Προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας δημιουργούν τα στοιχεία του εξωτερικού ισοζυγίου.
Πρώτον, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στο 7μηνο κατά 2,35 δισ. ευρώ ή 13,1%, σε 20,3 δισ. ευρώ, με τις εξαγωγές αγαθών να μειώνονται (κατά 400 εκατ. ευρώ ή 1,3%) και τις εισαγωγές να αυξάνονται (κατά 1,95 δισ. ευρώ ή 4,1%).
Δεύτερον, παρά τις αυξημένες αφίξεις τουριστών, τα τουριστικά έσοδα τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 175 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών ήταν μικρότερο κατά 210 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας σε 340 εκατ. ευρώ την αύξηση από την αρχή του έτους.
Το πλεόνασμα αυτό είναι απαραίτητο, για να αντισταθμιστεί το εμπορικό έλλειμμα. Συνολικά, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών έφθασε στο 7μηνο τα 8,92 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ ή 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Συνυπολογίζοντας και τις ροές των εισοδημάτων (αμοιβές προς ξένους ή από το εξωτερικό, τόκοι, πληρωμές από και προς την ΕΕ κλπ) το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε στο 7μηνο έλλειμμα 8,57 δισ. ευρώ, με την αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο να προσεγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ ή 17,8%.
Τρίτον, στο 7μηνο οι νέες εισροές κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις υπολείπονται των 2,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ξεπερνούσαν τα 3,1 δισ. ευρώ. Αντίθετα οι άμεσες επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (978 εκατ. έναντι 523 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα στο σχετικό ισοζύγιο η καθαρή εισροή κεφαλαίων από 2,6 δισ. να έχει περιοριστεί σε 1,6 δισ. ευρώ.
Σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών χρηματοδοτήθηκε με αύξηση του δανεισμού και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Στο 7μηνο οι υποχρεώσεις προς μη κατοίκους της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,885 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πώλησης ομολόγων (6,1 δισ. ευρώ) και μετοχών (1,8 δισ. ευρώ).