Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του επί μακρόν ηγέτη της Χεζμπολάχ, από το Ισραήλ αποτελεί σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο του με τη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση. Ενδεχομένως, έχει φέρει την περιοχή ένα βήμα πιο κοντά σε μια πολύ ευρύτερη και ακόμη πιο επιζήμια σύγκρουση, η οποία θα συμπαρασύρει τόσο το Ιράν όσο και τις ΗΠΑ. Πώς, λοιπόν, μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα; Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:
Πρώτο: Τι θα κάνει η Χεζμπολάχ;
Η Χεζμπολάχ παραπαίει από το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, περισσότεροι από δώδεκα κορυφαίοι διοικητές της έχουν δολοφονηθεί. Οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί με τις συγκλονιστικές εκρήξεις των βομβητών και των ασύρματων συσκευών της, και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.
Ο Αμερικανός αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής Mohammed Al-Basha λέει: «Η απώλεια του Χασάν Νασράλα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, ενδεχομένως αποσταθεροποιώντας την ομάδα και αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές της βραχυπρόθεσμα». Αλλά κάθε προσδοκία ότι αυτή η σφοδρά αντι-ισραηλινή οργάνωση θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα αναζητήσει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη.
Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση. Διαθέτει επίσης ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις.
Θα υπάρξει πίεση στις γραμμές της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα, πριν καταστραφούν κι αυτά. Αλλά αν το πράξει, σε μια μαζική επίθεση που θα δοκιμάσει σκληρά την αεράμυνα του Ισραήλ και θα σκοτώσει αμάχους, η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι καταστροφική, προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου ή ακόμη επεκτεινόμενη στο Ιράν.
Δεύτερο: Τι θα κάνει το Ιράν;
Αυτή η δολοφονία αποτελεί τόσο μεγάλο πλήγμα για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ. Το Ιράν ήδη ανακοίνωσε πενθήμερο πένθος. Έλαβε, επίσης, έκτακτα μέτρα προστασίας του ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμανεΐ.
Το Ιράν δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την ταπεινωτική δολοφονία, τον Ιούλιο, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ξενώνα της Τεχεράνης. Αυτό που συνέβη τώρα θα κάνει τους σκληροπυρηνικούς στο καθεστώς να σκεφτούν κάποιου είδους απάντηση.
Διαθέτει ένα γαλαξία συμμαχικών βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, το λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης». Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούτι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Θα μπορούσε να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.
Αλλά όποια απάντηση και αν επιλέξει το Ιράν, θα φροντίσει να είναι τέτοια ώστε να σταματά λίγο πριν την πρόκληση ενός πολέμου που δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει.
Τρίτο: Τι θα κάνει το Ισραήλ;
Αν κάποιος είχε κάποια αμφιβολία πριν από τη δολοφονία, τώρα δεν θα την έχει. Το Ισραήλ δεν προτίθεται να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, με την εκεχειρία των 21 ημερών που πρότειναν 12 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι στρατιωτικοί του υπολογίζουν ότι έχουν στριμώξει τη Χεζμπολάχ και θέλουν να συνεχίσουν την επίθεση μέχρι να αχρηστευθεί το πυραυλικό της απόθεμα. Βεβαίως, αν δεν συνθηκολογήσει η Χεζμπολάχ -κάτι που είναι απίθανο- δεν φαίνεται πώς το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο χωρίς να στείλει στρατεύματα στο έδαφος.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλάνα από την εκπαίδευση του πεζικού τους κοντά στα σύνορα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αλλά και η Χεζμπολάχ έχει επίσης περάσει τα τελευταία 18 χρόνια, από το τέλος του τελευταίου πολέμου, εκπαιδευόμενη για τον επόμενο.
Στην τελευταία δημόσια ομιλία του πριν από το θάνατό του, ο Νασράλα είπε στους οπαδούς του ότι μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα ήταν «μια ιστορική ευκαιρία». Για τις ισραηλινές δυνάμεις, η εισβολή στο Λίβανο θα ήταν σχετικά εύκολη. Αλλά η έξοδος θα μπορούσε - όπως στη Γάζα - να πάρει μήνες.