Στην έκθεση που παρουσιάζει η Greenpeace, ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου μελέτησαν και αποτίμησαν τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι κλιματικές παράμετροι στην Ελλάδα την 30ετία (1991- 2020) εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Όπως αναλύει η μελέτη, η θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου και κατά περιοχές, η άνοδος ξεπερνά τους 2 βαθμούς. Ειδικά οι περιοχές που είναι πιο μακριά από τη θάλασσα παρουσίασαν μεγαλύτερη αυξητική τάση. Ο χειμώνας 2023-2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά των καταγραφών στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια έχουν καταγραφεί οι 3 θερμότεροι χειμώνες. Το καλοκαίρι του 2024 ήταν επίσης το θερμότερο ξεπερνώντας κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου της μέση τιμής της περιόδου από το 1991-2020.
Από την άλλη, οι μέρες παγετού, σημαντική παράμετρος για τη γεωργία, παρουσίασαν σημαντική μείωση.
Η ετήσια βροχόπτωση αυξήθηκε στη δυτική Ελλάδα αλλά μειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι διαδοχικές ημέρες ξηρασίας σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας παρουσιάζουν αυξητική τάση ενώ εκτεταμένες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης ) παρουσιάζουν πτωτική τάση.
Οι κλιματικές προβολές για το μέλλον προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της βροχόπτωσης αλλά και των χιονοπτώσεων.
Οι συνθήκες αυτές μπορεί να έχουν άμεση επίπτωση στο είδος των καλλιεργειών ανά περιοχή και στην απόδοση τους.
Οι ετήσιες καλλιέργειες (σιτηρά, κηπευτικά όσπρια) μπορεί να χρειαστεί να μεταφερθούν πιο βόρεια. Οι μη αρδευόμενες καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας αλλά και οι αρδευόμενες θα πληγούν εφόσον δεν θα υπάρχει επάρκεια νερού.
Σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις και στη μελισσοκομία αλλά πιθανότατα και στις υδατοκαλλιέργειες.
Στόχος της έκθεσης είναι να προσφέρει ένα εργαλείο στην πολιτική ηγεσία, για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην εθνική και αγροτική οικονομία ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα.