ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πάμε σαν άλλοτε;

Μέσα σε μια βδομάδα ο Πούτιν επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ ενώ λίγες μέρες νωρίτερα πολεμικά πλοία της Ρωσίας επισκέφθηκαν την Κούβα.

Η ολόπλευρη διμερής συνεργασία Μόσχας –Πιονγιάνγκ  ανησυχεί τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία -και όχι μόνον. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες οι σχέσεις Κίνας –Βόρειας Κορέας βρίσκονταν σε σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τις σχέσεις Ουάσιγκτον- Πεκίνου.

Όποτε το κλίμα ήταν θετικό, η Κίνα πίεζε την Βόρεια Κορέα να οριοθετήσει και να μειώσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων  που στοχεύουν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Όποτε το κλίμα ήταν αρνητικό, το Πεκίνο διαμήνυε  στις ΗΠΑ ότι ο εποικοδομητικός  του  ρόλος στην Κορεατική Χερσόνησο είναι συνάρτηση του σεβασμού από την Ουάσιγκτον του στάτους κβο της Ταιβάν.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Πιονγιάνγκ τερματίζει μια περίοδο τριών και πλέον δεκαετιών πλήρους απομόνωσης της Βόρειας Κορέας.

Εξίσου σημαντική είναι και η  επίσκεψη Πούτιν στο Βιετνάμ, τη χώρα που στη διάρκεια του πολέμου με τις ΗΠΑ κρατούσε ίσες αποστάσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου και στη συνέχεια προσέγγισε την Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της προαιώνιας αντιπαλότητας με τον ισχυρό του γείτονα. Η εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Βιετνάμ διευρύνει τα περιθώρια ελιγμών του Ανόι απέναντι στην διπολική αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας χωρίς να καταγραφεί ως προσέγγιση με το Πεκίνο.

Σε ότι αφορά την παρουσία πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στην Κούβα, πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα, πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς στη Φινλανδία , ένα remake της Κρίσης της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!