Οι ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζοντας βασικά τις εθνικές πολιτικές σκηνές των κρατών-μελών. Αν και οι εκλογές είχαν ως στόχο την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λειτούργησαν ως ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς τις εθνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας σε μείωση της δύναμης πολλών κυβερνητικών κομμάτων. Στη Γαλλία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Μετά τις εκλογές, παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη δημιουργία δύο νέων πολιτικών ομάδων: «Πατριώτες για την Ευρώπη» και «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών». Και οι δύο ομάδες αντιτίθενται στην περαιτέρω εμβάθυνση της Ε.Ε. και επιδιώκουν την επιστροφή εξουσιών από τις Βρυξέλλες στις εθνικές κυβερνήσεις.
Η ειρωνεία είναι ότι τα κόμματα τα οποία έδρασαν στο παρασκήνιο για την ανασύνταξη των ευρωσκεπτιστικών ομάδων, καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για αδιαφανείς διαδικασίες και έλλειμμα δημοκρατίας. Προκάλεσαν τη διάλυση μιας υπάρχουσας πολιτικής ομάδας και σχημάτισαν τις δύο νέες χωρίς, καν, προηγούμενη ανακοίνωση στους ψηφοφόρους τους.
Οι Ομάδες της Δεξιάς
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των Δεξιών Ομάδων;
-Η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών απαρτίζεται από μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές που επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία στην αμυντική πολιτική και υποστηρίζουν ενεργά την Ουκρανία.
-Η Ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, αποτελείται από ακροδεξιά κόμματα που προωθούν την ισχύ και την ανεξαρτησία των κρατών, αρνούνται την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών και υποστηρίζουν εθνικές εξωτερικές πολιτικές. Θεωρούν ότι κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διαμορφώνει τη δική της πολιτική για την Ουκρανία –ενώ το ολλανδικό PVV και το ουγγρικό FIDESZ εκφράζουν διαφορετικές θέσεις.
-Η Ομάδα των Κυρίαρχων Εθνών: Περιλαμβάνει υπερεθνικιστικά κόμματα που αντιτίθενται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζουν ανοιχτά τη Ρωσία και προτείνουν την επιστροφή σε εθνικά νομίσματα και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την παραμονή στην Ε.Ε.
Ο ρόλος των Ελλήνων
Η ύπαρξη τεσσάρων ανεξάρτητων, που αποτελούν το 20% του συνόλου, περιορίζει την επιρροή των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Ποιοι είναι οι ρόλοι που ανέλαβαν οι υπόλοιποι;
Η Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όπως και ο Γιάννης Μανιάτης, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Επίσης, Έλενα Κουντουρά, Εμμανουήλ Φράγκος και ο Φρέντης Μπελέρης κατέχουν θέσεις αντιπροέδρων στις αντίστοιχες επιτροπές τους. Σε σημαντικές επιτροπές είναι και ο Δημήτρης Τσιόδρας.
Ωστόσο, η κατανομή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στις επιτροπές δεν αντανακλά επαρκώς τις πολιτικές προτεραιότητες της χώρας. Η Επιτροπή Αναφορών, με περιορισμένη επιρροή, έχει πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές στην ουσία το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών μας, ενώ στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας εκπροσωπούμαστε μόνο από έναν. Η απουσία, δε, μονίμου μέλους στην Επιτροπή Γεωργίας, τομέα κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, προκαλεί απογοήτευση.
Στη σημαντική Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας έχουμε μόνο δύο πλήρη μέλη και ένα αναπληρωματικό σε αντίθεση με την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, όπου έχουμε τέσσερα μόνιμα μέλη και ένα αναπληρωματικό. Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Βιομηχανίας Έρευνας και Ενέργειας έχει σημαντικές αρμοδιότητες ενώ οι αρμοδιότητες της δεύτερης είναι περιορισμένες.
Στην επιτροπή της Εσωτερικής Αγοράς μόνο ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, ο Δημήτρης Τσιόδρας, είναι μέλος, ενώ στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων έχουμε τέσσερεις ευρωβουλευτές.
Στην Επιτροπή Εσωτερική Αγορά και Προστασία των καταναλωτών έχουμε ένα μόνιμο μέλος ενώ στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας έχουμε τέσσερα μέλη.
Οι επιλογές δείχνουν και τις προτεραιότητες των ευρωβουλευτών που ψηφίσαμε. Συμφωνούν οι προτεραιότητες αυτές με τις προτεραιότητες της χώρας μας; Θα μπορέσουν οι ευρωβουλευτές που έχουν αναλάβει τον ουσιαστικό ρόλο διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών να καλύψουν την απουσία των συναδέλφων τους; Θα το δείξει ο χρόνος. Οι ψηφοφόροι στείλανε το μήνυμα. Οι αγγελιοφόροι που στείλαμε είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ρόλων τους; Όλοι έχουμε μια απάντηση στη σκέψη μας. Θα είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε τη δράση τους. Και μακάρι να διαψευστούμε.