Όταν οι ψηφοφόροι της ΕΕ βρεθούν μπροστά στις κάλπες, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Σχεδόν κανένας από αυτούς δεν θα σκέφτεται την Ευρώπη όταν ψηφίσει. Θα σκέφτονται εσωτερικά ζητήματα. Πολλές μελέτες - και τα υψηλά ποσοστά αποχής - δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες των 27 ούτε καταλαβαίνουν ούτε ενδιαφέρονται για την ψήφο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, τείνουν να ψηφίζουν με βάση τις ανησυχίες τους για εθνικά θέματα αντί για την πολιτική των Βρυξελλών.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, οι εκλογές θα χρησιμεύσουν ως de facto δημοψήφισμα για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Μάλτα, η ψηφοφορία καθοδηγείται περισσότερο από συμπεριφορές που αφορούν τους πολιτικούς της χώρας και όχι πρόσωπα όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μπορεί να είναι μεγάλο όνομα στις Βρυξέλλες, αλλά είναι απίθανο να τη σκέφτεται ο μέσος ψηφοφόρος.
Ακόμη και στη Βαλτική, όπου η απειλή που αντιπροσωπεύει η Ρωσία μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η άμυνα και η ασφάλεια γίνονται κατανοητές μέσα από ένα τοπικό πρίσμα: Οι ψηφοφόροι κρίνουν με βάση τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη εισβολή στη χώρα τους και όχι από τη μεγάλη εικόνα της γεωπολιτικής της Ε.Ε.
Ακολουθεί η επισκόπηση του POLITICO για τα εσωτερικά ζητήματα που θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Θα εξαντληθεί η υπομονή των Αυστριακών με το Λαϊκό Κόμμα;
Το κυβερνών Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα θα απασχολεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τους ψηφοφόρους στην Αυστρία. Το κόμμα μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα διαφθοράς και οι ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι από την αδυναμία της κυβέρνησης να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Επιπλέον, υπάρχει ακόμα δυσαρέσκεια για τη διαχείριση της πανδημίας από τη Βιέννη και επίμονες ανησυχίες για τη μετανάστευση.
Οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν ομαδικά για το κεντροδεξιό κόμμα, το 2019, είναι τώρα έτοιμοι να στηρίξουν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, μια ομάδα που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από πρώην αξιωματικούς των SS. Ενώ η εκστρατεία επικεντρώνεται στα εσωτερικά προβλήματα, η στρατηγική του κόμματος είναι να κατηγορεί την ΕΕ για τα πάντα και να επιμένει ότι οι Βρυξέλλες εκμεταλλεύονται την Αυστρία. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι η συμμετοχή στην ενιαία αγορά ήταν θετική για την οικονομία της χώρας, η οποία έχει ωφεληθεί από τα ανοιχτά σύνορα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που τώρα αναφέρονται ως απειλή για τον τρόπο ζωής των Αυστριακών.
Το Βέλγιο στο ψηφοδέλτιο
Οι Βέλγοι ψηφοφόροι δεν θα σκέφτονται την Ευρώπη όταν πάνε στις κάλπες την Κυριακή: Θα είναι πολύ απασχολημένοι με τις περιφερειακές και ομοσπονδιακές εκλογές που συμπίπτουν με τις εκλογές στην ΕΕ. Οι εγχώριες διαφωνίες για το πώς λειτουργεί το έθνος -και αν θα έπρεπε να υπάρχει- κυριαρχούν στις συζητήσεις και ο θυμός για την κρίση του κόστους διαβίωσης είναι πιθανό να ευνοήσει τα εξτρεμιστικά κόμματα.
Στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας, η συζήτηση επικεντρώνεται στα συστήματα φορολογίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, και το ακροαριστερό Εργατικό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις υποσχόμενο να διαταράξει το status quo. Στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα, το ερώτημα είναι αν το Βέλγιο θα έπρεπε καν να υπάρχει. Το αυτονομιστικό, ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang -το οποίο προβλέπεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους- θέλει να διαλύσει τη χώρα. Ο αντίπαλός της, η συντηρητική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, συμφωνεί με το ενωμένο Βέλγιο... αλλά μόνο εάν οι εξουσίες της περιοχής ενισχυθούν σημαντικά.
