Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε τα ισχυρότερα χαρτοφυλάκια των Βρυξελλών για τη βιομηχανία και την οικονομία, σε χώρες που στηρίζουν τον παρεμβατισμό και υποσχέθηκε ότι θα τονώσει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε τις πιο σημαντικές θέσεις στην ομάδα της, σχετικές με την ανάπτυξη, στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, οι οποίες ζήτησαν περισσότερες κοινές δαπάνες, χαλαρότερους κανόνες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και μεγαλύτερο ρόλο για τη βιομηχανική πολιτική.
Οι επίτροποι που διορίζονται από το Παρίσι, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη θα επιβλέπουν τους κρίσιμους τομείς της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, της πολιτικής κρατικών ενισχύσεων, των δαπανών της ΕΕ και της βιομηχανικής στρατηγικής για την ενιαία αγορά των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Οι επιλογές της φον ντερ Λάιεν για τη νέα της πενταετή θητεία έρχονται λίγες μέρες αφότου ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η ΕΕ έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα για να αποφύγει να χάσει κι άλλο έδαφος απέναντι στην οικονομία των ΗΠΑ.
Οι Βρυξέλλες αναμένεται να μειώσουν την εστίασή τους στην προσπάθεια των τελευταίων 5 ετών για απαλλαγή από τον άνθρακα, διαδικασία που έχει δημιουργήσει υπερβολικές νέες γραφειοκρατικές απαιτήσεις για τις εταιρείες.
Αντίθετα, η νέα ομάδα της Επιτροπής μάλλον θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες για να προστατευθεί από τη Ρωσία και άλλους γεωπολιτικούς αντιπάλους.
Ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής παραμένει και είναι «ένα σημαντικό κριτήριο για όσα κάνουμε».
Η επικεφαλής της Κομισιόν τοποθέτησε επίσης βασικούς κεντροδεξιούς συμμάχους της ως υπεύθυνους για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη μετανάστευση και τις σχέσεις με τα κράτη της Βόρειας Αφρικής.
Η φον ντερ Λάιεν επιδιώκει να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση της υποστήριξης προς τα σκληρά δεξιά και λαϊκιστικά κόμματα που σημείωσαν μεγάλα κέρδη στις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εξασφάλισε ότι τον κρίσιμο ρόλο για το κλίμα και την πράσινη μετάβαση θα έχει ένας κεντροδεξιός Ολλανδός επίτροπος με τον οποίο έχει σχέσεις εμπιστοσύνης και έδωσε τον έλεγχο του εμπορίου σε έναν κοντινό της και έμπιστο Σλοβάκο που έχει υπηρετήσει ως επίτροπος επί 15 χρόνια.
Η Γερμανίδα πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι η νέα της ομάδα είναι «αφοσιωμένη σε ανταγωνιστικότητα, ψηφιοποίηση και απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα» και ότι «δεν θα διατηρήσει το παλιό αλλά αγκαλιάζει το νέο».
Ο υποψήφιος της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, θα επιβλέπει τη βιομηχανική στρατηγική με «την καινοτομία και τις επενδύσεις στην καρδιά της», ενώ ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο θα είναι υπεύθυνος για τα Ταμεία Συνοχής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπούν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών περιοχών της ΕΕ, είπε η φον ντερ Λάιεν.
Η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα, η κορυφαία σοσιαλίστρια της επιτροπής, θα είναι μία από τις έξι εκτελεστικές αντιπροέδρους της, επιβλέποντας μια «καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική μετάβαση», αλλά και την πολιτική ανταγωνισμού ως ρυθμιστής της αντιμονοπωλιακής αρχής της Ευρώπης.
Σε επιστολή της προς τη Ριμπέρα, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα πρέπει να «εκσυγχρονίσει την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ», με επανεξέταση των κατευθυντήριων γραμμών για την έγκριση συγχωνεύσεων, να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων» για να επιταχύνει τις πράσινες επενδύσεις και να απλοποιήσει τους κανόνες για κρατικές ενισχύσεις προς εταιρείες.
Ο Πολωνός Πιοτρ Σεραφίν θα αναλάβει τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ‘Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης του επόμενου για την περίοδο 2028-34.
Την εμπορική πολιτική θα επιβλέπει ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, στην τέταρτη πενταετή θητεία του, ενώ η κλιματική πολιτική και η καθαρή ανάπτυξη θα διευθύνεται από τον Ολλανδό Βόπκε Χέκστρα.
Η στρατηγική διεύρυνσης της ΕΕ, η οποία έχει αυξημένη βαρύτητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα διευθύνεται από τη Μάρτα Κος, την υποψήφια από τη Σλοβενία.
Οι «27» έχουν ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ αρκετές βαλκανικές χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ένταξη. Η Σλοβενία στηρίζει έντονα την εισδοχή τους.
Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις θα ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και θα επιδιώξει να μειώσει τη γραφειοκρατία.
Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε της Πορτογαλίας θα ηγηθεί των προσπαθειών για την ενοποίηση των κατακερματισμένων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, η οποία έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ και να παρέχει περισσότερα χρήματα για επενδύσεις στην ΕΕ. «Υπάρχει τεράστια επείγουσα ανάγκη και πίεση γι’ αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Ο Επίτροπος Άμυνας, μια νέα θέση που δόθηκε στον Λιθουανό Άντριους Κουμπίλιους, θα είναι επιφορτισμένος με την προσπάθεια να πείσει τις εθνικές κυβερνήσεις να συντονίσουν τις δαπάνες τους για οπλικά προγράμματα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει ακροάσεις με τους υποψηφίους, οι οποίοι χρειάζονται την υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της κάθε αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να αναλάβουν τα πόστα τους. Στη συνέχεια θα γίνει ψηφοφορία (αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο) από ολόκληρο το κοινοβούλιο για την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Το αρχικό σχέδιο της φον ντερ Λάιεν ήταν η νέα επιτροπή να αναλάβει αρμοδιότητες την 1η Νοεμβρίου, ενόψει των αμερικανικών εκλογών, τέσσερις ημέρες αργότερα. Ωστόσο, η Σλοβενία καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα τους διορισμούς, ενώ περαιτέρω αποκλίσεις μπορεί να προκύψουν αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει έναν ή περισσότερους υποψήφιους.
«Είναι αδύνατο να προβλέψω τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Όλοι εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να αναλάβει το συντομότερο δυνατόν η νέα επιτροπή».
Ένα πιθανό μήλο έριδος με το νομοθετικό σώμα της ΕΕ είναι η πρόταση να δοθεί στον Φίκο, τον νυν υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ρόλος αντιπροέδρου που θα επιβλέπει ετήσιες δαπάνες δισεκατομμυρίων για τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νότου της Ιταλίας.
Ο υποψήφιος της Ουγγαρίας, Όλιβερ Βαρχέλι, ο οποίος έχει ήδη διατελέσει επίτροπος για τη διεύρυνση, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει σκληρές ερωτήσεις από τους ευρωβουλευτές λόγω της εγγύτητάς του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.