Με μια ιστορική συμφωνία, οι Κούρδοι της Συρίας (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, PYD) αποδέχονται την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο συριακό κράτος, εγκαταλείποντας την αυτόνομη διοίκηση των εδαφών τους. Ο πρόεδρος Αχμάντ Αλ Σάραα και ο ηγέτης των Κούρδων, Μαζλούμ Αμπντί, υπέγραψαν μια συμφωνία που μετατρέπει τη Ροζάβα από ημι-ανεξάρτητη κουρδική οντότητα σε επαρχία υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.
Η συμφωνία της 10ης Μαρτίου 2025 προβλέπει την πλήρη ενοποίηση όλων των πολιτικών και στρατιωτικών θεσμών της βορειοανατολικής Συρίας στη διοίκηση της Δαμασκού. Αυτό σημαίνει πως συνοριακές διαβάσεις, αεροδρόμια, καθώς και τα κρίσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο του συριακού κράτους.
Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι κατοχυρώνουν την αναγνώρισή τους ως αυτόχθονη κοινότητα, με εγγυήσεις για τα πολιτικά τους δικαιώματα και την ιθαγένειά τους. Η συμφωνία προβλέπει επίσης κατάπαυση του πυρός και δέσμευση του συριακού κράτους να προστατεύσει τους εκτοπισμένους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι όροι της συμφωνίας:
Η συμφωνία ήδη άρχισε να παράγει αποτελέσματα και η συριακή κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα να θέτει υπό τον έλεγχό της τις πετρελαιοπηγές στη Χασάκα, σύμφωνα με την τηλεόραση της Συρίας.
Επίσης, μία αυτοκινητοπομπή του συριακού Υπουργείου Άμυνας θα κατευθυνθεί σύντομα προς τη Χασάκα, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχο της συριακής διοίκησης και τις φυλακές που ήλεγχαν οι Κούρδοι.
Πανηγυρισμοί αναφέρθηκαν στην Ντεϊρέζουρ και τη Ράκα για τη συμφωνία Δαμασκού – PYD, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης
Τι σημαίνει για την Τουρκία και τη Συρία: Για τη Συρία, η συμφωνία αποτελεί μια στρατηγική νίκη, καθώς επαναφέρει υπό τον έλεγχό της μια περιοχή που λειτουργούσε ως de facto αυτόνομο κουρδικό κράτος. Η Δαμασκός κλείνει έτσι το πιο βασικό της μέτωπο και η συμφωνία σημαίνει, φυσικά, τη σταθεροποίηση της Συρίας.
Για την Τουρκία, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική: Η εγκατάλειψη της κουρδικής αυτονομίας ικανοποιεί τις πάγιες απαιτήσεις της Άγκυρας, με τη Ροζάβα να μην αποτελεί πλέον «απειλή» και «πονοκέφαλο».