ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

H άσφαιρη λύση της σιωπής Μακρόν

Παρά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με την Γαλλία να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας θεσμικής κρίσης πρώτου μεγέθους την επαύριο των βουλευτικών εκλογών που δεν παρήγαγαν καμμία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Πρόεδρος Μακρόν αναχώρησε χθες για την Ουάσινγκτον προκειμένου να παραστεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αναχώρησε από την Γαλλία,  χωρίς να πει κουβέντα ούτε για το αποτέλεσμα των εκλογών ούτε για το τι σκέπτεται να κάνει ενόψει της ανάγκης να κυβερνηθεί η χώρα.

Αυτή η πρωτοφανής, για τον συνήθως λαλίστατο Γάλλο Πρόεδρο σιωπή, προβληματίζει τους αναλυτές και βγάζει από τα ρούχα τους τους επικριτές του Εμμανουέλα Μακρόν. «Σε μια τέτοια στιγμή σίγουρα ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι να πάει να κάνει τον καραγκιόζη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού», θα σχολιάσει ο Μπενουά Μπιτώ, βουλευτής των Οικολόγων.

«Του πήρε  είκοσι λεπτά για να βγάλει τα συμπεράσματά του από τις ευρωεκλογές. Οι Γάλλοι δεν πρόκειται να καταλάβουν γιατί θα χρειαστεί είκοσι ημέρες για να βγάλει τα συμπεράσματά του από τις εθνικές εκλογές», δηλώνει στην France Info ένας εκ των υπουργών του αποφεύγοντας, ωστόσο,  να προσθέσει πόσο πιο ακατανόητη γίνεται η συμπεριφορά του Προέδρου, όταν είναι ο ίδιος που έσπευσε να προσφύγει στην ετυμηγορία του λαού για  να ξεκαθαριστεί μια ώρα αρχύτερα το πώς θα μπορούσε η Γαλλία να μη παραλύσει από πολιτική αβεβαιότητα.  

Η πλευρά των ηττημένων (;) της λεπενικής Εθνικής Συσπείρωσης δεν θα έχανε, βέβαια,  την ευκαιρία να σχολιάσει την κατάσταση εγγράφοντας υποθήκες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027. «Διάλυση (της Εθνοσυνέλευσης) και μετά φευγιό, να τι δεν θα ξεχάσουν οι Γάλλοι» σχολιάζει ο Λιονέλ Τιβολί, βουλευτής της Ακροδεξιάς στις Μεσογειακές Άλπεις. «Πρόσφερε σε ένα πιάτο την Εθνοσυνέλευση στην Άκρα Αριστερά.  Και τώρα οι Γάλλοι θα δουν τι πρόκειται να γίνει. Θα έχουν μια χώρα που θα μπλοκαριστεί. Ελπίζω να το θυμούνται αυτό στις επόμενες εκλογές», ολοκλήρωσε  το σχόλιό του ο Τιβολί.

Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη από την Liberation της είδησης ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης ένας πρώην σύμβουλος του Προέδρου Μακρόν, ο Τιερύ Σολέρ, οργάνωσε μυστικό δείπνο με συνδαιτημόνες το υπουργό Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνύ, τον   πρώην Πρωθυπουργό του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, και ηγετικά στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης μεταξύ των οποίων και η ίδια η Μαρίν Λε Πεν (!).

Ο Εντουάρ Φιλίπ ερωτηθείς σχετικά δεν απέκρυψε το γεγονός. Είπε, όμως, ότι «συνέφαγαν γιατί δεν είχαν μέχρι σήμερα γνωριστεί αρκετά. Με την ευκαιρία διαπιστώσαμε στην διάρκεια ενός εγκάρδιου δείπνου ότι έχουμε πολύ βαθιές διαφωνίες σε παρά πολλά θέματα» αλλά αυτό,  προσέθεσε, δεν είναι λόγος να μην κουβεντιάζουμε με κάποιον που εκπροσωπεί πάνω από το ένα τρίτο του γαλλικού λαού. Το ίδιο άλλωστε, πρόσθεσε, ότι  προτίθεται  να κάνει και με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας.

Να θυμίσουμε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ είναι αυτός που πρώτος θεώρησε αναγκαία την αναζήτηση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που να ξεκινά από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους και να φθάνει μέχρι τους μακρονιστές, τους σοσιαλιστές, τους οικολόγους και τους κομμουνιστές, όχι όμως τους ακροδεξιούς εθνικιστές της Λε Πεν ούτε τους ακροαριστερούς φιλοϊσλαμιστές του Μελανσόν.

Αντιδρώντας σε αυτό το μυστικό  δείπνο ο Φρανσουά Μπαϋρού,  ο Πρόεδρος του MoDem, του κόμματος των παλιών  κεντρώων συμμάχων του Μακρόν, μίλησε για ένα κακό μήνυμα που έστειλε στον κόσμο. Ενώ ο Λωράν Βωκιέ, ο άρτι εκλεγείς  Πρόεδρος της νεοσύστατης κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, εξήγγειλε την δημιουργία μιας «νέας κεντροδεξιάς» αντίθετης προς αυτή του Ερίκ Σιοττί που συμμάχησε με την Ακροδεξιά. Μόνον που και αυτός απέκλεισε οποιαδήποτε σύμπραξη με τους μακρονιστές υποστηρίζοντας δικαίως ότι το ζητούμενο τώρα δεν είναι πια μόνον η άρνηση της συμμετοχής της Ακροδεξιάς στην διακυβέρνηση, αλλά η στοιχειοθέτηση μιας θετικής εναλλακτικής πρότασης με την οποία θα αίρεται το σημερινό πολιτικό  αδιέξοδο.

Υπό  αυτές τις συνθήκες ο Πρόεδρος Μακρόν αναγκάστηκε να λύσει την σιωπή του στέλνοντας μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε χτες στην Ουάσιγκτον, μια νέα ανοιχτή επιστολή με την οποία καλεί τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να συνεννοηθούν έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε συνιστώσες μιας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Στην πραγματικότητα με την επιστολή του αυτή ο Μακρόν προσπαθεί και πάλι να κερδίσει χρόνο, αφήνοντας όμως, αναπάντητο το βασικό ερώτημα που έχει τεθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές που σήμαναν το  τέλος ενός πλειοψηφικού συστήματος που έπαψε πια να παράγει … πλειοψηφίες: Πώς θα μπορέσει να βρει τη λύση που θα του επιτρέψει να συνεχίσει να κυβερνά στο κέντρο μια κοινωνία  της οποίας η πλειοψηφία ψήφισε τα άκρα;

Ο μόνος παραγωγικός λόγος των καθυστερήσεων είναι η αναμονή μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, της εκλογής του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης. Εναρμονίζοντας την επιλογή του νέου Πρωθυπουργού με την πλειοψηφία που θα σχηματιστεί, με αυτήν την ευκαιρία ίσως να είναι μια ασφαλής έξοδος από την παγίδα στην οποία έπεσε μόνος του προκηρύσσοντας  τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!