Η Γαλλία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού απέδειξε ότι η καινοτομία και η ιδεολογική ηγεμονία προϋποθέτουν μεγάλους λαούς που διασχίζουν και τέμνουν την Ιστορία ανανεώνοντας αξίες και ιδέες. Σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες απομονωμένοι στο ιερατείο της ελέω «θεού» Ολυμπιακής Επιτροπής, έχουν ανάγκη αυτή την επανίδρυση για να ξαναβρούν τη χαμένη ψυχή τους.
Χθες το Παρίσι δημιούργησε το πλαίσιο που μπορεί να συμβολίσει αυτή την αναγέννηση των αγώνων σαν ένας νέος Pierre de Coubertin που θα δει τις Ολυμπιακές αξίες σαν την Λοκομοτίβα (τι συμβολική λέξη!) που θα οδηγήσει το ανθρώπινο γένος να συνειδητοποιήσει τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα ,που με βεβαιότητα το οδηγούν στη αυτοκαταστροφή. Φιλόδοξος και υπερβολικός συλλογισμός ο οποίος όμως βρήκε στην τελετή τα ψήγματα της υλοποίησης του.
Ας θυμηθούμε ορισμένους από τους συμβολισμούς της τελετής έναρξης.
Οι αγώνες και η πόλη
Καινοτόμος συνδυασμός που δένει τις αξίες του Αθλητισμού με την πόλη και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Έξω από τα στάδια του επαγγελματισμού, ο αθλητισμός για όλους συνδέεται με την ποιότητα ζωής, το βιώσιμο περιβάλλον και την αειφορία, ως ελάχιστες προϋποθέσεις για να αποτελέσει κατάκτηση του καθενός. Δυστυχώς ένα από τα σημάδια της προϊούσας κρίσης αποτελεί και η τρομοκρατία που οδήγησε σε ένα εικονικό άνοιγμα στην πόλη.
Οι αγώνες και η Ιστορία.
Μέχρι χθες οι διοργανώτριες πόλεις παρουσίαζαν την Ιστορία αυτών και του λαού τους σαν μια τουριστική ατραξιόν για τους υπόλοιπους. Στο Παρίσι η Ιστορία έγινε παγκόσμια. Οι λαοί, οι φυλές και οι ηλικίες πρωταγωνίστησαν στις διάφορες εκδηλώσεις που πάντρευαν τις αξίες που προσέφερε η Γαλλία στην ανθρωπότητα με αυτές που υιοθέτησε και άνθισαν στην αγκαλιά της. Τι συμβολίζει ο Ζιντάν; Αλλά και τι ο Ναδάλ; Αυτή την ανοικτή κοινωνία που υιοθετούσε ανθρώπους ιδέες συναισθήματα είχαμε την τύχη να ζήσουμε ως νέοι φοιτητές στην Γαλλία.
Πρελούδιο μιας πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης που ίσως σώσει την μονόπλευρη ασθμαίνουσα παγκοσμιοποίηση των πιστωτικών «αξιών».
Οι αγώνες και οι αξίες.
Μέσα από τα σύμβολα της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού η Γαλλία δεν πρόβαλε μια πνευματική αυτοικανοποίηση αλλά αντίθετα φρόντισε οι εκδηλώσεις να προβάλουν αυτές τις ιδέες ως κτήμα της ανθρωπότητας. Ο κάθε θεατής από όλες τις άκρες του κόσμου κλήθηκε να αναγνωρίσει τον εαυτό του στις αξίες αυτές.
Τελικά τα μεγάλα γεγονότα προϋποθέτουν μεγάλους λαούς. Με την επανίδρυση στις αρχές του 20ου αιώνα έφεραν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην σύγχρονη εποχή και τώρα προσπαθούν να σαλπίσουν την επανίδρυση τους στην κρίσιμη διαφορετική εποχή του 21ου αιωνα. Μεγάλοι λαοί είναι αυτοί που μπαίνουν μπροστά για την ανθρωπότητα, όχι αυτοί που της επιβάλουν την πολιτισμική υποταγή στην οικονομική ισχύ.
Ευχαριστούμε Γαλλία που, πάλι, μας συγκίνησες!
(*) Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κυκλοφόρησε ο Monde που μου έδωσε τον τίτλο αυτού του άρθρου