Οσονούπω έρχονται εκλογές. Μαζί μ’ αυτές, προπαγάνδα, συνθηματολογία, υποσχέσεις, τρολιές - και τρολ - fake news, τα πάντα όλα. Ή μήπως όχι; Δυστυχώς όχι. Σα να μη μας έφταναν οι γνωστές τακτικές παραπληροφόρησης, στις φετινές εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα μια: Την παραπληροφόρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η οποία, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτηδευμένη, τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα, απειλεί με αλλεπάλληλα κύματα ψευδούς πληροφορίας, σε κείμενο αλλά και εικόνα, τη δημόσια επικοινωνία.
Πριν μπούμε στο τι έχει συμβεί, ας κρατήσουμε κατά νου ότι φέτος, το 2024, έχουμε μπροστά μας φυσικά τις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το νέο πρόεδρο και όλα τα σώματα αιρετών της χώρας, αλλά και άλλες κάλπες, όπως οι Ευρωεκλογές τον Ιούνιο και οι εθνικές και τοπικές εκλογές σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη (Αυστρία, Βρετανία, Ρουμανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Γερμανία, Βέλγιο κ.ά.).
Ο ικανότερος ψεύτης ever
Οι εξελίξεις τους τελευταίους επτά-οκτώ μήνες είναι ραγδαίες. Σχεδόν σε κάθε σύστημα παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης κρύβεται ένας δυνητικός “ψεύτης”. Tον περασμένο Ιανουάριο έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους διεθνείς κινδύνους (Global Risks Report 2024) προειδοποιούσε ότι το συνθετικό περιεχόμενο από “έξυπνα” chatbots τύπου ChatGPT επιδεινώνει σημαντικά την υπάρχουσα παραπληροφόρηση. Ακόμα πιο πίσω, το φθινόπωρο του ‘23, ανασκόπηση του Harvard Kennedy School μάς κωδικοποιούσε πώς ακριβώς και γιατί θα συμβεί αυτό:
Από τα deepfakes στην αναξιοπιστία της ΤΝ
Το αποτέλεσμα του τρίπτυχου το έχουμε δει σε διάφορα περιστατικά:
Φυσικά δεν είναι κάθε χρήση ΤΝ από τον άνθρωπο κακόβουλη και σκόπιμη. Μπορεί το πρόβλημα να προκύψει ως αποτέλεσμα της μαζικότητας μη κακόβουλης χρήσης, όπως η αναπαραγωγή της φωνής του Ινδού προέδρου Ναρέντρα Μόντι, η οποία ξεκίνησε ως αστείο, αλλά έχει πάρει μορφή “επιδημίας”. Μπορεί επίσης, σε αρκετά πιο ανώδυνα περιστατικά, να χρησιμοποιείται η ΤΝ για να παράγει σάτιρα, όπως κάνει η ισπανική συλλογικότητα United Unknown.
Δυστυχώς, το πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από την ίδια την ΤΝ, όπως έδειξε η ομάδα του περιοδικού Wired, που έμεινε άναυδη από τις άσχετες απαντήσεις, σχεδόν αλλοπρόσαλλες, λανθασμένες ή παρωχημένες πληροφορίες που ανέφεραν ότι τους έδωσε το Copilot, η πλατφόρμα ΤΝ της Microsoft. Για παράδειγμα, έγραψαν ότι το εργαλείο τους παρέπεμψε σε ακροδεξιού περιεχομένου ιστοσελίδες, σε ερώτημα για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, ή σε συνωμοσιολογικό περιεχόμενο.
Απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα ελβετικής ομάδας, το Copilot παρέχει συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες για τις εκλογές στις ΗΠΑ, στην Ελβετία και τη Γερμανία, από ημερομηνίες και υποψηφίους μέχρι ποσοστά και πολύ σοβαρά, ποινικά κολάσιμα γεγονότα. Η Microsoft γνωρίζει το πρόβλημα και έχει δεσμευτεί τυπικά για να αντιμετωπίσει με δικλείδες ασφαλείας την παραπληροφόρηση που μπορεί να προέλθει από την ΤΝ.
Μετά από όλα αυτά, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Οφείλεται το φαινόμενο στο ότι η παραγωγική ΤΝ δεν έχει ακόμα τελειοποιηθεί; Πρόκειται τελικά για μια παιδική ασθένεια αυτής της τεχνολογίας; Μήπως πρέπει κάθε εμπλεκόμενος να αναλάβει και τις ευθύνες του; Θα δούμε, στη συνέχεια, ακριβώς ποιοι “παίκτες” επιδιώκουν τι, σ’ αυτό το παιχνίδι.
Αύριο:
Οι εταιρείες και οι πολιτικοί έχουν την ατζέντα τους. Εμείς;