ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ο κυνισμός στο χώρο της δουλειάς μας

Την τελευταία δεκαετία ο κόσμος της εργασίας έχει αναστατωθεί από την πανδημία, την τεχνητή νοημοσύνη, την εργασία στις πλατφόρμες, την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα και πολλά ακόμη. Αυτές οι αλλαγές ενισχύουν μια ανησυχητική τάση: Γινόμαστε πιο κυνικοί.

Γιατί έχει σημασία: Η άνοδος του κυνισμού κάνει πολλούς από εμάς δυστυχισμένους στη δουλειά μας - όπου περνάμε ένα τεράστιο κομμάτι του χρόνου μας, γράφει η Rachel Feintzeig της Wall Street Journal. "Ο κυνισμός, αν ήταν χάπι, θα ήταν πραγματικά δηλητήριο", λέει στην Journal ο Jamil Zaki, καθηγητής ψυχολογίας στο Στάνφορντ.

Μερικές από τις δυναμικές που διαβρώνουν τις σχέσεις μας με την εργασία:

Η μοναξιά αυξάνεται, καθώς οι διεσπαρμένοι  χώροι εργασίας εμποδίζουν τους συναδέλφους να εμπιστεύονται και να διασκεδάζουν ο ένας με τον άλλον. Τον Ιανουάριο του 2020, το 47% των Αμερικανών εργαζομένων πίστευαν ότι κάποιος στη δουλειά τους νοιάζεται γι' αυτούς, διαπίστωσε η Gallup. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 38%.

Η τάση της "σιωπηλής παραίτησης" αντέχει. Οι άνθρωποι ασχολούνται λιγότερο με τη καθημερινή δουλειά και την αποστολή της εταιρείας τους. Μόνο το 15% των εργαζομένων δηλώνουν ότι νιώθουν ικανοποίηση, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν αδιάφοροι ή εντελώς δυστυχισμένοι στη δουλειά τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Gallup για τον εργασιακό χώρο.

Και οι εργάτες είναι απογοητευμένοι. "Πολλοί από εμάς κάναμε τη δουλειά μας εκκλησία μας, μόνο και μόνο για να καταλήξουμε απολυμένοι, "καμένοι" ή κακοπληρωμένοι. Τώρα κάνουμε check out, κάνουμε λιγότερα, κουτσομπολεύουμε και σνομπάρουμε", γράφει ο Feintzeig.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ο Zaki του Stanford, ο οποίος μελετά τους χώρους εργασίας, προτείνει να παρακολουθείτε τις αλληλεπιδράσεις σας στη δουλειά για να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι υπάρχουν πολλά για να είστε αισιόδοξοι.

Όταν χρειάζεστε μια χάρη, σημειώστε πόσο γρήγορα μπορείτε να βρείτε έναν συνάδελφο να σας βοηθήσει.

Βαθμολογήστε τις συνομιλίες σας σε μια κλίμακα 1-10 και παρακολουθήστε πόσες συναντήσεις μέσα στην ημέρα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά.

Αν είστε αρχηγός, προκαλέστε τον εαυτό σας να μοιράζει τρεις ουσιαστικές φιλοφρονήσεις στους άμεσους αναφερόμενους κάθε μέρα.

Σας αφήνουμε με το βασικό αντίδοτο στον κυνισμό στην εργασία, από την εναρκτήρια ομιλία του CEO του Axios Jim VandeHei στο UW Oshkosh: Βρείτε μια δουλειά που θα κάνατε και δωρεάν. Η ευτυχισμένη δουλειά από μόνη της δεν κάνει μια ευτυχισμένη ζωή. Αλλά σίγουρα βοηθάει όταν άλλα μέρη της ζωής σας δεν είναι καλά ή είναι χάλια.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!