Ο τιμωρημένος μεγιστάνας κυριαρχεί στη συζήτηση στη Βουλγαρία
Ένας άνδρας κυριαρχεί στις εκλογές της ΕΕ στη Βουλγαρία: ο μεγιστάνας και ηγέτης του κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, Ντελιάν Πεέφσκι, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι επηρεάζει τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Από πολλούς θεωρείται εκπρόσωπος των ελαττωμάτων μιας δημοκρατίας στην οποία σκιώδεις ολιγάρχες, κατάσκοποι και εγκληματικές συμμορίες έχουν τυλίξει τα πλοκάμια τους γύρω από τους βασικούς θεσμούς της χώρας. Ο Πεέφσκι αυτοχαρακτηρίζεται υπερασπιστής των δικαστών και των υπηρεσιών ασφαλείας και επιμένει ότι βάζει τη χώρα σε μια πορεία υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Οι Κροάτες δίνουν προτεραιότητα στην οικονομία
Η ανάκαμψη μετά τον Covid και η κατάσταση της οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο στην Κροατία, όπου η κυβερνώσα Κροατική Δημοκρατική Ένωση θα μπορούσε να τιμωρηθεί από ψηφοφόρους που πιστεύουν ότι απέτυχε να τιθασεύσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη.
Η υποστήριξη για τη διεύρυνση της ΕΕ -την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος μπορεί να πάρει κορυφαία θέση στην ΕΕ στα παζάρια που θα ακολουθήσουν τις εκλογές- είναι ισχυρή στο 68%, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια κατά μήκος των εκτεταμένων συνόρων της Κροατίας και της επιθυμίας για σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ εξακολουθούν να υφίστανται.
Η «δημογραφική αλλαγή» είναι η κύρια ανησυχία για τους Κύπριους
Η μετανάστευση είναι το επίκεντρο για τους Κύπριους ψηφοφόρους, δηλαδή αυτούς που μπαίνουν στον κόπο να πάνε να ψηφίσουν.
Η απογοήτευση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση κόστους ζωής, τη χρόνια διαφθορά και την αδράνεια στην ατέρμονη συνοριακή διαμάχη αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αποχής, καθιστώντας αυτές τις εκλογές δημοψήφισμα για τα κύρια κόμματα που κυριαρχούν εδώ και καιρό στο πολιτικό τοπίο του νησιού: το Προοδευτικό Κόμμα Εργαζομένων (ΑΚΕΛ) και η Δημοκρατική Συσπείρωση (ΔΥΣΗ).
Ενώ ανταλλάσσουν χτυπήματα για να εξασφαλίσουν μια πρώτη θέση, το λαϊκιστικό Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ELAM) κερδίζει έδαφος με τη ρητορική κατά των μεταναστών. Τροφοδοτώντας τους φόβους για «δημογραφική αλλαγή», η ακροδεξιά ομάδα αναμένεται να έρθει στην τρίτη θέση.
Οι Τσέχοι επικεντρώνονται στους μετανάστες και τα καυσαέρια
Οι συζητήσεις ενόψει των εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία έχουν επικεντρωθεί σε ένα πρόβλημα που αναμφισβήτητα δεν έχει η χώρα: τη μαζική μετανάστευση.
Αν και η μετανάστευση στην Τσεχία μειώθηκε πέρυσι, ακροδεξιές λαϊκιστικές ομάδες, όπως η Ελευθερία και η Άμεση Δημοκρατία, κατάφεραν να κάνουν το θέμα μείζον ζήτημα σε αυτές τις εκλογές και όλα τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν τώρα ότι το σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ (που δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ) πρέπει να μεταρρυθμιστεί.
Οι εγχώριες ανησυχίες σχετικά με τα οικολογικά πρότυπα, και ειδικότερα οι κανόνες Euro 7 της ΕΕ για τις εκπομπές καυσαερίων, ήταν επίσης ένα σημαντικό θέμα σε μια χώρα όπου η αυτοκινητοβιομηχανία είναι μεγάλη υπόθεση.
Δημοψήφισμα για τη Φρέντερικσεν στη Δανία
Πώς νιώθουν οι ψηφοφόροι για την κεντρώα κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν; Ο χειρισμός της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της εθνικής άμυνας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις συζητήσεις πριν από την ψηφοφορία.
