ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις αμφίρροπες πολιτείες

Μάχη στήθος με στήθος συνεχίζουν να δίνουν η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College, αν και ίσως η αντιπρόεδρος έχει πάρει μικρό προβάδισμα στην τελική ευθεία. Ο αγώνας παραμένει, πάντως, ουσιαστικά ισόπαλος στις επτά πολιτείες που πιθανότατα θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης NYT/Siena

Προηγούνται:

  • στην Αριζόνα ο Τραμπ με 4 μονάδες
  • στο Μίσιγκαν ο Τραμπ με 1 μονάδα
  • στη Τζόρτζια η Χάρις με 1 μονάδα
  • στη Νεβάδα η Χάρις με 3 μονάδες
  • στο Ουισκόνσιν η Χάρις με 3 μονάδες
  • στη Βόρεια Καρολίνα η Χάρις με 3 μονάδες
  • στηνΠενσυλβάνιαουδείςέχειπροβάδισμα

Αν και τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν πολύ από την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση, εντούτοις υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες μετατοπίσεις. Η αντιπρόεδρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της μεταξύ των νεότερων, των μαύρων και των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, ενώ ο πρώην πρόεδρος μεταξύ των λευκών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο. Μεταξύ των μαύρων η Χάρις προηγείται με 84%-11% (από 80%-14% σε προηγούμενη έρευνα). Αισθητή πτώση έχει το ποσοστό του Τραμπ στους ισπανόφωνους, όπου χάνει 35%-56%, από 41%-55% προηγουμένως.

Σε γενικές γραμμές στην τελική αυτή έρευνα η Χάρις έχει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, πλην όμως τα κέρδη της είναι κυρίως σε πολιτείες όπου προηγουμένως είχε βραχεία κεφαλή. Από την άλλη ο Τραμπ δείχνει όλο και περισσότερο ικανός να κερδίσει σε κάποια από τις τρεις πολιτείες του βορρά (Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσυλβάνια) που παραδοσιακά ψήφιζαν Δημοκρατικούς. Ως αποτέλεσμα η θέση της Χάρις ως προς τους εκλέκτορες δεν είναι απαραίτητα καλύτερη.

Η αντιπρόεδρος έχει επίσης προβάδισμα μεταξύ όσων αποφάσισαν τις τελευταίες ημέρες: Συνολικά το 58% αναφέρει ότι θα ψηφίσουν για τη Χάρις, με το ποσό να αυξάνεται στο 66% στις πολιτείες του νότου αλλά τον Τραμπ να προηγείται με 60% στις τρεις πολιτείες του βορρά.

Αν τελικά καταφέρει να επικρατήσει η Χάρις, δεν θα είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Οι ειδήσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν ήταν πολύ καλές για τον Τραμπ: Ο πρώην επιτελάρχης του, Τζον Κέλι, υποστήριξε ότι στον πρώην πρόεδρο ταιριάζει ο όρος «φασίστας», ενώ ένας από τους ομιλητές στη συγκέντρωση στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, αποκάλεσε το Πουέρτο Ρίκο «νησί απορριμμάτων». Σε μια αναμέτρηση που κρίνεται από μια χούφτα ψηφοφόρων, οι οποίοι εντοπίζουν σημαντικές αδυναμίες και στους δύο υποψηφίους, θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμο εάν τα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στα προβλήματα μόνο της μίας πλευράς.

Η έκπληξη της Νεβάδα

Ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα για την Χάρις σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις στις πολιτείες με αμφίρροπες αναμετρήσεις, είναι το προβάδισμα 3 μονάδων στη Νεβάδα. Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις των Times/Siena εντόπιζαν εκεί μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς. Όσο ήταν υποψήφιος ο Μπάιντεν, ο Τραμπ διατηρούσε διψήφιο προβάδισμα. Πιο πρόσφατα, οι Ρεπουμπλικάνοι βρέθηκαν να προηγούνται μεταξύ όσων ψήφισαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ σε αυτό το κοινό παραδοσιακά προηγούνται οι Δημοκρατικοί.

Η δημοσκόπηση καταγράφει αυτό το προβάδισμα και το υπολογίζει στις 2 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ όσων δηλώνουν κομματική προτίμηση, πλην όμως η Χάρις έχει προβάδισμα στους ανεξάρτητους, με αποτέλεσμα συνολικά να προηγείται κατά 5 μονάδες. Ο Τραμπ προηγείται, πάντως, μεταξύ όσων δεν έχουν ψηφίσει ακόμα.

Οι τάσεις είναι αντίστοιχες και στις άλλες πολιτείες με αμφίρροπες αναμετρήσεις: Οι Δημοκρατικοί προηγούνται μεταξύ όσων έχουν ήδη ψηφίσει και οι Ρεπουμπλικάνοι μεταξύ όσων θα ψηφίσουν αύριο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι διαφορές δεν είναι μεγάλες όπως στις προηγούμενες εκλογές, όταν η πανδημία είχε επηρεάσει σημαντικά τον χρόνο της ψήφου.

Η μείωση του προβαδίσματος που είχαν οι Δημοκρατικοί μεταξύ όσων ψηφίζουν νωρίς μπορεί να ερμηνευτεί ως επιστροφή σε όσα ίσχυαν πριν την πανδημία, αν και σε αρκετές περιοχές, όπως στη Νεβάδα, οι Ρεπουμπλικάνοι τα πηγαίνουν ακόμα καλύτερα. Υπάρχει, όμως, ένα περιθώριο ελπίδας για τους Δημοκρατικούς, εφόσον τελικά έρθουν αύριο στις κάλπες πολλοί που δεν ψήφισαν το 2020 ή το 2022.

Μεροληπτικό δείγμα;

Στις προηγούμενες εκλογές οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στην επίδοση του Τραμπ επειδή οι υποστηρικτές του ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν σε δημοσκοπήσεις από ό,τι δημογραφικά παρόμοιοι υποστηρικτές του Μπάιντεν. Αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το εύρος αυτού του λάθους, μια μέθοδος προσέγγισής του είναι η αναλογία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχουν στην έρευνα.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές, οι λευκοί Δημοκρατικοί ήταν 16% πιθανότερο να απαντήσουν από τους λευκούς Ρεπουμπλικάνους. Μια διαφορά μεγαλύτερη διαφορά από τις προηγούμενες έρευνες φέτος και όχι πολύ καλύτερη από τις τελικές δημοσκοπήσεις το 2020. Άρα η

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!