ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

ΡΚΚ: Δεν αποκλείει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

Σε μια πρωτόγνωρη «προκήρυξη» το ΡΚΚ ανακοίνωσε απόψε ότι θα ακολουθήσει τον φυλακισμένο ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, σε ό,τι αφορά πιθανές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση.

Η οργάνωση, που επί δεκαετίες αντιπροσωπεύει την ένοπλη αντίσταση των Κούρδων, φαίνεται τώρα να εξετάζει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Στην ίδια ανακοίνωση, το ΡΚΚ ανέφερε ότι διερευνά την πρόσφατη επίθεση στην Άγκυρα και θα αναλάβει την ευθύνη, εάν αποδειχθεί πως την πραγματοποίησε η στρατιωτική του πτέρυγα. Ωστόσο, το ΡΚΚ υπογράμμισε ότι η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με το κάλεσμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού MHP, για την επίλυση του Κουρδικού.

Η δήλωση αυτή του ΡΚΚ έρχεται ως έκπληξη όσον αφορά την ερμηνεία της επίθεσης. Από τη μία, υποστηρίζει ότι θα σεβαστεί τη βούληση του Οτζαλάν να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση, από την άλλη, κάνει λόγο για έναν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα των ένοπλων πτερύγων της οργάνωσης, που ενεργούν αυτόνομα.

Οτσαλάν: Έτοιμος για διαπραγματεύσεις στο Κουρδικό

Νωρίτερα, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, με μήνυμα που κόμισε προς την κυβέρνηση μέσω του ανιψιού του, Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτή του φιλο-κουρδικού κόμματος DEM, ο οποίος τον επισκέφτηκε στη φυλακή του Ιμραλί, την πρώτη που δέχεται μετά από 43 μήνες, είπε ότι αν και η απομόνωσή του συνεχίζεται, δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την «ιστορική ευθύνη» για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

«Αν προκύψουν οι συνθήκες, έχω τη θεωρητική και πρακτική δύναμη να μεταφέρω αυτή τη διαδικασία από τα εδάφη της σύγκρουσης και της βίας στα νομικά και πολιτικά εδάφη», ανέφερε.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Χουριέτ, ο Οτσαλάν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να καλέσει την οργάνωση PKK να καταθέσει τα όπλα, εφόσον εξαλειφθούν οι συνθήκες απομόνωσής του και του επιτραπεί ευρύτερη επικοινωνία.

Η δήλωση αυτή, αν και ασαφής ως προς τον χρονικό ορίζοντα και τις προϋποθέσεις, αποτελεί ενδεχομένως μία από τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στο Κουρδικό. Ο Οτσαλάν, που παραμένει σύμβολο αντίστασης για πολλούς Κούρδους, φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για πολιτική λύση, φέρνοντας την κυβέρνηση και τους εθνικιστές του Μπαχτσελί αντιμέτωπους με την πρόκληση: μπορεί να υπάρξει πράγματι «πολιτική» ειρήνευση;

Ερντογάν: «Μηδενική  ανοχή»

Μετά την εσπευσμένη επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα μιας Τουρκίας πως δεν θα ανεχτεί τη δημιουργία «τρομοκρατικού κράτους» στα σύνορά της. Η έκτακτη σύσκεψη για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, με τους κορυφαίους υπουργούς και στρατιωτικούς να πλαισιώνουν τον Τούρκο πρόεδρο, αποτύπωσε την ανησυχία της Άγκυρας για τα νότια σύνορά της.

«Η ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους πέρα από τα σύνορα δεν θα επιτραπεί ποτέ», διακήρυξε η κυβέρνηση με γραπτή δήλωσή της μετά τη σύσκεψη, υπονοώντας ότι η επίθεση στην τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία ήταν έργο της ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας.

Στην ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μετίν Γκιουράκ, ο Αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ιμπραχίμ Καλίν, ο Διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας Χαλούκ Γκιοργκιούν, ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς και ο εκπρόσωπος του Κόμματος AKΡ ΟμέρΤσελίκ, δηλώθηκε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και οι προσπάθειες για μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία, θα συνεχιστούν.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!