ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Μία κρίσιμη στιγμή για την αμερικανική δημοκρατία

Η προεκλογική  τηλεμαχία, ήταν ένα θλιβερό θέαμα για τις HΠΑ και για τον υπόλοιπο κόσμο. Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από οποιονδήποτε προηγούμενο κάτοχο του αξιώματος. Ο Τζο Μπάιντεν αδύναμος και μπερδεμένος, έχανε τον ειρμό του στη μέση της απάντησης. Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε συνεχώς ψέματα και απέδειξε ότι δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό.

Για το Δημοκρατικό Κόμμα και τους πολίτες που φοβούνται ότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει μια υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, η κατάσταση του Μπάιντεν προκαλεί αίσθημα φόβου και απόγνωσης.

Ωστόσο, αν και ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να σταθεί επαρκώς, η ουσία ορισμένων από τις απαντήσεις του έδειχνε ότι το μυαλό του παραμένει αιχμηρό. Αυτό υποδηλώνει ότι προς το παρόν, εξακολουθεί να είναι ικανός να κυβερνήσει.

Όμως τα υπάρχοντα προβλήματα σε συνδυασμό με την εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον του, παγιώνουν την άποψη ότι δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την προεκλογική εκστρατεία.

Ο Τραμπ παραμένει αρκετά δυναμικός – αν και πολλές και από τις δικές του απαντήσεις, ήταν συχνά μπερδεμένες ή ξεκάθαρα λανθασμένες. Παράλληλα η εμμονή του στη διαστρέβλωση των γεγονότων και η επικίνδυνη επιθυμία του να πάρει εκλογική ρεβάνς, τον καθιστούν σαφώς ανίκανο να κυβερνήσει.

Δυστυχως, η εστίαση στον Μπάιντεν κινδυνεύει να αποσπάσει την προσοχή από τον αντίπαλο του, ο οποίος σε ένα κρεσέντο ακραίων και αναπόδεικτων κατηγοριών, ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν λειτούργησε προς όφελος της Κίνας και ότι είχε «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία. Ενώ για ακόμη μια φορά, αρνήθηκε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν θεωρεί ως ύψιστη αποστολή του τη διατήρηση της αμερικανικής δημοκρατίας και έχει ακόμη την πεποίθηση ότι μπορεί  να το κάνει. Νίκησε τον Τραμπ το 2020 και παραδίδει μια προεδρία που έχει υλοποιήσει μερικές από τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Η ιστορία θα τον θυμάται για αυτά τα επιτεύγματα.

Αλλά τώρα φαίνεται πολύ αδύναμος για να συνεχίσει την αποστολή του και να νικήσει τον Τραμπ για δεύτερη φορά.

Η έκταση της κρίσης για τους Δημοκρατικούς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο ίδιος ο Μπάιντεν και τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, θα αναγνώριζαν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και πως πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Το γεγονός ότι η Καμάλα Χάρις, δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους, κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαδικασία, παραιτούμενος από τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Αν αποσυρόταν, το συνέδριο του κόμματος θα ψήφιζε στη συνέχεια νέο υποψήφιο. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την εσωκομματική δημοκρατία και να ενεργοποιήσει τους ψηφοφόρους.

Ο Τζο Μπάιντεν, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μία αγωνιώδη επιλογή. Αλλά το να μείνει τώρα στην άκρη, θα ήταν μια αξιοπρεπής απόφαση και ενδεχομένως ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχει το προσωπικό του στοίχημα για την προάσπιση της αμερικανικής δημοκρατίας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!