Όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά τις πέντε αισθήσεις μας, την όραση, τον ήχο, την όσφρηση, τη γεύση και την αφή. Αλλά υπάρχει μια έκτη αίσθηση που λειτουργεί συνεχώς στο παρασκήνιο και σπάνια συζητείται: H επίγνωση του σώματος. Τί είναι αυτό; Η επίγνωση του σώματος μας λέει πού βρίσκεται το σώμα μας στο χώρο και μας βοηθάει σε όλα, από το να σηκώνουμε βάρη μέχρι να πίνουμε νερό και να οδηγούμε αυτοκίνητο. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να περπατάμε στο δρόμο χωρίς να σκεφτόμαστε πού να τοποθετήσουμε το πόδι μας για να κάνουμε κάθε βήμα.
Αυτή η αίσθηση επιδεινώνεται με την ηλικία, και αυτή η επιδείνωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου από τραυματισμό μόλις περάσουμε τα 65 έτη. Υπάρχουν όμως τρόποι να προπονηθούμε και να διατηρήσουμε αυτή την αντίληψη σε εγρήγορση καθώς γερνάμε.
Για να δοκιμάσετε το πάνω μέρος του σώματός σας, σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη με κλειστά μάτια και σηκώστε τα χέρια σας μέχρι να νομίζετε ότι είναι παράλληλα με το πάτωμα. Στη συνέχεια, ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε πόσο κοντά φτάσατε στο σχήμα «Τ».
Για να δοκιμάσετε το κάτω μέρος του σώματός σας, σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και σταυρώστε τα χέρια σας πάνω από το στήθος σας. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να ισορροπήσετε σε κάθε πόδι τόσο με τα μάτια σας ανοιχτά όσο και με κλειστά. Σύμφωνα με τους Times, οι ενήλικες κάτω των 50 ετών θα πρέπει να μπορούν να ισορροπήσουν με τα μάτια ανοιχτά για 40 δευτερόλεπτα και με κλειστά μάτια για 7 δευτερόλεπτα. Οι 70άρηδες θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν για 15 και 2 δευτερόλεπτα αντίστοιχα.
Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με την επίδοσή σας σε αυτά τα τεστ, υπάρχουν απλοί τρόποι για να οξύνετε την επίγνωση του σώματός σας. Σύμφωνα με τις έρευνες, το περπάτημα προς τα πίσω -που γίνεται με ασφάλεια- μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία. Επίσης, το περπάτημα σε ανώμαλες επιφάνειες, όπως η άμμος ή το γρασίδι, μπορεί να βοηθήσει, συνηθίζοντας τα πόδια και τους αστραγάλους να προσαρμόζονται σε νέες θέσεις.