ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ

Ο 62χρονος πολιτικός είναι ο πρώτος ηγέτης των Εργατικών που κερδίζει βουλευτικές εκλογές την τελευταία 20ετία. Οι ηγετικές φιλοδοξίες του  ήρθαν αργά στη ζωή του, το 2019, όταν αναδείχθηκε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, ενώ στην κοινή γνώμη εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική σύγχυση σχετικά με το τι πρεσβεύει. Έχει ανακηρυχθεί ιππότης από τη μοναρχία, αυτοαποκαλείται  σοσιαλιστής, αλλά πολλοί αριστεροί τον κατηγορούν ότι στράφηκε προς τα δεξιά αναζητώντας την εξουσία.

Θεωρείται φιλελεύθερος στα κοινωνικά θέματα και μετριοπαθής στα δημοσιονομικά. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι αναμιγνύει επιδέξια τις προοδευτικές αξίες με την πραγματικότητα. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι δεν έχει σταθερή πολιτική γραμμή και ότι αλλάζει, λέγοντας ότι κρίνει απαραίτητο για να γίνει αρεστός και να κερδίσει.

Ο Στάρμερ, προεκλογικά υποσχέθηκε να εθνικοποιήσει μέρος του σιδηροδρομικού δικτύου και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να φορολογήσει τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία, να βελτιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει δωρεάν πρωινό στα δημόσια δημοτικά σχολεία.

Μια ματιά στο βιογραφικό του: Μεγάλωσε στην αγροτική, συντηρητική πόλη Oxted . Οι αριστεροί γονείς του,  ονόμασαν τον Στάρμερ από τον Keir Hardie, ο οποίος ίδρυσε τους Εργατικούς το 1893. «Δεν είχαμε πολλά όταν μεγαλώναμε», είπε σε μια ομιλία του. «Ξέρω πώς είναι να ντρέπεσαι να φέρνεις τους συντρόφους σου στο σπίτι επειδή το χαλί είναι φθαρμένο και τα παράθυρα ραγισμένα».

Τα τρία αδέρφια του, τον αποκαλούσαν «σούπερ αγόρι» γιατί διέπρεπε σε όλα: Στο σχολείο, στο ποδόσφαιρο και στο φλάουτο. Ήταν ο πρώτος  στην οικογένειά του που φοίτησε στο κολέγιο και  σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Πήρε μεταπτυχιακό πτυχίο Νομικής στην Οξφόρδη και είναι κάτοχος διπλωμάτων μουσικής  στο φλάουτο, στο πιάνο και το βιολί, από τη μουσική σχολή «Guildhall School of Music and Drama» του Λονδίνου.

Τη δεκαετία του 1990 ο Στάρμερ είχε γίνει γνωστός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόταν σε υποθέσεις εναντίον των McDonald's και της Shell και αντιτάχθηκε στη θανατική ποινή. Πολλοί από τους πρώην συμμάχους του εξοργίστηκαν όταν, το 2008, διορίστηκε επικεφαλής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας του Στέμματος, του κυβερνητικού εισαγγελέα της Βρετανίας,

Έγινε βουλευτής το 2015.

Ο Στάρμερ υιοθέτησε μια πολιτική μηδενικής ανοχής στον αντισημιτισμό, λένε οι υποστηρικτές του, διώχνοντας μέλη, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κόρμπιν. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για αναποφασιστικότητα από τους φόρους, μέχρι την υποστήριξη της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα. Αντίθετα, οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από το 2020 έως το 2024 και ότι ο Στάρμερ έχει αλλάξει μαζί του. Η πλατφόρμα του βασίζεται σε πέντε μετριοπαθείς «αποστολές» για την οικονομική ανάπτυξη, την καθαρή ενέργεια, την εκπαίδευση, το έγκλημα και την υγειονομική περίθαλψη.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!