Σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 3,5%, από 3,75%, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η ΕΚΤ, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί (2,2% τον Αύγουστο από 2,6% τον Ιούλιο) και η ανάπτυξη απογοητεύει (το β' τρίμηνο ήταν μόλις 0,6%).
Το ερώτημα για τους Έλληνες δανειολήπτες είναι κατά πόσο η κίνηση αυτή θα περάσει στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών. Η συγκυρία ευνοεί, καθώς οι τράπεζες έχουν απαλλαγεί από τον κύριο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (που επέβαλλε τη συσσώρευση κεφαλαίων για προβλέψεις) και έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση (χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις συστημικών τραπεζών), μετά και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας.
Το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν ξανά στο 3,5% τον περασμένο Ιούλιο. Τότε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων ήταν 6,21%. Τον φετινό Ιούλιο το επιτόκιο νέων δανείων ήταν 5,86% - χαμηλότερο δηλαδή κατά 0,35 μονάδες ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ είχε μόλις μειωθεί στο 3,75%. Η ανησυχία μήπως οι τράπεζες προεξοφλούσαν τις επόμενες κινήσεις (π.χ. τη σημερινή μείωση), διαψεύδεται από την πορεία στα επιτόκια νέων καταθέσεων: πέρσι 0,35%, φέτος 0,57%. Παρατηρείται, δηλαδή, κλείσιμο της ψαλίδας επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων από 5,86 σε 5,29 μονάδες.
Παραμένοντας σε αυτή τη θετική πορεία και αξιοποιώντας τις κινήσεις της ΕΚΤ, οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, συγκλίνοντας με τα εκεί μεγέθη ώστε να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά και να περιορίσουν το μειονέκτημα στη χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.