ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Η ΕΕ έχει ήδη αλλάξει, και η Τουρκία έχει ήδη απογοητευτεί

Η συζήτησης της Evren Balta με τον Βαγγέλη Αρεταίο

  Το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στραμμένο πολύ περισσότερο στις εκλογές στις ΗΠΑ και στις πρόωρες εκλογές στη Γαλλία, ενώ η Άγκυρα διαβάζει τα αποτελέσματα  των ευρωεκλογών ως  επιβεβαίωση μιας  δυναμικής  που  αναμενόταν για την ενίσχυση της συντηρητικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη .

Η ακαδημαϊκός Evren Balta, μιλώντας στο KReport, τονίζει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται ήδη στο ναδίρ και τόσο στην τουρκική κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, οι προσδοκίες από την ΕΕ βρίσκονται εδώ και καιρό στο πιο χαμηλό τους σημείο.

Αναμφισβήτητα, σημειώνει η Balta, ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την συντηρητική και την άκρα δεξιά να διαμορφώνουν πλέον τις ευρύτερες τάσεις, θα είναι ακόμα πιο προβληματικό για την Άγκυρα καθώς όλα τα μεγάλα ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να παίρνουν το πράσινο φως και από τους ευρωβουλευτές.

Χωρίς ανησυχία: Αλλά οι τάσεις της εσωστρέφειας, του εθνικισμού, του νατιβισμού και του προστατευτισμού έχουν ήδη γίνει κύριο ρεύμα στην ΕΕ και η ενίσχυση της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν θα αλλάξουν τις δυναμικές αυτές και δεν εκπλήσσουν την Άγκυρα, η οποία δεν βλέπει πια με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη αυτή, εκτιμά η Balta.

Το CHP: Οι απόψεις και οι αντιλήψεις του CHP για την ΕΕ και ευρύτερα για την Δύση έχουν και αυτές μεταλλαχθεί την τελευταία περίοδο. Το πως η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία, δηλαδή ως ένα εντελώς ξένο σώμα, ως μια ανταγωνιστική δύναμη και κυρίως ως μια πολιτισμικά και αξιακά ξένη ονότητα έχουν αλλαξει την στάση και τις προσδοκίες του CHP απέναντι στην ΕΕ και ευρύτερα στη Δύση.

Το CHP , όπως και η κυβέρνηση, βλέπει ότι η ΕΕ και η Δύση έχει μια πολύ αρνητική και επιφυλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία ενώ παράλληλα βλέπει ότι η κυριαρχούσα άποψη στην Αγκυρα περί μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτκής και μιας αυτόνομης στάσης στην διεθνή σκηνή είναι πλεόν δημοφιλείς στην ευρύτερη τουρκική κοινή γνώμη. 

Οι σχέσεις, πλέον: Με την ενίσχυση της άκρας δεξιάς επιβεβαιώνεται ουσιαστικά η άποψη της Τουρκίας, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ότι οι όποιες σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ και την Δύση δεν κινούνται πλέον σε πολιτισμικό επίπεδο, με προσπάθειες εκδημοκρατισμού και αξιακής προσέγγισης, αλλά είναι καθαρά συναλλακτικές (transactional), είπε η Balta στο KReport.

Σίγουρα, η Τουρκία θα χάσει κάποιες προοπτικές αλλά ίσως και να κερδίσει άλλες, εκτιμά η Balta, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η δέσμευση για εκδημοκρατισμό και αξιακή σύγκλιση. Και αυτό φάνηκε με την Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία που έχει έρθει πιο κοντά στον Ερντογάν.

Στην Γαλλία, οι εκλογές είναι σίγουρα πιο σημαντικές για την Τουρκία αλλά και εκεί, η Άγκυρα δεν αναμένει μεγάλες αλλαγές σε περίπτωση νίκης της άκρας δεξιάς καθώς η στάση του Μακρόν απέναντι στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα αρνητική και σε περίπτωση νίκης της άκρας δεξιάς δεν αναμένεται ότι το Παρίσι θα αλλάξει σημαντικά από την στάση που έχει μέχρι τώρα.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!