Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν για μια ακόμα φορά την επέκταση των δυνατοτήτων που παρέχουν στην Ουκρανία, στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει εδώ και μήνες να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει βαθύτερα στη Ρωσία. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται αυτά τα όπλα για να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου σταθμεύουν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και απ’ όπου εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον ουκρανικών πόλεων.
Αυτό το αίτημα ήταν κύριο θέμα συζήτησης την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο οποίος προσπαθεί να ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους Ουκρανούς. Ο κ. Στάρμερ θα ήθελε ιδιαίτερα την άδεια του κ. Μπάιντεν προς τη Βρετανία ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Κανένας ηγέτης δεν ανακοίνωσε αλλαγές πολιτικής μετά από εκείνη τη συνάντηση. Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Στάρμερ είπε στους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τη στρατηγική» και μια σύνοψη της συνάντησης στον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι οι δύο χώρες «επιβεβαίωσαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία».
Ο κ. Μπάιντεν ήταν στο παρελθόν απρόθυμος να εγκρίνει τέτοια χτυπήματα, φοβούμενος την κλιμάκωση με τη Ρωσία. Αλλά τον Μάιο επέτρεψε στην Ουκρανία να εκτοξεύσει έναν αριθμό όπλων που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να επιτεθεί πολύ κοντά στα σύνορα, σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες έχουν εξαπολυθεί επιθέσεις στην Ουκρανία, και αργότερα επέκτεινε αυτήν την άδεια.
Τώρα, η Ουκρανία θέλει όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Επίσης, ζητά άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα που ήδη διαθέτει για να χτυπήσει στόχους βαθύτερα στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι εάν το επιτρέψουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα έβαζαν τη χώρα του σε «πόλεμο» με το ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επικεντρώνεται, σε μεγάλο βαθμό, σε αυτά τα όπλα.
Storm Shadows και SCALPs
Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος και μέχρι στιγμής, έχουν πλήξει ρωσικούς στόχους στην Κριμαία και στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές περίπου 155 μιλίων (250 χιλιομέτρων) και έχουν εκτοξευθεί από τον γερασμένο στόλο της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής και ρωσικής σχεδίασης.
Είναι γνωστά ως Storm Shadows στη Βρετανία και SCALPs στη Γαλλία (και είναι ουσιαστικά το ίδιο μοντέλο).
Η Βρετανία είναι πρόθυμη να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους Storm Shadows για να χτυπήσει μακρύτερα στη Ρωσία. Ο κ. Στάρμερ ήλπιζε να λάβει την έγκριση του κ. Μπάιντεν για αυτό το σχέδιο, ώστε οι σύμμαχοι να μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο.
Η Γαλλία έχει εκφράσει προηγουμένως την υποστήριξή της για πλήγματα της Ουκρανίας βαθιά στη Ρωσία, αλλά μόνο σε στρατιωτικούς στόχους που συνδέονται άμεσα με τις πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακολουθήσουν ένα μοτίβο που καθιέρωσαν με τα προηγούμενα αιτήματα της Ουκρανίας για όπλα, όπως τανκ Abrams, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας Patriot: Μετά από μακρές συζητήσεις, η Ουάσιγκτον τελικά επιτρέπει στους συμμάχους της να κινηθούν πρώτοι και να παρέχουν στην Ουκρανία νέες δυνατότητες ή δικαιώματα και, στη συνέχεια, μερικές φορές ακολουθεί το παράδειγμά τους.
ATACMS
Τα Army Tactical Missile Systems, γνωστά ως ATACMS (προφέρεται «ατάκ εμς»), είναι αμερικανικής κατασκευής πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που φέρουν 375 κιλά εκρηκτικών και, ανάλογα με το μοντέλο, μπορούν να πλήξουν στόχους έως και 190 μίλια μακριά (300 χιλιόμετρα). Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν την Ουκρανία με ATACMS πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να εγκρίνει τη χρήση τους πέρα από περιοχές κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει πλέον μεταφέρει το 90% των αεροπορικών βάσεων της, με βομβαρδιστικά αεροσκάφη, εκτός της εμβέλειας του ATACMS, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να πάρει άδεια να εκτοξεύσει τους πυραύλους και πέρα από τα σύνορα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Τα ATACMS κατασκευάστηκαν αρχικά τη δεκαετία του 1980 για να καταστρέφουν σοβιετικούς στόχους πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Μπορούν επίσης να χτυπήσουν επίγεια ρωσικά συστήματα αεράμυνας που απειλούν τον στόλο των F-16 τα οποία πρόσφατα προμηθεύτηκε η Ουκρανία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
JASSM
Οι πύραυλοι αέρος-εδάφους Standoff, ή JASSM (προφέρονται «τζαζ εμς»), είναι πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύονται από αέρος, με βεληνεκές περίπου 230 μίλια (370 χιλιόμετρα). Αυτοί δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί στην Ουκρανία, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να τους στείλει.
Φέρουν κεφαλές 1.000 λιβρών (450 κιλών) και μπορούν να εκτοξευθούν από F-16. Αυτό σημαίνει ότι με τους JASSM, η Ουκρανία θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας χωρίς να εγκαταλείψει τον ουκρανικό εναέριο χώρο.
Η Ουκρανία εκτιμάται αυτό το καλοκαίρι ότι παρέλαβε περίπου δώδεκα F-16 αμερικανικής κατασκευής, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν δηλώσει ακριβώς πόσα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ακόμη και αν ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την αποστολή JASSM στην Ουκρανία, η παράδοση ενδέχεται να χρειαστεί μήνες και δεν είναι σαφές εάν ο κ. Μπάιντεν θα επέτρεπε στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους εναντίον της Ρωσίας.