ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τα δυστυχήματα του 2024

«Υπάρχει ασφάλεια στον σιδηρόδρομο», δήλωσε χθες με περισσή βεβαιότητα ο υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου, δύο μέρες μετά το περιστατικό με τις δύο αμαξοστοιχίες που για λίγα μέτρα δεν βρέθηκαν αντιμέτωπες σε μονή γραμμή, με πιθανό τον κίνδυνο της σύγκρουσης. Δεν ήταν το πρώτο της χρονιάς. Η Ρυθμιστική Αρχή Προστίμων (ΡΑΣ) επιβάλλει συνεχώς πρόστιμα για παραβάσεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας και ακυρώσεις δρομολογίων, επιπλέον αποστέλλονται εξώδικα κατά των εταιρειών για θέματα ασφαλείας.

Ο κατάλογος των ατυχημάτων φέτος:

14 Σεπτεμβρίου: Η αμαξοστοιχία 1531 (Αθήνα-Χαλκίδα) προσέκρουσε σε πεσμένα δέντρα μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών ευτυχώς χωρίς τραυματισμό επιβατών ή προσωπικού, αν και τμήμα κορμού δέντρου έσπασε το τζάμι και καρφώθηκε στα θάλαμο οδήγησης.

13 Σεπτεμβρίου: Τελευταία στιγμή αποσοβήθηκε η μετωπική σύγκρουση δυο συρμών του προαστιακού, που βρέθηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων. «Στο σημείο που έγινε το συμβάν δεν λειτουργούν η τηλεδιοίκηση, το ETCS και τα φωτοσήματα» κατήγγειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ.

8 Σεπτεμβρίου: Εγκλωβίστηκε στις πόρτες του τρένου 38χρονη μητέρα με το μικρό της παιδί καθώς η αμαξοστοιχία 520 (Αθήνα-Λιανοκλάδι) ξεκίνησε πριν ολοκληρωθεί η αποβίβαση με αποτέλεσμα να την σύρει για περίπου 50 μέτρα στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιβαδειάς. Εισαγγελική παρέμβαση.

14-15 Ιουλίου: Πολύωρη διακοπή κυκλοφορίας λόγω στρέβλωσης γραμμής, που αποδόθηκε στον καύσωνα, στην περιοχή της ισόπεδης διάβασης Κανελλοπούλου μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών Πάτρα και Ρίου.

14 Ιουνίου: Πυρκαγιά κοντά στον ΤΧ3, τον σταθμό τηλεδιοίκησης της Θεσσαλονίκης.

12 Ιουνίου: Σύμφωνα με έντυπο που δημοσίευσε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, εδώ, οι μηχανοδηγοί που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη έπρεπε να υπερβούν 12 κόκκινα (χαλασμένα) φωτοσήματα μέσω τηλεγραφήματος, εδώ. Πρόκειται για μία διαδικασία που έπρεπε να αποτελεί εξαίρεση αλλά έχει γίνει κανόνας, σημείωσαν οι εργαζόμενοι.

28-29 Μαρτίου: Καταγγελία του σταθμάρχη Λάρισας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας για μεταμεσονύχτιες παρεμβολές αγνώστου στην απόρρητη συχνότητα επικοινωνίας του ΟΣΕ μεταξύ του  σταθμαρχείου και των μηχανοδηγών

21 Φεβρουαρίου: Με σηκωμένες τις μπάρες πέρασε η αμαξοστοιχία από φυλασσόμενη διάβαση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ευτυχώς χωρίς να υπάρξει δυστύχημα. «Κανονιστική παρατυπία» διαπίστωσε ο ΟΣΕ, διατάσσοντας ΕΔΕ

19 Φεβρουαρίου: Ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας 3633 (Σέρρες-Θεσσαλονίκη) στο σιδηροδρομικό σταθμό Γαλλικού λόγω πυρκαγιάς κοντά στη γραμμή.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!