ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι Ευρωπαίοι «ρίχνουν γέφυρες» στον Τραμπ

Οι ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αξιοποίησαν στο έπακρο την παρουσία τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να προσεγγίσουν το στρατόπεδο Τραμπ. Από την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, συνεργάτες ηγετών επιδόθηκαν σε μπαράζ συναντήσεων με ανθρώπους του πρώην προέδρου, καθώς αυξάνεται η νευρικότητα και η ανησυχία, σχετικά με τις προοπτικές επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν υστερεί στις δημοσκοπήσεις και δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα. Το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών τον καλούν δημοσίως να αποχωρήσει, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πλέον κατάλληλος για το αξίωμα.

Ηγέτες, υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης και των σκανδιναβικών χωρών, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με τον Τραμπ, όπως ο Kιθ Κέλογκ, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Mάικ Πομπέο, όπως δήλωσαν στους Financial Times, άνθρωποι που γνωρίζουν τις προσπάθειες προσέγγισης.

Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΝΑΤΟ, μιας συνάντησης η οποία αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως ευκαιρία για τον οικοδεσπότη Μπάιντεν, να παρουσιαστεί ως ο επικεφαλής της δυτικής συμμαχίας και εγγυητής της υλοποίησης των δεσμεύσεων της έναντι της Ουκρανίας. 

Εκτός από τις δυτικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η προσπάθεια οικοδόμησης επαφών με το περιβάλλον Τραμπ, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα από πολλές ξένες πρεσβείες. Οι διπλωμάτες είναι πλέον πολύ  ανήσυχοι για επανάληψη του 2016, όταν ο Τραμπ πέτυχε μία απροσδόκητη για πολλούς, εκλογική νίκη έναντι της Χίλαρι Κλίντον.

«Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε για τη στάση τους για την Ευρώπη, πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους», είπε ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις συζητήσεις, προσθέτοντας ότι η δημιουργία επαφών πριν από τον Νοέμβριο είναι  πλέον μια λογική προσέγγιση.

Αλλά και ο  Κέλογκ επιβεβαίωσε στους F.T τις επαφές με δυτικές αντιπροσωπείες: «Είχαμε μια σειρά συναντήσεων με διάφορους πρωθυπουργούς, συμβούλους εθνικής ασφάλειας, υπουργούς Άμυνας, υπουργούς Εξωτερικών και πρεσβευτές».

Ο Κέλογκ συνυπέγραψε πρόσφατα μια έκθεση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, περιγράφοντας το σχέδιο που έχει στο μυαλό του ο Τραμπ, για να φέρει Κίεβο και Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την οργή τους για το πώς η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, επισκιάζει τις φιλοδοξίες της συμμαχίας να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο για το νέο αμυντικό δόγμα έναντι της Ρωσίας. «Η συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του Μπάιντεν έχει ανατρέψει τα πάντα», είπε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στην υγεία του Αμερικάνου προέδρου. «Είναι ένα χάος», κατέληξε.

Ο Τραμπ, ένας σκληρός επικριτής του ΝΑΤΟ, έχει τρομάξει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με αναφορές που υποδηλώνουν ότι αν επανεκλεγεί, οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην υπερασπιστούν όλους τους συμμάχους τους. Έχει επίσης αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σε περίπτωση που το  Κίεβο απορρίψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

Μάλιστα σε νέες δηλώσεις του επανήλθε στις πάγιες θέσεις του, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ της  Ουκρανίας για να «εξισώσουν» την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.

«Τώρα έχουμε ένα παρόμοιο πρόβλημα. Οι ΗΠΑ πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία. Η Ευρώπη πρέπει τουλάχιστον να δαπανήσει τα ίδια! Χρωστούν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια για να το κάνουν. Ο Crooked Joe δεν τους ζήτησε ποτέ να το κάνουν», έγραψε χαρακτηριστικά στην πλατφόρμα του Truth Social.

Από την έναρξη του πολέμου, οι  ευρωπαϊκές χώρες έχουν στηρίξει την Ουκρανία με  102 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από τα 74 δισ. ευρώ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία. Η ΕΕ συμφώνησε τον Φεβρουάριο, για ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισ. ευρώ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!