ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ινδία

Financial Times: Η διαφαινόμενη απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι ένα σοκαριστικό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Μόντι, ο οποίος θα πρέπει να αναζητήσει μικρότερους συμμάχους για να εξασφαλίσει μια ιστορική τρίτη θητεία, τονίζει η εφημερίδα. Ο Μόντι, σύμφωνα με τις τάσεις των αποτελεσμάτων, όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο των 400 εδρών, αλλά χάνει και το όριο των 272 εδρών, που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή. Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα βαρύ πλήγμα, το οποίο δυσκολεύει κατά πολύ την υλοποίηση του οικονομικού του προγράμματος. «Δεν νομίζω ότι είναι μια ολοκληρωτική αποκήρυξη, αλλά φαίνεται ότι τιμωρείται για υπερβολές και αλαζονεία», υποστήριξε στους F.T o Pratap Bhanu Mehta, ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας στο Νέο Δελχί, Financial Times.

Bloomberg: Αν είναι η αρχή του τέλους της ηγεμονίας Μόντι, διερωτάται το αμερικανικό δίκτυο και προσθέτει: Τα χαμηλότερα στρώματα έδωσαν στον πρωθυπουργό και στα χρηματιστήρια ένα σκληρό μάθημα. Πως οι εκατομμυριούχοι, δεν αποτελούν μέτρο για την ευημερία μιας χώρας. Το εκλογικό αποτέλεσμα, συνεχίζει στην ανάλυση του το Bloomberg, είναι μία υπενθύμιση ότι  η Ινδία, η χώρα που φιλοξενεί δύο από τους πιο ισχυρούς δισεκατομμυριούχους  της Ασίας, έχει επίσης 800 εκατομμύρια πολίτες που βασίζονται σε δωρεάν σιτηρά. Το εκλογικό αποτέλεσμα κατακρήμνισε και τις μετοχές στο χρηματιστήριο της Βομβάης, γεγονός που αποτυπώνει την ψυχρολουσία των αγορών.  Ο Μόντι, ανέμενε μία θριαμβευτική νίκη, βασισμένος κυρίως στην οικονομική του πολιτική. Ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα τεράστια έργα υποδομής έχουν εκτιμηθεί από τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης,  οι θέσεις εργασίας και η κατανάλωση παραμένουν αδύναμες, Bloomberg.

Wall Street Journal: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το brand Mόντι έχει ξεθωριάσει», δήλωσε στην εφημερίδα ο Rasheed Kidwai, πολιτικός αναλυτής που συνδέεται με το Observer Research Foundation, μια δεξαμενή σκέψης στο Νέο Δελχί. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, ομονοούν  ότι ο Ινδός ηγέτης βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο προσωπικό του χάρισμα. Επί μήνες όργωνε την χώρα, προβάλλοντας κυρίως τα οικονομικά του επιτεύγματα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, το κυβερνών κόμμα ανησυχούσε για τα ποσοστά συμμετοχής των  ψηφοφόρων, εν μέσω του φονικού καύσωνα που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Ο Μόντι, επένδυσε εξίσου στη θρησκευτική πόλωση, κατηγορώντας το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου για φιλομουσουλμανική ατζέντα. Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες του να προσελκύσει την ινδουιστική εθνικιστική βάση,  απέτυχαν ακόμη και στην εκλογική του περιφέρεια, Bloomberg.

Guardian: Είναι η πρώτη φορά από το 2014 που o Mόντι δεν πετυχαίνει καθαρή πλειοψηφία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται βέβαιοι για τρίτη θητεία, αρνούμενοι όπως λένε, οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση και συμβιβασμό.  Από την άλλη, η συμμαχία της αντιπολίτευσης με το ακρωνύμιο ΙΝΔΙΑ, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, κερδίζοντας συνολικά περισσότερες από 230 έδρες. Ο συνασπισμός, που αποτελείται από 20 εθνικά και περιφερειακά κόμματα, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές με στόχο να νικήσει τον Μόντι, Guardian.

New York Times: Η ολοένα και πιο αυταρχική στροφή του Mόντι  έχει ωθήσει τη θορυβώδη δημοκρατία της Ινδίας πιο κοντά σε ένα μονοκομματικό κράτος, επισημαίνεται στην ανάλυση της εφημερίδας για το εκλογικό αποτέλεσμα.  Ως προς το πολιτικό του εκτόπισμα, οι NYT τονίζουν  ότι ο ηγέτης της Ινδίας, την έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο, αναμόρφωσε τις υποδομές της και επιχείρησε να αποβάλει τα σύνδρομα του αποικιακού παρελθόντος.  Την ίδια ώρα, το εγκλωβισμένο μέχρι χθες κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει πετύχει ολική επαναφορά, προσφέροντας μια ιδεολογική εναλλακτική στους απογοητευμένους ψηφοφόρους,  Νew York Times.

CNN: Το κόμμα του Μόντι έχασε και το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο. Πρόκειται για  τη βόρεια πολιτεία Uttar Pradesh, η οποία στις προηγούμενες εκλογές, αποτελούσε ένα από τα στρατηγικά προπύργια του.

Αλλά τι γίνεται από εδώ και πέρα;  «Ο Μόντι θα χρειαστεί έναν εταίρο  για να σχηματίσει κυβέρνηση, όμως το συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας που έχει δημιουργήσει, το καθιστά δύσκολο», εκτιμά ο Neelanjan Sircar, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Πολιτικής με έδρα τη Σιγκαπούρη, CNN.

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!