Η Φρέντερικσεν δέχεται πιέσεις να περπατήσει τους επόμενους μήνες σε ένα δημοσιονομικό ναρκοπέδιο: οι κυβερνητικοί σύμμαχοί της θέλουν φορολογικές περικοπές, αλλά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της θέλει περισσότερες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας. Μια αδύναμη εμφάνιση αυτό το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να υπονομεύσει την ικανότητά της να διαπραγματευτεί.
Οι εκλογές είναι επίσης μια δοκιμασία για το έλασσον κυβερνητικό κόμμα Venstre, το οποίο θέλει να επαναλάβει την ισχυρή επίδοση του 2019, αλλά έκτοτε έχει αποδυναμωθεί από την αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Λαρς Ράσμουσεν και της πρώην υπουργού Μετανάστευσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ, οι οποίοι και οι δύο έχουν αποχωριστεί και σχημάτισαν αντίπαλα κόμματα.
Στο πίσω μέρος του μυαλού των ψηφοφόρων: αν η Φρέντερικσεν θα αναδειχθεί σοβαρή υποψήφια για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τελικά εγκαταλείψει την Κοπεγχάγη για τις Βρυξέλλες.
Περικοπές προϋπολογισμού στη σκέψη της Εσθονίας
Η Εσθονία μπορεί να είναι χώρα πρώτης γραμμής, αλλά ουσιαστικά δεν γίνεται λόγος για την ασφάλεια ή τις απειλές που αντιπροσωπεύει η Ρωσία.
Πράγματι, η σκληρή στάση της πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας απέναντι στο Κρεμλίνο δεν αποδίδει καρπούς. Το φιλελεύθερο Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα της έχασε την υποστήριξη των πολιτών τους τελευταίους μήνες, εν μέρει ως αποτέλεσμα των περικοπών στον προϋπολογισμό του δημόσιου τομέα. Επιπλέον, οι πολίτες βλέπουν την Κάλλας ως κάποιον που αναζητά το επόμενο βήμα της, είτε στο ΝΑΤΟ είτε ως τον επόμενο κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, και όχι ως πρωθυπουργό που ασχολείται επαρκώς με τα εσωτερικά προβλήματα.
Το συντηρητικό Κόμμα Πατρίδας του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ούμας Ρεϊνσάλου ηγείται στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους έξι μήνες αντιτιθέμενο στα πράσινα μέτρα στην Εσθονία και ζητώντας μεγαλύτερη εποπτεία της κατασκευής ενός σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τη Βαλτική με την Πολωνία.
Η γεωπολιτική είναι εσωτερικό θέμα στη Φινλανδία
Η απειλή που θέτει η Ρωσία είναι μια εγχώρια ανησυχία στη Φινλανδία. Η ασφάλεια των εκτεταμένων ανατολικών συνόρων της χώρας συνεχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα στο Ελσίνκι ενόψει των εκλογών στην ΕΕ, όπως και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου.
Μολονότι οι απεργίες από τα εργατικά συνδικάτα έχουν βάλει στη συζήτηση τα θέματα των μισθολογικών παροχών και της κοινωνικής πρόνοιας, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν στο μυαλό τους τη Ρωσία όταν πάνε στις κάλπες και θα υποστηρίξουν την ήσυχη αλλά αποφασιστική προσέγγιση του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο. Πρόκειται να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακολουθούμενο από τους Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών.
Στη Γαλλία βαρύνει ο κίνδυνος ακυβερνησίας υπό τον Μακρόν
Οι σύμμαχοι του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν θέλουν αυτές οι εκλογές να αφορούν αποκλειστικά την Ευρώπη, αλλά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζορντάν Μπαρντελά θα κατορθώσει να αφορά μόνο τον Μακρόν.
Ήταν μια δύσκολη εκστρατεία για την κορυφαία υποψήφια της Αναγέννησης του Μακρόν, Valerie Heyer, η οποία αγωνίστηκε να επιβάλει την προσωπικότητά της εν μέσω μιας σειράς κακών ειδήσεων για την κυβέρνηση, όπως χαμένοι στόχοι για το έλλειμμα και βίαια επεισόδια στη Γαλλία και στο υπερπόντιο έδαφος της Νέας Καληδονίας.
Ο γλυκομίλητος Μπαρντελά, από την άλλη πλευρά, έχει γίνει πρωτοσέλιδο ως το φρέσκο πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, καθώς η Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να αποδείξει ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να κυβερνήσει.
