Το Ιράν έχει μια σειρά από ευαίσθητους στόχους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου, των στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ιδού, πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια ισραηλινή επίθεση.
Η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν
Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν είναι κυρίως συγκεντρωμένες στα δυτικά της χώρας, κοντά στο Ιράκ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές βρίσκονται ανοικτά των ακτών του Ιράν ή σε νησιά, όπως ο κύριος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου, που είναι στο νησί Kharg στον Περσικό Κόλπο.
Η καταστροφή των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων θα έβλαπτε την ήδη εύθραυστη οικονομία του Ιράν και θα διατάρασσε τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Το Ιράν παράγει περίπου 3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, περίπου το 3% της παγκόσμιας προσφοράς. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του. Οι κυρώσεις έχουν μειώσει τη σημασία του Ιράν στην παγκόσμια αγορά, αλλά, παρά ταύτα, μια επίθεση θα επηρέαζε τις διεθνείς τιμές.
Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη αν θα υποστήριζε ένα χτύπημα από το Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό «συζητείται» - μια πρόχειρη παρατήρηση που έστειλε την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα. Το Μπρεντ, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, είχε εβδομαδιαία άνοδο άνω του 8%, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Το Ισραήλ βλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως απειλή για την ύπαρξή του. Αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν άμεσα σχέδια να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν (που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις παραγωγής και εμπλουτισμού ουρανίου, ορυχεία ουρανίου και εργαστηριακούς αντιδραστήρες) σε αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση.
Η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται βαθιά στο υπέδαφος, θα ήταν δύσκολη χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστήριζε μια επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ακόμα και αν το Ιράν επιταχύνει τις προσπάθειές του να κατασκευάσει αρκετό υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο για μια βόμβα, οι ειδικοί λένε ότι η χώρα θα απέχει μήνες και πιθανώς ένα χρόνο από τη δημιουργία πυρηνικού όπλου.
Επίθεση από μεγάλη απόσταση
Τον Απρίλιο, σε αντίποινα για το πρώτο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 κοντά στη Νατάνζ, μια πόλη στο κεντρικό Ιράν που είναι κρίσιμη για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας. Δυτικοί και Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε αναπτύξει εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από πολεμικό αεροπλάνο σε εκείνη την επίθεση.
«Νομίζω ότι είναι πιθανό να μιμηθούν την επιχείρηση του Απριλίου και να προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και την αεράμυνα του Ιράν για να ανοίξουν δρόμο για μια αεροπορική επίθεση», δήλωσε ο Γκραντ Ράμλεϊ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή. «Το ερώτημα θα είναι πόσο εκτεταμένη και αν θα μπουν στον ιρανικό εναέριο χώρο».
Αλλά το Ισραήλ μπορεί να μην χρειαστεί να βασιστεί μόνο στην αεροπορία του σε μια επίθεση κατά του Ιράν. Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, στην Ουάσιγκτον, το Ισραήλ έχει και άλλες επιλογές: Βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς Jericho 2, που μπορούν να διανύσουν 2.000 μίλια, και βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς Jericho 3, που μπορούν να φτάσουν σε στόχους σε απόσταση πάνω από 4.000 μίλια.