Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 45% των περιπτώσεων άνοιας μπορεί να προληφθεί - ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η η εμφάνισή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας έκθεσης της Επιτροπής Lancet για την Άνοια, η οποία συγκεντρώνει κορυφαίους εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο και απαριθμεί παράγοντες κινδύνου που, σε αντίθεση με την ηλικία, είναι δυνατόν να τους αλλάξουμε.
Η έκθεση απαριθμεί 14 από αυτούς, προσθέτοντας δύο σε αυτούς που περιείχε η προηγούμενη έκθεσή της το 2020, τη μη θεραπευμένη απώλεια όρασης και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική αδράνεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι να ζει κανείς αυτό που θεωρείται ως μια υγιεινή ζωή: Να αποφεύγει τον καπνό και το υπερβολικό αλκοόλ και να ασκείται πολύ (αλλά να αποφεύγει τις μορφές άσκησης που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι, όπως το μποξ, το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και άλλα.
Επίσης, να τρέφεται σωστά, όπερ σημαίνει να τρώτε τουλάχιστον τρεις μερίδες/ βδομάδα από όλα τα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, σπανίως να πίνετε ποτά με ζάχαρη, σπανίως να τρώτε επεξεργασμένο κρέας όπως λουκάνικα ή να παίρνετε φαγητό από έξω.
Είναι επίσης σημαντικό να ασκείτε τον εγκέφαλο, μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα, για παράδειγμα -ή ακόμα και λύνοντας σταυρόλεξα και παζλ sudoku.
Ορισμένες σωματικές παθήσεις δεν επιφέρουν αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι καθιστούν την άνοια πιο πιθανή. Μία από αυτές είναι η μη θεραπευμένη απώλεια ακοής. Η έκθεση της Επιτροπής Lancet από το 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτός ήταν ο μεγαλύτερος από τους 12 παράγοντες κινδύνου, συμπέρασμα που συμμερίζεται και η τελευταία μελέτη. Τα άτομα με απώλεια ακοής έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τους υπόλοιπους. Η ευρύτερη διαθεσιμότητα και χρήση ακουστικών βαρηκοΐας είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση τική για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της άνοιας.