ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τα διεθνή ΜΜΕ για Ασσάνζ

Εconomist: «Ένα σωστό τέλος σε μια βρώμικη ιστορία», είναι ο τίτλος του άρθρου για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ. H εξέλιξη αυτή, σημειώνει το περιοδικό, φαίνεται να σηματοδοτεί το τέλος ενός μακροχρόνιου νομικού δράματος. Στα χρόνια του εγκλεισμού του, οι υποστηρικτές του Ασσάνζ επικαλούνταν συχνά τα δικαιώματά του με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα και τον συνέκριναν με έναν δημοσιογράφο που αποκαλύπτει την αλήθεια. Μόνο που οι δημοσιογράφοι, δεν έχουν το δικαίωμα να χακάρουν υπολογιστές. Ο Ασσάνζ δεν είναι ήρωας και δεν αξίζει να τον τιμούν ως μάρτυρα. Η δήλωση ενοχής για παραβίαση του νόμου και η απελευθέρωση του, μοιάζει ως η πιο κατάλληλη κατάληξη μιας περίπλοκης υπόθεσης, Economist .

Bloomberg: Η περίπτωση Ασσάνζ βρισκόταν πάντα στη γκρίζα ζώνη μεταξύ της κατασκοπείας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου, υπογραμμίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Χωρίς απαραίτητα να συμπονούν τον ίδιο τον Ασσάνζ, οι υποστηρικτές του ανησυχούσαν και εξακολουθούν να ανησυχούν, ότι η δίωξή του πλήττει τη δημοσιογραφία που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος. Κάποιοι θα πήγαιναν παραπέρα, αντιμετωπίζοντας τα WikiLeaks ως δημοσιογραφική οντότητα και τον Ασσάνζ ως πρωτοπόρο. Από την άλλη, οι επικριτές του αποδοκίμασαν και θα συνεχίσουν να κατακρίνουν τη συστηματική και στοχευμένη ενθάρρυνση της  παράνομης διαρροής απόρρητων αρχείων, Bloomberg.

Washington Post: Στα ανάμικτα συναισθήματα που προκάλεσε  η απελευθέρωση Ασσάνζ, αναφέρεται και η αμερικανική εφημερίδα. Αυτή την εβδομάδα, ξεκινά για εκείνον μια ζωή ελευθερίας σε έναν κόσμο που έχει μεταμορφωθεί. Το ψηφιακό τοπίο μέσω του οποίου πέτυχε την παγκόσμια διασημότητα, δεν είναι πλέον ο τομέας των επαναστατημένων αισιόδοξων, αλλά των απίστευτα ισχυρών ολιγαρχών της τεχνολογίας. Και τα WikiLeaks, ένα δίκτυο, το οποίο κέρδιζε κάποτε τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι μάλλον ξεπερασμένο και με αμαυρωμένη τη φήμη του, λόγω των διασυνδέσεων με το Κρεμλίνο, Washington Post .

CNN: Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Τζούλιαν Ασσάνζ ξεκίνησε τα WikiLeaks σε μια αναζήτηση «ριζοσπαστικής διαφάνειας και αλήθειας», μια αποστολή που τον μετέτρεψε σε  αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Τζέιμς Μπαλ, ο οποίος εργάστηκε για λίγο μαζί του, η βρεφική ηλικία των WikiLeaks ήταν μια συναρπαστική περίοδος: «Εργαζόμασταν πάνω σε υλικό που πραγματικά δεν είχαμε ξαναδεί. Οι διαρροές έγιναν λίγο πιο συνηθισμένες από τότε, αλλά η ιδέα ότι μπορούσαμε να διαβάσουμε αυτά τα τεράστια σετ δίσκων που έδειχναν τι συνέβη σε συγκρούσεις ή τι συνέβη  σε κλειστά δωμάτια, ήταν κάτι εντελώς καινούργιο», CNN.

Le Monde: Ο Ασσάνζ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των σφαλμάτων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ. Οι αποκαλύψεις ήταν σίγουρα μια δοκιμασία για τις αμερικανικές αρχές, αλλά η υπερδύναμη πρέπει τώρα να συμφωνήσει ότι η ιστορία έχει αποφασίσει υπέρ του πληροφοριοδότη, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Ωστόσο όπως επισημαίνει, η συμφωνία  ενοχής του Ασσάνζ δεν θέτει τέλος στη διαμάχη, καθώς έχει καταδικαστεί βάσει του αμερικανικού ομοσπονδιακού νόμου περί κατασκοπείας. Παράλληλα, επιτρέπει στις αμερικανικές αρχές  να ισχυριστούν ότι οι ενέργειες του έρχονται σε  αντίθεση με το πνεύμα της Πρώτης Τροποποίησης του Συντάγματος για την ελευθερία της έκφρασης, Le Monde.

The Atlantic: Σχεδόν κανένας δημοσιογράφος, δεν θα διατηρούσε έστω και ένα κλάσμα των πλεονεκτημάτων του Ασσάνζ σε μια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η παρατεταμένη δημόσια διαμάχη και η τιμωρία του Ασσάνζ —ακόμα κι αν προηγήθηκαν της επίσημης καταδίκης του— στέλνουν ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Ένα μήνυμα, αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν να προβάλλουν οι ΗΠΑ. Ο Ασσάνζ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποκηρύξει οποιαδήποτε παραδοχή ενοχής και θα πει ότι η συμφωνία με τους Αμερικανούς ήταν μία διαδικαστική πράξη που του επιτρέπει να  είναι ελεύθερος, Τhe Atlantic.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!