Η διακύβευση είναι μεγάλη και για τα δύο στρατόπεδα: η Λεπέν θέλει να εξασφαλίσει δυναμική ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2027, ενώ ο Μακρόν θέλει να είναι σε θέση να κυβερνήσει μέχρι τότε.
Πλήγμα για την κυβερνητική συμμαχία της Γερμανίας;
Οι εκλογές στη Γερμανία διαμορφώνονται σε δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό «φαναριού» (από τα χρώματα των τριών κομμάτων) που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τους Πράσινους. Η δημοτικότητα της ισχνής κυβερνητικής συμμαχίας υποχωρεί σταθερά και υπάρχει αυξανόμενη οργή με τις εντάσεις μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών φατριών. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς η χώρα πλησιάζει προς τις άκρως επικίνδυνες διαπραγματεύσεις για τον εθνικό προϋπολογισμό.
Ενόψει των εκλογών, το κορυφαίο ζήτημα ήταν ο ρόλος της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα θέμα που έχει αναδείξει τα ρήγματα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον συνετό «καγκελάριο της ειρήνης», οι φιλελεύθεροι τον καταγγέλλουν ότι διστάζει να επιτρέψει τις παραδόσεις όπλων.
Η μετανάστευση και η πολιτική ασύλου της χώρας είναι επίσης μόνιμα θέματα που αναμένεται να ευνοήσουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Όμως μια σειρά σκανδάλων γύρω από τον επικεφαλής υποψήφιο της, Μαξιμίλιαν Κραχ, μπορεί να υπονομεύσει την επίδοσή της.
Όλα για το χρήμα στην Ελλάδα
Η κρίση κόστους διαβίωσης είναι στο επίκεντρο των Ελλήνων ψηφοφόρων, των οποίων η αγοραστική δύναμη είναι πλέον η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ. Αυτό είναι πιθανό να υπονομεύσει τη στήριξη προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που φιλοδοξεί να αποσπάσει 33% των ψήφων όπως και στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, κάπως χαμηλότερο από το 40,5% που έλαβε πέρυσι στις εθνικές εκλογές.
Ενώ κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να απειλήσει την εξουσία του κόμματός του, υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για ακροδεξιές ομάδες όπως το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, το οποίο έχει ελπίδες να συγκεντρώσει διπλάσιο αριθμό ψήφων από ό,τι στις περσινές εκλογές. Σε μια προσπάθεια να φανεί πιο πατριώτης από τους υπερεθνικιστές, ο Μητσοτάκης αναβίωσε την ιστορική ρήξη της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και συμπεριέλαβε στη λίστα του τον Φρέντι Μπελέρι, τον φυλακισμένο νεοεκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρας, στην Αλβανική Ριβιέρα. Ο Έλληνας πολιτικός θεωρείται θύμα πολιτικής δίωξης στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ιστορία του για να προσελκύσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.
Κρίσιμο τεστ για τον αντίπαλο του Ορμπάν στην Ουγγαρία
Φαινόταν ότι αυτή μπορεί να είναι η πιο βαρετή προεκλογική εκστρατεία της Ουγγαρίας για την ΕΕ εδώ και χρόνια, χωρίς τίποτα να σταθεί εμπόδιο στον νυν πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αλλά η εκστρατεία έχει γίνει πλέον ένα κρίσιμο τεστ για το εάν μια ανερχόμενη νέα αντιπολίτευση μπορεί να αμφισβητήσει τον μακροχρόνιο ηγέτη της Βουδαπέστης.
Κάποτε μέλος του στενού κύκλου του Ορμπάν, ο Πέτερ Μάγιαρ είναι τώρα ο κορυφαίος αντίπαλός του. Το Κόμμα του Σεβασμού και Ελευθερίας, που τάσσεται κατά της διαφθοράς, καθώς και της κακής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, έχει εκτοξευθεί σε ύψη ρεκόρ ενθαρρύνοντας αντικυβερνητικούς ψηφοφόρους που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η θέση του Μαγιάρ για την ίδια την ΕΕ παραμένει θολή.
Το κόμμα Fidesz του Ορμπάν χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που μπορεί να συγκεντρώσει εναντίον του Μαγιάρ. Οι ειδικοί λένε ότι εάν κερδίσει το 20% ή περισσότερο των ψήφων, ο Μαγιάρ θα μπορούσε να καθιερωθεί ως αξιόπιστη απειλή για το καθεστώς του Orbán.
