ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΤΟΜΑΣ ΦΡΙΝΤΜΑΝ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι καλός άνθρωπος και καλός πρόεδρος. Πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα.

Παρακολούθησα μόνος μου τη συζήτηση Μπάιντεν-Τραμπ σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λισαβόνα και με έπιασαν τα κλάματα. Σε όλη μου τη ζωή δεν μπορώ να θυμηθώ πιο σπαραξικάρδια στιγμή σε αμερικανική προεδρική εκστρατεία, ακριβώς εξαιτίας αυτού που αποκάλυψε: Ο Τζο Μπάιντεν, καλός άνθρωπος και καλός πρόεδρος, δεν έχει καμία δουλειά να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. Και ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας κακόβουλος άνθρωπος και ένας ασήμαντος πρόεδρος, δεν έμαθε τίποτα και δεν ξέχασε τίποτα. Είναι ο ίδιος οχετός ψεμάτων που ήταν πάντα, με εμμονή στα παράπονά του. Χωρίς κανένα από τα στοιχεία που χρειάζεται η Αμερική για να ηγηθεί στον 21ο αιώνα.

Η οικογένεια Μπάιντεν και η πολιτική του ομάδα πρέπει να συγκεντρωθούν γρήγορα και να κάνουν τις πιο δύσκολες συζητήσεις με τον πρόεδρο, μια συζήτηση αγάπης, σαφήνειας και αποφασιστικότητας. Για να δώσει στην Αμερική τη μεγαλύτερη δυνατή ευκαιρία να αποτρέψει την απειλή Τραμπ τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος πρέπει πάρει την απόφαση και να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή και αποδεσμεύει όλους τους αντιπροσώπους του για το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αν οι ηγέτες του είχαν έστω λίγη ακεραιότητα, θα απαιτούσε το ίδιο, αλλά δεν θα το κάνει, γιατί δεν έχουν. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό οι Δημοκρατικοί να βάλουν τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ’ όλα και να ανακοινώσουν ότι θα ξεκινήσει μια δημόσια διαδικασία για να ανταγωνιστούν διαφορετικοί Δημοκρατικοί υποψήφιοι για το χρίσμα. Δημαρχεία, συζητήσεις, συναντήσεις με δωρητές, όπως το πείτε. Ναι, μπορεί να είναι χαοτικό και ακατάστατο καθώς το συνέδριο των Δημοκρατικών ξεκινά στις 19 Αυγούστου στο Σικάγο, αλλά νομίζω ότι η απειλή Τραμπ είναι αρκετά σοβαρή ώστε οι εκπρόσωποι να μπορούν γρήγορα να συγκεντρωθούν και να συναινέσουν να ορίσουν έναν υποψήφιο.

Εάν η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θέλει να διεκδικήσει το χρίσμα, πρέπει να το κάνει. Αλλά οι ψηφοφόροι αξίζουν μια ανοιχτή διαδικασία για την αναζήτηση ενός δημοκρατικού υποψηφίου για την προεδρία που μπορεί να ενώσει όχι μόνο το κόμμα αλλά και τη χώρα, προσφέροντας κάτι που κανένας άνδρας σε εκείνη τη σκηνή της Ατλάντα δεν έκανε το βράδυ της Πέμπτης: Μια συναρπαστική περιγραφή για το πού βρίσκεται ο κόσμος αυτή τη στιγμή και ένα συναρπαστικό όραμα για το τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Αμερική για να συνεχίσει να ηγείται. Ηθικά, οικονομικά και διπλωματικά.

Δεν βρισκόμαστε σε μια συνηθισμένη καμπή της ιστορίας. Βρισκόμαστε στην αρχή των μεγαλύτερων τεχνολογικών ανατροπών και της μεγαλύτερης κλιματικής διαταραχής στην ανθρώπινη ιστορία. Βρισκόμαστε στην αυγή μιας επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης που πρόκειται να αλλάξει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Πώς δουλεύουμε, πώς μαθαίνουμε, πώς διδάσκουμε, πώς εμπορευόμαστε, πώς εφευρίσκουμε, πώς συνεργαζόμαστε, πώς πολεμούμε πολέμους, πώς διαπράττουμε εγκλήματα και πώς καταπολεμούμε τα εγκλήματα. Ίσως μου διέφυγε, αλλά δεν άκουσα τη φράση «τεχνητή νοημοσύνη» να αναφερθεί από κανέναν τους στη συζήτηση.

Αν υπήρξε κάποια στιγμή που ο κόσμος χρειαζόταν μια Αμερική στα καλύτερά της, με επικεφαλής τον καλύτερό της εαυτό, είναι τώρα, διότι μπροστά μας βρίσκονται τώρα μεγάλοι κίνδυνοι και ευκαιρίες. Ένας νεότερος Μπάιντεν θα μπορούσε να ήταν αυτός ο ηγέτης, αλλά ο χρόνος τελικά τον πρόλαβε. Και αυτό ήταν οδυνηρά και αναπόφευκτα προφανές την Πέμπτη.

Ο Μπάιντεν είναι φίλος μου από τότε που ταξιδέψαμε μαζί στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, όταν προήδρευε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, οπότε λέω όλα τα παραπάνω με μεγάλη λύπη.

Αλλά αν κλείσει τώρα την προεδρία του, αναγνωρίζοντας ότι λόγω ηλικίας δεν μπορεί να φτάσει σε δεύτερη θητεία, η πρώτη και μοναδική του θητεία θα μείνει στη μνήμη μας ως μία από τις καλύτερες προεδρίες στην ιστορία μας. Μας έσωσε από μια δεύτερη θητεία Τραμπ, και μόνο γι' αυτό του αξίζει το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, αλλά θέσπισε επίσης σημαντική νομοθεσία καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών και τεχνολογικών επαναστάσεων που έχουμε τώρα.

Μέχρι τώρα ήμουν έτοιμος να δώσω στον Μπάιντεν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, γιατί τις φορές που βρέθηκα μαζί του ένας προς έναν, στάθηκε στο ύψος του. Προφανώς δεν μπορεί πια. Η οικογένειά του και το προσωπικό του έπρεπε να το γνωρίζουν. Είχαν αποσυρθεί στο Καμπ Ντέιβιντ και προετοιμάζονται για αυτή τη σημαντική συζήτηση εδώ και μέρες. Αν αυτή είναι η καλύτερη ερμηνεία που θα μπορούσαν να εκμαιεύσουν από αυτόν, ήρθε η ώρα να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του και να φύγει από τη σκηνή στο τέλος αυτής της θητείας.

Αν το κάνει, οι καθημερινοί Αμερικανοί θα χαιρετίσουν τον Τζο Μπάιντεν που έκανε αυτό το οποίο δεν θα έκανε ποτέ ο Ντόναλντ Τραμπ: Να βάλει τη χώρα πάνω από τον εαυτό του. Αν επιμείνει να είναι υποψήφιος και χάσει από τον Τραμπ, ο Μπάιντεν και η οικογένειά του -και το προσωπικό του και τα μέλη του κόμματός του, που του το επέτρεψαν- δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν. Τους αξίζει κάτι καλύτερο. Η Αμερική χρειάζεται κάτι καλύτερο. Ο κόσμος χρειάζεται κάτι καλύτερο.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!