ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Επιφυλακτική η Ουκρανία στο μήνυμα Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες

Το  Reuters επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές, μετέδωσε την περασμένη Παρασκευή, ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών, με την Ρωσία να κρατά στην κατοχή της εδάφη που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν αναφερόμενος στο δημοσίευμα, είπε ότι η Ρωσία είναι  πρόθυμη να συνομιλήσει για ειρήνη, με βάση προηγούμενες συμφωνίες. Υπαινίχθηκε την παρολίγον συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, η οποία κατέρρευσε, κυρίως επειδή οι δυνάμεις του εξακολουθούσαν να επιτίθενται σε ουκρανικό έδαφος.

Η πρόταση που σύμφωνα με το Reuters συζητά ο Πούτιν, είναι η μερική κατάληψη του ανατολικού Ντονιέτσκ και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα πολεμικά μέτωπα στις υπόλοιπες περιοχές.

Οι υπαινικτικές δηλώσεις Πούτιν, ήρθαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Λουκασένκο - κάτι που στο παρελθόν συνέβη λίγες στιγμές πριν το Κρεμλίνο χρησιμοποιήσει το λευκορωσικό έδαφος για στρατιωτικές μετακινήσεις στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν στις ίδιες δηλώσεις, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της προεδρίας Ζελένσκι, λόγω αναβολής των ουκρανικών εκλογών. Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είχε φτάσει στη Λευκορωσία και ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Γιατί λοιπόν η συζήτηση για ειρήνη, ιδιαίτερα όταν η Ρωσία βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της μακράς επιχείρησης της κατά του Κιέβου; 

Η Μόσχα, μπορεί να εμφανίζεται  ανοιχτή σε διαβουλεύσεις για δύο λόγους.

Πρώτον, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της συγκαλούν ειρηνευτική Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο στην Ελβετία, χωρίς τη Ρωσία.

Δεύτερον και το πιο σημαντικό, ο Πούτιν στέλνει μηνύματα ενόψει των ευρωεκλογών και της προεδρικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ. Προσπαθεί να προτείνει αδιαφανώς –ίσως στους λαϊκιστές στην Ευρώπη ή στους Ρεπουμπλικάνους MAGA στις Ηνωμένες Πολιτείες– ότι υπάρχει στο τραπέζι μια συμφωνία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί και να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.

Η υποστήριξη της Δύσης για τον πόλεμο είναι δαπανηρή και ολοένα και πιο αντιδημοφιλής.

Το σενάριο που παρουσίασε το Reuters, επιτρέπει σε όσους θέλουν να δουν το τέλος του πολέμου, να πιστέψουν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει.

Ανάμεσα τους ο Τραμπ- ο οποίος απέτυχε να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο σε 24 ώρες - και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που αδημονούν για την παύση των εχθροπραξιών.

Ο Πούτιν είναι πραγματιστής. Ξεκίνησε τον πόλεμο νομίζοντας ότι θα ήταν εύκολο. Τον συνέχισε πιστεύοντας ότι η ανοχή του στον πόνο, η αυταρχική διοίκηση και η υπομονή για τη νίκη θα θριάμβευαν.

Μπορεί να έχει δίκιο, καθώς βλέπει μια στιγμή εκλογικής αδυναμίας στις ΗΠΑ και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Πιθανότατα τα λεγόμενα του θα βρουν ανταπόκριση μεταξύ εκείνων που επιθυμούν το τέλος του πολέμου, παραγνωρίζοντας ωστόσο την υπαρξιακή απειλή μιας νικήτριας και υπερστρατιωτικοποιημένης Ρωσίας. 

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα Πούτιν υπέρ της ειρήνης, μπορεί να είναι απλά εξαγορά χρόνου για τους στρατιωτικούς του στόχους.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!