες, επιχειρηματικές επιπολαιότητες και νεοπλουτίστικες συμπεριφορές, μη ενεργή συμμετοχή της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, έλλειψη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και, τέλος, ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είχαν ως αποτέλεσμα με την οικονομική κρίση να καταρρεύσει το αναπτυξιακό οικοδόμημα, να γεμίσει η Θράκη με βιομηχανικά κουφάρια και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να οδηγηθούν στην ανεργία. Η ευνοϊκή συγκυρία της επόμενης 5ετίας, με τα 110 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στην οικονομία μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (57 δισ.), του ΕΣΠΑ 2021-7 ( 34 δισ.) και της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - ΚΑΠ (19 δισ.) είναι η μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση καινοτόμων και ολοκληρωμένων αναπτυξιακών πλάνων. Ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προτείνει μια νέα στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης με πέντε πυλώνες. Το άρθρο εδώ.

Ματιές στον κόσμο:

Γερμανικές εκλογές: Η Μέρκελ μιλά για τις καλύτερες και τις χειρότερες αναμνήσεις από την 16η θητεία της στην καγκελαρία, διαβάστε την ανταπόκριση του Θοδωρή Κούβακα από το Βερολίνο, 16 ημέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στην Γερμανία, εδώ.

Ιταλία: Ενδοκυβερνητικές τριβές από την πρόθεση του Μ. Ντράγκι να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η σχετική απόφαση, που επρόκειτο να ληφθεί σήμερα, αναβάλλεται λόγω αντίθεσης της Λέγκα του Μ. Σαλβίνι, σήμερα αναμένεται να αποφασιστεί μόνο η επέκτασή του στα συνεργεία καθαρισμού σχολείων και σε όσους μαγειρεύουν για τους μαθητές.

Υπόθεση Pegasus: Η γερμανική αστυνομία παραδέχτηκε ότι ήταν πελάτης της ισραηλινής εταιρείας NSO, που διέθετε το λογισμικό παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών Pegasus, αν και οι νομικοί σύμβουλοί της είχαν διαφωνήσει με την προμήθεια του συστήματος γιατί παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της ιδιωτικής ζωής, εδώ.

ΗΠΑ-ηλιακή ενέργεια: Το σχέδιό του για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ κατά 45% από ηλιακή ενέργεια έως το 2050, παρουσίασε η κυβέρνηση Μπάιντεν από το 4% των αναγκών της χώρας που καλύπτει σήμερα, ρεπορτάζ των NΥT εδώ, η μελέτη του υπουργείου Ενέργειας εδώ.

Γαλλία: Άρχισε η δίκη για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν, με στέρησε τη ζωή σε 130 ανθρώπους. Βασικός κατηγορούμενος, ο μοναδικός επιζών από τους τρομοκράτες. Το χρονικό του μπαράζ των επιθέσεων τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, εδώ.

ΗΠΑ: Έκθεση του think tank New America δείχνει πως από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και μετά, οι τρομοκρατικές ενέργειες ακροδεξιών εξτρεμιστών συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από εκείνες των εξτρεμιστών Ισλαμιστών. Ακροδεξιοί τρομοκράτες έχουν σκοτώσει 114 ανθρώπους σε 36 επιθέσεις, τζιχαντιστές έχουν σκοτώσει 107 ανθρώπους σε 14 επιθέσεις εδώ και εδώ.

Διεθνής οικονομία-αγορές:

Tα Χρηματιστήρια: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί κατά 1,62% στις 7.680,30 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei, καταγράφει πτώση κατά 0,61% στις 29.996,13 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 1,60% στις 25.898,67 μονάδες και στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai καταγράφει κέρδη 0,09% στις 3.678,59 μονάδες, εδώ

Η χθεσινή μέρα: Στη Wall Street o Dow Jones υποχώρησε 0,2% στις 35.030 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,13% στις 4,514 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,57% στις 15.286 μονάδες εδώ. Στις ευρωπαϊκές αγορές ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,06% στις 467 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,75% στις 7.095 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,47% στις 15.610 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,85% στις 6.668 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 905,48 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 894,83 μονάδων (-1,59%) και 905,65 μονάδων (-0,40%). Ο τζίρος ανήλθε στα 63,8 εκατ. ευρώ.

Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου Brent ανέβηκε κατά 1,27% στα 72,95 δολ. το βαρέλι ενώ το πετρέλαιο τύπου WTI κέρδισε 1,39% στα 69,30 δολάρια ανά βαρέλι εδώ. Χρυσός: Η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.793,50 δολ./ουγκιά εδώ. Ομόλογα: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,34%. Συνάλλαγμα: Το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1826 δολ.

Βιβλίο-Ιδέες:

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη ο Αντώνης Παπαγιαννίδης ανταλλάσσει μαζί μας μερικές ιδέες με αφορμή ένα βιβλίο. Σήμερα, αφορμή είναι το βιβλίο «Ο μεγάλος μετασχηματισμός: Κράτος και πολιτική στην Ελλάδα του 20ου αιώνα», επιμέλεια Γιάννης Βούλγαρης, Κώστας Κωστής, Σωτήρης Ριζάς, εκδόσεις Πατάκη/ «Διαδρομές ιστορίας», Αθήνα 2021, εδώ.

Για τα θέματα της επικαιρότητας, σας προτείνουμε να διαβάσετε:

-Why Turkey wants to guard Afghanistan’s gateway to the world, του B. Ghosh, στο Bloomberg, εδώ.

-Who’s who in the race to find a conservative candidate to run for French president, στο Politico, εδώ.

-What’s worth knowing in economics? A global survey among economists, στο VOXeu, εδώ.

Για την καθ΄ ημάς επικαιρότητα, μπορείτε να διαβάσετε:

-Γονείς SOS: Επιστρέφουν οι ξεχασμένες λοιμώξεις, του Γιάννη Δεβετζόγλου, στο Protagon, εδώ.

-Καινοφανής σκοταδισμός και επιστήμη, της Δώρας Αντωνίου, στην Καθημερινή, εδώ.

Και δυο άρθρα για το ΚΙΝΑΛ:

-Τα μειράκια του ΚΙΝΑΛ, του Σάκη Μουμτζή, στον Liberal, εδώ.

-Γιατί τόση μανία με το ΚΙΝΑΛ; -του Γιάννη Μακρυγιάννη, στο Πρώτο Θέμα, εδώ.

Τέλος, μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων εδώ.

Καλή συνέχεια –να προσέχετε, να είστε καλά.

Η Συντακτική Ομάδα του KReport