Ο Μακρόν στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς ήταν ξεκάθαρος: Δεν υπάρχουν διαφωνίες Γαλλίας-Γερμανίας ως προς την περαιτέρω εμπλοκή στο πλευρό του Κίεβου –τόνισε- αλλά διαφορετική ελευθερία και περιθώριο κινήσεων καθώς το Παρίσι έχει το πλεονέκτημα της αποτρεπτικής αξιοπιστίας που δίνουν τα πυρηνικά όπλα.
Με άλλα λόγια, η Γαλλία σήμερα -και πιθανόν η Βρετανία αύριο- έχουν τη δυνατότητα όχι μόνον να καλύπτουν την επικράτειά τους από ενδεχόμενες ρωσικές απειλές αλλά να απλώσουν την αποτρεπτική πυρηνική τους ομπρέλα πάνω από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε
Συνηθίζεται να λέγεται ότι κάθε κρίση και σύγκρουση εμπεριέχει κινδύνους και ευκαιρίες.
Η Γαλλία βλέπει ότι μέσω της κατοχύρωσης της θέσης της ως ηγέτιδος δύναμης της ευρωπαικής άμυνας θα αλλάξουν συνολικά σε όφελος της οι συσχετισμοί με τη Γερμανία κυρίως εντός της Ευρωζώνης. Η ευρωπαϊκή άμυνα όπως την οραματίζεται ο Μακρόν θα έχει σκληρό πυρήνα τη Γαλλία και τη Βρετανία, πυρηνικές δυνάμεις και Μόνιμα Μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Το πρόβλημα της Γερμανίας είναι ότι μέχρι τώρα στήριξε το σημερινό στάτους κβο στην Διατλαντική Σχέση, επιλογή η αξιοπιστία της οποίας δύσκολα θα αντέξει μια δεύτερη θητεία Τραμπ. Ο κίνδυνος για το Βερολίνο είναι υπαρκτός: Να συρθεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών και, ταυτόχρονα, να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, δυσαρεστώντας και τις δύο πλευρές.