Η στεγαστική κρίση κυριαρχεί στην Ιρλανδία
Η ψηφοφορία στην Ιρλανδία για την Ευρώπη, η οποία διεξάγεται την ίδια ημέρα με τις τοπικές εκλογές, διαμορφώνεται σε βαρόμετρο της κοινής γνώμης πριν από τις εθνικές εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν έως την επόμενη άνοιξη
Με τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω μιας δραματικής στεγαστικής κρίσης, η ψηφοφορία πρόκειται να είναι ένα δημοψήφισμα για τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο, και την έλλειψη προσιτών κατοικιών στη χώρα.
Οι μετανάστες θεωρούνται όλο και περισσότερο παράγοντας της στεγαστικής κρίσης. Η Ιρλανδία δέχτηκε περισσότερους από 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής και οι σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν από τη Βρετανία.
Τρέλα α λα ιταλικά
Τα ιταλικά κόμματα χρησιμοποίησαν αυτές τις εκλογές για να δοκιμάσουν νέες προσεγγίσεις δημοσίων σχέσεων και συνθήματα ώστε να γοητεύσουν ευρύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος.
Για το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, η ψήφος χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη λατρεία προσωπικότητας γύρω από την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Η πολιτικός δεν έχει καμία πρόθεση να υπηρετήσει πραγματικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά επέμεινε να είναι επικεφαλής της λίστας υποψηφίων του κόμματός της και ενθαρρύνει τον κόσμο να «ψηφίσει Giorgia» και απλώς να γράψει το όνομά της στο ψηφοδέλτιο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο ιταλικός εκλογικός νόμος το επιτρέπει.
Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η οποία χάνει συνεχώς ψηφοφόρους από το κόμμα της Μελόνι, στην πραγματικότητα σχεδόν μιλάει για την Ευρώπη. Η καμπάνια της είναι ένα συνονθύλευμα των κλασικών επιτυχιών της σκληρής δεξιάς: η Ιταλία είναι τώρα γεμισμένη με αφίσες που καταγγέλλουν τη συνωμοσία των Βρυξελλών να κάνει τους ντόπιους να τρώνε γρύλους, να φορούν μπούρκες και να μετατρέψουν τους πάντες σε έναν έγκυο Ιησού που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
Το Forza Italia του αείμνηστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να αποκοπεί από τον Cavaliere και εξακολουθεί να ελπίζει ότι η εικόνα του θα το βοηθήσει στις κάλπες. Εν τω μεταξύ, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται εκ των προτέρων παραιτημένο με αφίσες που δεν περιέχουν ονόματα υποψηφίων και με ασαφή, βαρετά θέματα.
Η Λετονία αναλογίζεται τη ρωσική της μειονότητα
Η Ρωσία δεν είναι το μείζον θέμα στη Λετονία ενόψει της ψηφοφορίας για την ΕΕ, αλλά σίγουρα είναι η ρωσόφωνη μειονότητα της χώρας. Πριν από την ψηφοφορία, μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη συνεργασία με αυτήν την ομάδα, με πολλούς να θορυβούνται από τη ζωντανή μετάφραση των συζητήσεων στα ρωσικά.
Τα οκτώ κόμματα της χώρας πρόκειται να αποκτήσουν το καθένα μία από τις εννέα έδρες της Λετονίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά μένει να φανεί ποιος θα μπορέσει να στείλει έναν επιπλέον ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Η δεξιά Εθνική Συμμαχία φαίνεται ότι είναι πιο έτοιμη να το πράξει: Επικαλούμενη το σκάνδαλο δαπανών που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Κρισγιάνις Καρίνς, τον Μάρτιο, η ομάδα αυτοπροβάλλεται ως μια «καθαρή» εναλλακτική λύση στα σάπια κυρίαρχα κόμματα — παρόλο που είναι μέρος όλων των συνασπισμών από το 2011.
Ακόμα κι αν οι εθνικιστές πάρουν τις περισσότερες ψήφους, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα εξασφαλίσει μια έδρα στο κόμμα της Νέας Ενότητας.
Οι Λιθουανοί συζητούν τις συνθήκες εργασίας
Οι εκλογές στη Λιθουανία διαμορφώνονται σε δημοψήφισμα για την κυβερνώσα Ένωση Πατρίδας - Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν διπλάσιες ψήφους από τους κεντροδεξιούς ανταγωνιστές του, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση της χώρας.
