k-report-on-blue
Κυριακή 25.7.2021

Καλημέρα σας,

Ίσως έχει τύχει και σε εσάς- έχει τύχει σε πολλούς: Κάποια στιγμή βρίσκεσαι απέναντι σε κάποιον, γνωστό ή άγνωστο, συγγενή ή συνάδελφο, τον οδηγό του ταξί που σε μεταφέρει ή την ευγενική καθαρίστρια των γραφείων, που, με συστολή σχεδόν, χωρίς την επιθετική αυτοπεποίθηση του εξ επαγγέλματος «οργισμένου», σου ομολογεί ότι δεν έχει εμβολιαστεί και διστάζει/ φοβάται να το κάνει. Πώς αντιδράς; Τι λες; Δεν υπάρχει, προφανώς, συνταγή. Αλλά ένας ενδιαφέρων οδηγός, που μπορεί να βοηθήσει, δημοσιεύεται στην Washington Post και σας προτείνουμε να τον συμβουλευθείτε. Το άρθρο της W P εδώ.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό των ανθρώπων που αντιστέκονται στα εμβόλια είναι πλέον στο 29% όταν πριν από τρεις μήνες ήταν στο 24%. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα έδαφος για να μπορέσει να προσεγγίσει κάποιος τους δικούς του ανθρώπους και να τους πείσει να εμβολιαστούν. Ένα μεγάλο ρεπορτάζ των NY Times, άλλωστε, σημειώνει ότι μέσα σε μία μέρα, την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν (καθυστερημένα) μισό εκατομμύριο άνθρωποι- εκείνοι ακριβώς που δίσταζαν. Οι συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα δίνουν μιαν ευκαιρία να μπει κανείς στο μυαλό των επιφυλακτικών και αναβλητικών εδώ.

Πώς τους πείθει κανείς;

Πρώτον, πρέπει να είστε καλοί ακροατές. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν την αντίσταση προς το εμβόλιο σαν κομμάτι της πολιτικής του ταυτότητας καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ή τις φαρμακευτικές εταιρείες. Πρέπει να ακουστούν, αφού «δεν μπορείς να πείσεις κάποιον αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που στέκεται ως εμπόδιο».
Δεύτερον, δεν υπάρχει μήνυμα – πασπαρτού. Το μήνυμα πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με το ακροατήριο. Οι ψυχολόγοι χωρίζουν τους ανθρώπους που αρνούνται το εμβολιασμό, σε διάφορες κατηγορίες. Υπάρχουν οι απαθείς (που βλέπουν τον εμβολιασμό σαν κάτι που θα τους χαλάσει τη βολή τους), οι σκεπτικιστές (απέναντι στην τεχνολογία των εμβολίων και την ασφάλειά τους), αλλά και εκείνοι που δεν εμβολιάζονται για λόγους ιδεολογικούς (οι οποίοι είναι και δυσκολότερο να πειστούν).
Τέλος, αν προσπαθείτε να πείσετε κάποιον, μιλήστε μαζί του, μην κάνετε ντιμπέιτ. Τα επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων είναι εύκολο να παρουσιαστούν. Αλλά δεν θα πείσουν, όσους δεν έχουν ήδη πεισθεί. Πιο χρήσιμο θα ήταν να ανακαλύψετε, κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, τι είναι αυτό που θα τονώσει την πίστη στα εμβόλια.



Στα καθ' ημάς για την πανδημία:

Δεν είμαστε μόνον εμείς, και η κυβέρνηση έχει ανάγκη οδηγιών. Τα κρούσματα έχουν παγιωθεί σε υψηλούς αριθμούς, κοντά στις 2.500-3.000 ημερησίως, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί και η εικόνα των νησιών είναι επιβαρυμένη. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για μια ενδεχομένως επικίνδυνη επιβάρυνση του συστήματος υγείας μέσα στον Αύγουστο. παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης περιορίζεται. Δύο ακόμη στοιχεία επιβαρύνουν την εικόνα: η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η μετατόπιση των κρουσμάτων στις ηλικίες 40-60, που οδηγούν εκ των πραγμάτων σε βαρύτερα περιστατικά. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση φαίνεται να ταλαντεύεται μεταξύ «καρότου και μαστίγιου». Μετά τα μπόνους στους 18ρηδες, ήρθαν οι επιπλέον αμοιβές σε ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς για τους εμβολιασμούς που κάνουν ή τα ραντεβού που κλείνουν.
Από την άλλη, υπάρχουν οι προειδοποιήσεις: η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για εργαζόμενους σε δομές υγείας και φροντίδας ευπαθών ομάδων, με ποινή την αναστολή εργασίας, η ρύθμιση για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με απόφαση του υπουργού υγείας, οι σκέψεις για περεταίρω περιορισμούς στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων, πέρα των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας και θεαμάτων, (ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε ακόμη και για το λιανεμπόριο, με τον Στέλιο Πέτσα να το διαψεύδει λίγες ώρες αργότερα). Το όποιο σχέδιο αναπροσαρμόζεται αναλόγως των δεδομένων, με βασικό στόχο η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου τότε να είναι δυνατή η επαναλειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, αλλά και μια γενικότερη «κανονικότητα».
Μια ισορροπημένη εκτίμηση διατύπωσε χθες (ΣΚΑΙ) ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης: Το τείχος ανοσίας μπορεί να έχει χτιστεί ως τον Δεκέμβριο, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι του 2022 θα φέρει το τέλος των υγειονομικών μέτρων.Oι δηλώσεις Μαγιορκίνη εδώ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Δεύτερη μέρα σήμερα των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, που θα μείνουν στην ιστορία ως οι αγώνες της πανδημίας. Αγώνες, που διεξάγονται με ένα χρόνο καθυστέρηση, χωρίς θεατές, σε μια πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι αντίθετη στη διεξαγωγή τους, με τους απανταχού επιστήμονες να ανησυχούν και τους διοργανωτές να δηλώνουν ότι οι αγώνες είναι ασφαλείς. Είναι στ´ αλήθεια; Το Axios, εδώ, καταγράφει τι συμβαίνει στα «παρασκήνια» και οι περιγραφές κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν: στην τελετή έναρξης οι μάσκες των αθλητών ήταν κάτω από τη μύτη, σε πολλές περιπτώσεις, το ίδιο συμβαίνει από την πρώτη μέρα στο Ολυμπιακό χωριό, όπου διαφορετικές αποστολές ομάδων μοιράζονται τα ίδια λεωφορεία για τις μετακινήσεις τους ή βρίσκονται στους ίδιους χώρους για να γευματίσουν, προφανώς χωρίς μάσκες. Ο κίνδυνος, πάντως, όπως επισημαίνεται, δεν αφορά τους οικοδεσπότες Ιάπωνες, οι οποίοι παροτρύνονται να μην συγκεντρώνονται ούτε καν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, ο Λευτέρης Πετρούνιας πέρασε στον τελικό των κρίκων με εντυπωσιακή εμφάνιση- την οποία έχασε η τηλεοπτική μετάδοση!

Τουρκικός γρίφος: Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, οι «εορτασμοί» για την επέτειο της εισβολής και οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια κυριάρχησαν στην καθ’ ημάς επικαιρότητα αυτήν την εβδομάδα. Σε Αθήνα και Λευκωσία διατυπώνεται ικανοποίηση για την καταδίκη των κινήσεων Ερντογάν από την διεθνή κοινότητα και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά διατυπώνεται επίσης ανησυχία για τις επόμενες τουρκικές κινήσεις και για τις δύσκολες (και από πολλές απόψεις επικίνδυνες) ημέρες που έρχονται στην διαχείριση του Κυπριακού.
Δεν είναι πάντως μόνον η Αθήνα που αναζητά μια νέα φόρμουλα επιτυχούς διαχείρισης των σχέσεων με την Τουρκία. Είναι η Δύση στο σύνολό της που αναζητά μια αποτελεσματική ισορροπία ανάμεσα στην μεγάλη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, ως εταίρος, και την ανάγκη πειθάρχησής της στους κανόνες της δημοκρατίας και (δεν είναι άσχετο) στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Σας συνιστούμε να διαβάσετε: Μια ανάλυση του γερμανικού ιδρύματος Χάϊνριχ Μπελλ εδώ
Και μια ανάλυση του Foreign Report για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εδώ

