Μια νέα παγκόσμια μελέτη, που χαρτογραφεί τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές, αποκαλύπτει ότι το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ είναι πλέον τα διεθνή κέντρα βρώμικου χρήματος, αλλά οι ΗΠΑ γίνονται ο βασικός μεσάζων για δωροδοκίες μέσω τραπεζών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει πίσω από άλλες ανεπτυγμένες χώρες στον περιορισμό του χρηματοοικονομικού απορρήτου, ξεπερνώντας την Ελβετία ως το προτιμώμενο διεθνές τραπεζικό κέντρο για συναλλαγές διαφθοράς, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσεξ.
Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα τεσσάρων δεκαετιών σε περισσότερες από 70 χώρες ή διοικητικές οντότητες και προσφέρουν μια νέα εικόνα πώς έχει εξελιχθεί η δομή διαφορετικών τύπων παράνομων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών δικτύων, ως αποτέλεσμα της προσαρμογής τους στους μεταβαλλόμενους διεθνείς κανονισμούς.
Οι ερευνητές εντόπισαν πολλές μακροπρόθεσμες τάσεις. Μεταξύ αυτών, ότι οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε παίκτη που, ενώ πιέζει αποτελεσματικά τους ομολόγους του να μεταρρυθμίσουν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα, δεν εφαρμόζει αυτά τα μέτρα στο εσωτερικό της. «Ήταν πολύ επιθετικές στην επιβολή μονομερούς χρηματοοικονομικής διαφάνειας σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ελβετία, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στην ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Ντάνιελ Χάμπερλι, καθηγητής ανθρωπογεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ.
Από το 2013 υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση της χρήσης τραπεζικών λογαριασμών στις ΗΠΑ σε υποθέσεις δωροδοκίας που εμπίπτουν στον αμερικανικό «Νόμο περί Διαφθοράς στο Εξωτερικό», ο οποίος στοχεύει στην αποτροπή πληρωμών διαφθοράς σε ξένους αξιωματούχους. Συγκριτικά, η χρήση ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών σε τέτοιες υποθέσεις μειώθηκε, αναφέρει η μελέτη.
Εκτός από το ότι γίνονται ο πιο δημοφιλής αγωγός για έσοδα από διαφθορά, οι ΗΠΑ έχουν γίνει επίσης κόμβος για εταιρείες-βιτρίνες, προσθέτει ο Χάμπερλι, και αναφέρει πολιτείες όπως το Ντέλαγουερ και τη Φλόριντα, που έχουν διευκολύνει τη σύσταση εταιρειών που δεν αποκαλύπτουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.