Οι εγχώριες ανησυχίες σχετικά με την απειλή από τη Ρωσία κυριάρχησαν στις συζητήσεις πριν από την ψηφοφορία, αλλά τα αριστερά κόμματα κατάφεραν επίσης να κατευθύνουν τη συζήτηση προς τις συνθήκες εργασίας στη χώρα της Βαλτικής και χρησιμοποιούν την εκστρατεία για να ζητήσουν αύξηση του κατώτατου μισθού και θέσπιση τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Αυτό είναι ένα θέμα προτεραιότητας για τον σημερινό Επίτροπο Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ο οποίος επιδιώκει να παραμείνει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής κατά την επόμενη θητεία.
Θα πάψει το Λουξεμβούργο να είναι φορολογικός παράδεισος;
Η θέση του Μεγάλου Δουκάτου ως ενός από τους κορυφαίους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης ήταν ένα σημαντικό θέμα στην προοπτική της ψηφοφορίας για την ΕΕ.
Ο Νίκολας Σμιτ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ζητά να σταματήσουν τα δικαιώματα αρνησικυρίας των χωρών μελών στη φορολογική πολιτική, μια κίνηση που θα μπορούσε να απειλήσει την ικανότητα του Λουξεμβούργου να προσελκύει μεγάλες εταιρείες που επιδιώκουν να αποφύγουν φόρους δισεκατομμυρίων.
Η πρόταση έχει αναστατώσει το εσωτερικό της χώρας και πρόσφατα οδήγησε την Βουλή των Αντιπροσώπων να παρέμβει στην εκστρατεία, εγκρίνοντας μια πρόταση που απαιτούσε να μην αμφισβητηθεί το θέμα από την εθνική κυβέρνηση «σε καμία περίπτωση».
Ιστορία τριών πολιτικών στη Μάλτα
Στη Μάλτα, η επερχόμενη ψηφοφορία αφορά τρία άτομα. Ο πρώτος είναι ο νυν πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, Ρόμπερτ Άμπελα, για τον οποίο η ψήφος είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνησή του. Αλλά οι ψηφοφόροι μπορεί επίσης να σκέφτονται την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ενώ ψηφίζουν και να σηματοδοτούν την υποστήριξή τους σε αυτήν, ενισχύοντας το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα.
Τις τελευταίες μέρες, ένα τρίτο πρόσωπο έχει αιχμαλωτίσει τη λαϊκή φαντασία, που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα αποτελέσματα. Όλη η προσοχή στρέφεται τώρα στον πρώην πρωθυπουργό των Εργατικών, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για μια σειρά αδικημάτων, από ξέπλυμα χρήματος μέχρι απάτη και συνωμοσία, σε σχέση με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση τριών κρατικών νοσοκομείων. Αρνείται ότι έκανε παρανομία, αλλά η χρονική συγκυρία θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας στα αποτελέσματα.
Διασκεδαστικό γεγονός: Πριν από τις εκλογές, οι υποψήφιοι του Εργατικού Κόμματος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρισαν ένα τηλεοπτικό ριάλιτι τύπου Big Brother με τίτλο Il-Kamp Politiku (Το Πολιτικό Στρατόπεδο). Οι εννέα υποψήφιοι πέρασαν ένα Σαββατοκύριακο μαζί σε μια σουίτα ξενοδοχείου, με το όλο θέμα να γυρίζεται και να προβάλλεται στην τηλεόραση. Είναι άγνωστο πόσοι θεατές ήταν πραγματικά συντονισμένοι…
Η εσωτερική πολιτική κυριαρχεί στην ολλανδική ψήφο
Η συζήτηση ενόψει της ψηφοφορίας για την ΕΕ στην Ολλανδία επικεντρώνεται στο ποιος θα κυβερνήσει στη Χάγη και όχι στις Βρυξέλλες.
Έξι μήνες μετά τις ολλανδικές εκλογές, επετεύχθη συμφωνία για μια νέα, δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού και ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Ντικ Σοφ πρόκειται να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συνεργαστεί το ετερόκλητο πλήρωμα των λαϊκιστικών κομμάτων που περιλαμβάνει το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς και τα κεντρώα κόμματα χρησιμοποίησαν τις λίγες συζητήσεις που έγιναν πριν από την ψηφοφορία για να επιτεθούν στον συνασπισμό και να αμφισβητήσουν τις πολιτικές του για τη «δωρεάν μπύρα» (για παράδειγμα) ή την συγκαλυμμένη υπόσχεσή του ότι μπορεί να πείσει τις χώρες μέλη να δεχτούν να μειωθεί το ποσόν που αναλογεί να συνεισφέρει η Ολλανδία στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Δεδομένης της γενικής απάθειας των Ολλανδών ψηφοφόρων για την ευρωπαϊκή ψήφο, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές θα είναι τελικά υψηλότερη από εκείνη των περιφερειακών συμβουλίων ύδρευσης.