Στην υπόλοιπη καθ’ ημάς επικαιρότητα:

Βουλή: Δύο μείζονες για την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις και κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση, θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει μεταξύ άλλων, την εισαγωγή κάποιας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την επικουρική ασφάλιση. Η συζήτηση για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, θα διαρκέσει στην Ολομέλεια τρεις ημέρες. Την Τρίτη αναμένεται να αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή και η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νέα επικουρική ασφάλιση, που προγραμματίζεται να ψηφιστεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. Την Δευτέρα, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, μετά την απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ν.Παππά.

Ματιές στον κόσμο:

Λευκορωσία: Στη «μάχη» κατά της πανδημίας η Λευκορωσία έχει να αντιμετωπίσει εκτός των προφανών αντικειμενικών δυσκολιών, όπως είναι για παράδειγμα τα χαμηλά αποθέματα εμβολίων, που διαθέτει (μόλις το 8% του πληθυσμού της είναι πλήρως εμβολιασμένο) και τα εμπόδια, που δημιουργεί η λειτουργία ενός πολιτικού συστήματος, που παίρνει χαρακτηριστικά καθεστώτος. Στην προκειμένη περίπτωση, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειμα ιατρικού προσωπικού, καθώς εκατοντάδες γιατροί και επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω αντικυβερνητικών πεποιθήσεων, είτε γιατί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, είτε γιατί άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία. Σε 250 γιατρούς έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή ακόμη και ποινή κράτησης, ενώ τουλάχιστον 70 έχουν απολυθεί, όπως δημοσιεύει το Politico, εδώ.

Βατικανό: Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Αγία Έδρα δίνει στη δημοσιότητα οικονομικά της στοιχεία, στο πλαίσιο της πολιτικής διαφάνειας. Όπως προκύπτει, το Βατικανό έχει στην κατοχή του 4.051 ιδιοκτησίες στην Ιταλία και 1.120 στο εξωτερικό, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι πρεσβείες της. Το 40% χρησιμοποιούνται ως σχολεία ή νοσοκομεία, ενώ το 14% ενοικιάζονται σε τιμές αγοράς, εδώ.

Τα άρθρα του KReport:

Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ειδικά για το KReport μια ανάλυση για το ευρωπαϊκό σχέδιο fit-for-55, «μια από τις τολμηρότερες κινήσεις παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», που φιλοδοξεί να μετασχηματίσει σχεδόν κάθε πτυχή της οικονομίας, από την οικιακή χρήση ενέργειας μέχρι τη φορολόγηση των εισαγωγών άνθρακα. Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση «Πλαίσιο πολιτικών βιωσιμότητας και δέσμη ‘Fit-for-55’» εδώ.

Τα βιβλία του KReport:

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, ανταλλάσσει μαζί μας μερικές ιδέες με αφορμή ένα βιβλίο. Αυτή την εβδομάδα, αφορμή ήταν τα βιβλία:

«Πώς συλλογάται ο Ρήγας;» του Δημήτρη Ψαρρά Εκδ. ΠΟΛΙΣ/Historia, Αθήνα 2021 εδώ

Dictionnaire amoureux de la géopolitique» του Hubert Védrine, Plon/Fayard, Paris 2021 εδώ

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Only Electric Cars Can Save the Planet στο Common Dreams εδώ.

Τέλος, μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες των κυριακάτικων εφημερίδων εδώ, και λίγα από τα άρθρα γνώμης που δημοσιεύουν εδώ, πριν πάτε στο περίπτερο για να προμηθευτείτε τις εφημερίδες της επιλογής σας.

Καλή συνέχεια, να έχετε μια όμορφη Κυριακή -να προσέχετε, να είστε καλά.

Η Συντακτική Ομάδα του KReport