ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ένας Πρόεδρος σε άρνηση

Η διάρκειας 22 λεπτών συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC, όχι μόνο δεν ηρέμησε, αλλά πυροδότησε νέο κύμα ανησυχίας στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.  Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έδωσε την εντύπωση ενός ηγέτη που αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα.

Ο Μπάιντεν μιλούσε  χαμηλόφωνα, χωρίς να μπορεί να κρύψει την πικρία του. Απαριθμούσε ξανά και ξανά τα επιτεύγματα της διοίκησής του, αρνούμενος να απαντήσει πειστικά σε  ερωτήσεις του Τζορτζ Στεφανόπουλος, σχετικά με τη φθίνουσα πνευματική του υγεία. Είπε μάλιστα ότι δεν σχεδιάζει να υποβληθεί σε πιο εκτεταμένες ιατρικές εξετάσεις και ότι οι καθημερινές του ενέργειες, αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη για τις ικανότητες του. «Κάνω γνωστικό τεστ κάθε μέρα», υποστήριξε ο Μπάιντεν. «Ξέρετε, όχι μόνο κάνω εκστρατεία, αλλά διευθύνω τον κόσμο».

Την ίδια στάση τήρησε και για τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως δεν τις πιστεύει και εκφράζονται αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους. Ο Στεφανόπουλος πίεσε επανειλημμένα τον Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όμως ο ίδιος επέμεινε ότι όλοι οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί με τους οποίους έχει μιλήσει, τον προέτρεψαν να παραμείνει στην κούρσα.

Όταν ο Στεφανόπουλος αναφέρθηκε σε δήλωση της κυβερνήτη της Μασαχουσέτης,  με την οποία τον καλεί να ξανασκεφτεί αν θα συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν του είπε τίποτα τέτοιο στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο  Μπάιντεν,  δεν έδειξε σημάδια αλλαγής της πορείας που τον οδήγησε σε αυτό το σημείο. Ερωτηθείς για το πώς θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, είπε: «Το είδατε σήμερα».

Η απόφαση Μπάιντεν να μιλά για το ντιμπέιτ ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, επαληθεύει τους φόβους πολλών Δημοκρατικών ότι ο Πρόεδρος είναι πολύ απομονωμένος ή δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Ένας βουλευτής, χαρακτήρισε τη συνέντευξη του «λυπηρή». Ένα άλλο μέλος της Βουλής, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει «να παραιτηθεί και να αφήσει κάποιον άλλο να διεκδικήσει την Προεδρία».

 Ήδη υπάρχει η αίσθηση ότι μπορεί να είναι πολύ αργά για τον Αμερικανό Πρόεδρο να διορθώσει τα πράγματα.

Για μεγάλο διάστημα, πολλοί δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα προχωρήσουν χωρίς τον Μπάιντεν. Τώρα πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν πως θα προχωρήσουν μαζί του. Αλλά αν ο ίδιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να δει αυτό που βλέπουν τόσοι άλλοι, το κόμμα θα οδηγηθεί σε ένα άσχημο και παρατεταμένο αδιέξοδο.

«Πώς απαντάτε στους επικριτές σας που λένε ότι με το να μένετε στην κούρσα, βάζετε το προσωπικό σας συμφέρον πάνω από το εθνικό», τον ρώτησε κάποια στιγμή ο Στεφανόπουλος.

Και ο Μπάιντεν είπε: «Ω, έλα. Δε νομίζω ότι όσοι το λένε, ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε. Απλώς κάνουν λάθος».

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!