Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν την εμφάνιση του στην 75η επέτειο του ΝΑΤΟ, ο βασικός στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια αύρα εμπιστοσύνης.
Το μήνυμα προς τον Πούτιν και σε άλλους πιθανούς αντιπάλους θα ήταν ότι μια μεγαλύτερη, πιο ισχυρή ομάδα δυτικών συμμάχων, είναι σήμερα πιο αφοσιωμένη από ποτέ, στην απώθηση της επιθετικότητας.
Όμως αυτή η εμπιστοσύνη, φαίνεται να κινδυνεύει, καθώς η Σύνοδος επισκιάζεται από την αβεβαιότητα αν ο Μπάιντεν θα παραμείνει στην κούρσα για μια δεύτερη θητεία και από το ενδεχόμενο επιστροφής Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Κάποτε ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «παρωχημένο», απειλώντας να αποχωρήσει από τη συμμαχία. Πιο πρόσφατα δήλωσε ότι θα άφηνε τους Ρώσους να κάνουν «ό,τι διάολο θέλουν» σε οποιαδήποτε κράτος-μέλος θεωρούσε, ότι δεν συνεισφέρει όσο απαιτείται.
Μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ για τον Τζο Μπάιντεν, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να συζητούν τι μπορεί να σημαίνει μια δεύτερη θητεία Τραμπ για τη συμμαχία.
Τα βλέμματα όλων στον Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται τους ηγέτες στο αχανές Αμφιθέατρο Andrew W. Mellon λίγα τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο - την ίδια αίθουσα όπου υπογράφηκε η συνθήκη για τη δημιουργία του ΝΑΤΟ το 1949, σε μια τελετή υπό την προεδρία του Προέδρου Χάρι Τρούμαν. Ο κ. Μπάιντεν ήταν τότε 6 ετών και ο Ψυχρός Πόλεμος στα σπάργανα.
Σήμερα είναι 81 ετών και ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της αμυντικής συμμαχίας, η οποία αριθμεί σήμερα 32 μέλη. Μόνο που η προσοχή δεν θα είναι στραμμένη στο όραμα του, αλλά στην κάθε του κίνηση και στην κάθε του λέξη που μπορεί να προδίδει σημάδια φθίνουσας πνευματικής υγείας.
Όσο και αν ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, οι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δοκιμασία που δεν περίμεναν: Πως μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική για την υποστήριξη της Ουκρανίας, όταν η εμπιστοσύνη στον ισχυρότερο παίκτη της συμμαχίας, είναι πλέον τόσο εύθραυστη;..
Ο Τραμπ, ο Ζελένσκι και οι φίλοι του Πούτιν
Μήνες πριν από τη Σύνοδο, η συμμαχία άρχισε να σταθμίζει τους κινδύνους ενδεχόμενης δεύτερης προεδρίας Τραμπ.
Σήμερα, περισσότερα από 20 κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πιάσει τον στόχο του 2% του ακαθάριστου εθνικού τους προϊόντος στις δαπάνες για την άμυνα, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις τους προς τη συμμαχία. Όμως ακόμη και αυτά τα ποσά, φαίνονται πολύ μικρά για την υλοποίηση ενός νέου αμυντικού δόγματος, το οποίο θα έχει ως κύριο στόχο την αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Carl Bildt, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «θα χρειαστεί να διπλασιάσουν τους προϋπολογισμούς τους προκειμένου να αποτρέψουν αξιόπιστα τις απειλές από ένα όλο και πιο απελπισμένο ρωσικό καθεστώς».
Αλλά το πιο άμεσο πρόβλημα για τη συμμαχία, είναι να αποφευχθεί μια νέα δημόσια έκρηξη από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες, θα καταλήξουν σε μία νέα διακήρυξη για την Ουκρανία, στην οποία θα τονίζεται ότι η ενταξιακή της πορεία στο ΝΑΤΟ, είναι αμετάκλητη απόφαση.
Όμως το θέμα του Ουκρανού προέδρου, δεν είναι το μόνο. Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών από τη Σοβιετική Ένωση, σημερινοί και δυνητικά μελλοντικοί ηγέτες των κρατών-μελών της συμμαχίας, έχουν ευήκοα ώτα στις διπλωματικές εκκλήσεις Πούτιν για τη λήξη του πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Ρωσία και σε δημόσιες δηλώσεις του, υπαινίχθηκε ότι επιθυμεί να ανοίξει παράθυρο διαλόγου με βάση τους όρους που θέτει η Μόσχα.