Εάν η Ουκρανία καταφέρει να νικήσει τη Ρωσία και μπει σε τροχιά ανοικοδόμησης, θα χρειαστεί τεράστια χρηματικά ποσά, που πιθανώς θα υπερβαίνουν αυτά που θέλουν ή μπορούν να προσφέρουν οι σύμμαχοι της.
Τα καλά νέα για το Κίεβο, είναι ότι υπάρχει ήδη ένα τεράστιο ταμείο μη δυτικών χρημάτων: Τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Τα κακά νέα, είναι ότι οι δυτικές χώρες δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση τους.
Τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας και να μειώσουν σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των δυτικών φορολογουμένων.
Το οικονομικό κόστος για τη Δύση
Η δυτική χρηματοδότηση, μέσω της οποίας η Ουκρανία, έχει κρατηθεί στον πόλεμο, ανέρχεται επί του παρόντος σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.
Αλλά για να μπορέσει το Κίεβο να αντιμετωπίσει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, η Δύση θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες κοντά στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – ή στα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Αυτό ήταν το επίπεδο των δαπανών στα μέσα του 2023, όταν η Ουκρανία κέρδιζε το πάνω χέρι. Ωστόσο μέχρι το τέλος του 2023, οι δαπάνες είχαν καταρρεύσει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ενώ για μήνες, η πρόσθετη αμερικανική βοήθεια είχε κολλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Θα πρέπει πραγματικά να περιμένουμε από τις δυτικές κυβερνήσεις να επιβαρύνουν τους δικούς τους φορολογούμενους, για να χρηματοδοτήσουν την Ουκρανία; Τι θα συμβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η τρέχουσα αμερικανική χρηματοδότηση (σχεδόν 45 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) διακοπεί; Σε αυτήν την περίπτωση, η Ευρώπη θα είναι απίθανο να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.
Τα επιχειρήματα κατά της αξιοποίησης ρωσικών κεφαλαίων
Οι πολέμιοι της ιδέας αξιοποίησης των ρωσικών κεφαλαίων, ούτε προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις, ούτε αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα που διατυπώνονται, είναι πως η αξιοποίηση ρωσικών κεφαλαίων υπέρ της Ουκρανίας, είναι παράνομη. Άλλα επιχειρήματα αφορούν οικονομικούς κινδύνους. Ορισμένες πλευρές λένε για παράδειγμα, ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να υπονομεύσει την ισοτιμία του δολαρίου ή του ευρώ, αν τα αυταρχικά καθεστώτα αποσύρουν τα δικά τους αποθέματα από τη Δύση.
Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως αυτό το σενάριο; Η Δύση, δεσμεύοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισεκατομμυρίων, τα απέκλεισε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα – και με όρους επιστροφής που η Ρωσία είναι απίθανο να αποδεχθεί.
Επιπλέον, θυμηθείτε ότι η απάντηση των κυβερνήσεων των αναδυόμενων αγορών σε αυτήν την de facto κατάσχεση πριν από δύο χρόνια, ήταν να μην κάνουν τίποτα.
Οι διαφωνούντες με τη δήμευση, υποστηρίζουν επίσης ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα. Όμως, το ρωσικό κράτος ήδη επιβάλλει τιμωρητικούς φόρους σε δυτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν αναγκαστεί να εκποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να αποσυρθούν.
Εν κατακλείδι, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι η διχογνωμία μεταξύ των δυτικών ηγεσιών.
Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Οι χώρες της G7 πρέπει να δράσουν από κοινού. Αν δεν κατασχεθούν όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να δοθούν στην Ουκρανία, το Κίεβο θα χάσει τον πόλεμο και το κόστος για τη Δύση, θα είναι πολύ υψηλότερο.