Οι εξουθενωμένοι Πολωνοί καταργούν τις δημοσκοπήσεις
Έχοντας ψηφίσει τους τελευταίους μήνες σε εθνικές και τοπικές εκλογές υψηλού κινδύνου, οι Πολωνοί είναι κατανοητά απρόθυμοι να πάνε ξανά στις κάλπες τόσο σύντομα. Σε μια προσπάθεια να τους κινητοποιήσουν, τα πολιτικά κόμματα, με άδεια τα προεκλογικά τους ταμεία, έχουν επικεντρωθεί κυρίως να επιτίθενται το ένα στο άλλο και στη διάσπαση σε ξεκάθαρα στρατόπεδα υπέρ της ΕΕ και ευρωσκεπτικισμού.
Τα κύρια θέματα ήταν η εθνική κυριαρχία και το κράτος δικαίου, δύο ζητήματα που οδήγησαν σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών τα τελευταία χρόνια. Αν και υπάρχουν μεγάλα ονόματα στις λίστες (ανάμεσά τους νυν υπουργοί, δύο πρώην υπουργοί που εκδιώχθηκαν από το εθνικό κοινοβούλιο και ένας πρώην μεγιστάνας της ενέργειας που κρύβεται από τις αρχές για μεγάλο μέρος της εκστρατείας) οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προσέλευση θα είναι χαμηλή, και μόνο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
Ημέρα Groundhog στην Πορτογαλία
Η ψηφοφορία για την ΕΕ στην Πορτογαλία χρησίμευε παραδοσιακά ως δημοψήφισμα για την εθνική κυβέρνηση, αλλά δεδομένου ότι διεξάγεται μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νέο, κεντροδεξιό συνασπισμό της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αντικατοπτρίζουν απλώς αυτά που καταγράφηκαν στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου.
Πράγματι, η κεντροδεξιά προβλέπεται να νικήσει οριακά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου η οκταετής θητεία έληξε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα πέρυσι. Το ακροδεξιό κόμμα Chega πρόκειται να έρθει στην τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας έως και τέσσερις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την ψηφοφορία θα επισκιάσει η μοίρα του Κόστα, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το κύριο εμπόδιο για την επιλογή του είναι η συνεχιζόμενη έρευνα για τον ρόλο του σε ένα σκάνδαλο επιρροής: Καθώς η ακροδεξιά αναμένεται να ενισχυθεί στις εκλογές, κάνοντας εκστρατεία κατά της διαφθοράς από τα κόμματα του κατεστημένου, οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να προτιμήσουν να επιλέξουν ένα πιο καθαρό πρόσωπο να ηγείται των συνόδων κορυφής τους.
Στέγαση και διαφθορά επισκιάζουν τις εκλογές στη Ρουμανία
Οι τοπικές εκλογές διεξάγονται την ίδια ημέρα με την ψηφοφορία για την ΕΕ στη Ρουμανία, γεγονός που έκανε τα ζητήματα που σχετίζονται με τις Βρυξέλλες να παραγκωνιστούν καθώς οι ψηφοφόροι επικεντρώνονται σε θέματα όπως η στεγαστική κρίση και η διαφθορά στην αυτοδιοίκηση.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, κυβερνούν αυτή τη στιγμή μαζί σε έναν μεγάλο συνασπισμό και έχουν κοινούς υποψηφίους. Η ιδέα ήταν να διασφαλιστεί η σταθερότητα μέσα στο ταραχώδες πολιτικό κλίμα της Ρουμανίας, με τον πόλεμο της Ρωσίας να μαίνεται κοντά στα σύνορά της, και να αποκρούσει το ανερχόμενο ακροδεξιό κόμμα Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων.
Αλλά το σχέδιο φαίνεται ότι θα γίνει μπούμερανγκ, επειδή οι οπαδοί του κάθε κόμματος διστάζουν να ψηφίσουν το άλλο, και αυτό θα το καρπωθούν τα κεντροδεξιά κόμματα Save Romania Union και Renewing Romania's European Project.
