Η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Εβδομάδας των Τεμπών φέρνει στο προσκήνιο τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που θα είναι η επόμενη κίνηση του Κ. Μητσοτάκη. Τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει σειρά συζητήσεις με ένα στενό κύκλο συνεργατών, ενώ άρχισε και τις βολιδοσκοπήσεις προσώπων, που θα κορυφωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ορόσημο για τον ανασχηματισμό είναι η προσεχής Πέμπτη, 13 Μαρτίου, ημερομηνία της ορκωμοσίας του Κ. Tασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται οι αλλαγές στην κυβέρνηση να ανακοινωθούν ακόμα και την ίδια μέρα, το βέβαιο είναι ότι θα γίνει μετά την αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση, σε μια σημειολογική κίνηση ενίσχυσης του παραταξιακού φρονήματος.
Ως προς τα πρόσωπα:
Δείχνει να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μετακίνησης του Γ. Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, εξαιτίας του περίπλοκου διεθνούς περιβάλλοντος και των νέων προκλήσεων που αναδύονται. Αν, ωστόσο, προκριθεί στην τελική ευθεία αυτή η αλλαγή, τότε η υπουργοποίηση του Μ. Σχοινά, που είχε εξετασθεί, δεν φαίνεται να παραμένει στο προσκήνιο, κρίνεται προσφορότερο το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Δ. Αβραμόπουλου, που έχει θητεύσει στο παρελθόν στο υπουργείο και διατηρεί καλές επαφές στην Ευρώπη, την Άγκυρα αλλά και στην Ουάσιγκτον.
Φαίνεται ότι πρόθεση της κυβερνητικής ηγεσίας είναι η απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Σε αυτήν την περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας πιθανολογείται ότι θα δοθεί στη Νίκη Κεραμέως. Σε εκκρεμότητα είναι η παραμονή ή η μετακίνηση του Ν. Παπαθανάση, που έχει δεχτεί πολλές και από πολλές πλευρές κριτικές για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αν ο τομέας Μεταφορών διαχωριστεί από τις Υποδομές, εξετάζεται η μετακίνηση εκεί του Κυριάκου Πιερρακάκη, που όμως ο ίδιος δεν φαίνεται ότι θα το επιθυμούσε. Υποψηφιότητα για αυτό το υπουργείο ή/και το υπουργείο Ενέργειας φέρεται ότι έχει θέσει και ο Άδ. Γεωργιάδης –που θεωρείται βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας. Μια άλλη σκέψη είναι να παραμείνει ενιαίο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και να ορισθεί ένας αναπληρωτής υπουργός για τις Μεταφορές, όπου πιθανότερος φέρεται ο Κ. Κυρανάκης.
Ο Χρ. Στυλιανίδης έχει ζητήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καθώς εξετάζει την προοπτική να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στην Κύπρο. Πιθανολογείται η αντικατάστασή του από τον Θ. Σκυλακάκη, με μετακίνηση του Μ. Βορίδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικαταστάτης του Χρ. Στυλιανίδη δεν αποκλείεται να είναι και ο Β. Κικίλιας, ο οποίος φέρεται να επιθυμεί να μετακινηθεί από την Πολιτική Προστασία.
Αμετακίνητος μένει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, καθώς εκτιμάται ότι έχει κάνει μια δουλειά στο υπουργείο που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος και πρέπει να συνεχιστεί.
Στην κυβέρνηση θα επιστρέψει ο Σταύρος Παπασταύρου, όχι στο Μαξίμου αυτή τη φορά, αλλά σε κάποιο υπουργείο, που θα μπορούσε (και ο ίδιος φέρεται ότι θα επιθυμούσε) να είναι το υπουργείο Ενέργειας, αν τελικά δεν μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ο Μ. Βορίδης.
Τέλος, αναμένονται αρκετές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών ώστε να απαντηθούν οι αγωνίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ..
Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, στη σκιά των εξελίξεων της υπόθεσης των Τεμπών και υπό το βάρος της κλιμακούμενης αντίδρασης της κοινής γνώμης και της συνακόλουθης δημοσκοπικής μείωσης ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, ο Κ. Μητσοτάκης δέχθηκε επίμονες εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και, ενδεχομένως, για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά τις απέρριψε.