Απόπειρα δολοφονίας επισκιάζει τις εκλογές στη Σλοβακία
Οι εκλογές της ΕΕ στη Σλοβακία επισκιάστηκαν από ένα πολύ εγχώριο δράμα: την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο τον περασμένο μήνα. Μετά το περιστατικό, μια εκστρατεία που επρόκειτο να αφορά τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, επικεντρώθηκε στη ριζοσπαστικοποίηση του ένοπλου που επιτέθηκε στον λαϊκιστή πολιτικό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η στρατηγική απέδωσε καρπούς για το κυβερνών κόμμα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ενισχυθούν με ψήφο συμπάθειας.
Οι Σλοβένοι θα ρίξουν τέσσερις ψήφους σε μια μέρα
Όταν διεξήχθησαν τελευταία οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Σλοβενία είχε την αμφίβολη διάκριση ότι ήταν το μέλος της ΕΕ με την τρίτη χαμηλότερη συμμετοχή. Το κυβερνών Κόμμα Ελευθερίας στοχεύει να βελτιώσει τα στοιχεία αυτή τη φορά προγραμματίζοντας ένα τριπλό δημοψήφισμα για την υποβοηθούμενη ευθανασία, τη χρήση κάνναβης και την προνομιακή ψήφο στις γενικές εκλογές, ταυτόχρονα με την ψηφοφορία για την ΕΕ.
Ενώ και τα τρία θέματα του δημοψηφίσματος αναμένεται να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, άλλα ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τις εκλογές ως de facto δημοψήφισμα για το Κόμμα Ελευθερίας και τα κόμματα του συνασπισμού του. Η κυβέρνηση πιέζει για την αναγνώριση της Παλαιστίνης, επομένως οι ψηφοφόροι μπορεί να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να επικροτήσουν ή να απορρίψουν αυτήν την επιλογή.
Οι εκλογές του Σάντσεθ στην Ισπανία
Οι εκλογές για την ΕΕ στην Ισπανία διαμορφώνονται σε δημοψήφισμα για τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η ψηφοφορία διεξάγεται μόλις μια εβδομάδα αφότου το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αμφιλεγόμενη αμνηστία της κυβέρνησής του για τους Καταλανούς αυτονομιστές. Η κίνηση αναμένεται να κερδίσει τις ψήφους του κόμματος του Σάντσεθ στην Καταλονία, αλλά μπορεί να υπονομεύσει τις επιδόσεις του στην υπόλοιπη χώρα.
Γενικότερα, οι ψηφοφόροι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους τη διαχείριση του Σάντσεθ για μια μεγάλη διπλωματική κρίση όταν πάνε στις κάλπες. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ο Αργεντινός ομόλογός του, Χαβιέρ Μιλέι, ανταλλάσσουν προσβολές σε μια τεταμένη αντιπαράθεση που ο Σάντσες προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για να κινητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά που μπορεί επίσης να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς.
Εάν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές, θα θεωρηθεί ως επίπληξη της κυβέρνησης του Σάντσεθ.
Οι Σουηδοί ψηφίζουν για τείχη
Ένας Ευρωπαίος Επίτροπος είναι απίθανα σημαντικό πρόσωπο στις ευρωεκλογές στη Σουηδία. Με το ζήτημα της μετανάστευσης να κυριαρχεί στην εκστρατεία, τα κόμματα αγωνίζονται για να αναδειχθούν ως εκείνα που είναι ικανά να κάνουν τις Βρυξέλλες να κάνουν λιγότερο ανοιχτά τα σύνορα της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπογραμμίζει τον ρόλο που διαδραμάτισε ένα από τα μέλη του, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, στο σχεδιασμό των νέων, πιο περιοριστικών πολιτικών για τα σύνορα της ΕΕ.
Αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες έχουν πιέσει περισσότερο το μεταναστευτικό ζήτημα με ένα σύνθημα που καλεί την Ευρώπη να «χτίσει τείχη».
Οι εκλογές θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα του μικρού, φιλικού προς την ΕΕ Φιλελεύθερου Κόμματος: Εάν χάσει τη μία έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ηγεσία του κόμματος μπορεί να αναθεωρήσει τη συμμετοχή της στη σημερινή κυβέρνηση.