Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει αναστατώσει την πολιτική σκηνή της χώρας με την ανακοίνωση του ότι την Δευτέρα θα αποφασίσει αν θα παραμείνει πρωθυπουργός. Όμως, το ερώτημα δεν είναι μόνο αν θα μείνει ή αν θα φύγει. Είναι επίσης αν ένας από τους πιο έξυπνους πολιτικούς τακτικιστές της Ευρώπης έχει υποκύψει στη συναισθηματική πίεση.
Η έρευνα σε βάρος της συζύγου του
Η προκαταρκτική έρευνα ενός δικαστή εναντίον της συζύγου του μετά από καταγγελίες για αθέμιτη άσκηση επιρροής, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Σάντσεθ.
«Υπάρχει μια συλλογική κατάσταση σοκ», σχολίασε στους F.T η Μάριαν Μαρτίνεθ- Μπασκουνάν, πολιτικός επιστήμονας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
Για την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού, διακινούνται δύο ακραίες θεωρίες, χωρίς καμία να τον κολακεύει: «Παιδικός ναρκισσισμός ή μέγιστος μακιαβελισμός»;
Συχνά ο Σάντσεθ περιγράφεται ως ένας καιροσκόπος πολιτικός που κατάφερε να ηγηθεί της Ισπανίας για σχεδόν έξι χρόνια, χάρη σε μια σειρά επιλογών υψηλού κινδύνου με στόχο την εξάλειψη των εσωτερικών του αντιπάλων.
Ο ίδιος υπήρξε ταυτόχρονα θύτης και θύμα χυδαιότητας, μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό πόλωσης και τοξικότητας.
Η φύση της ανοιχτής επιστολής του Σάντσεθ, ενισχύει την εκδοχή μιας προσωπικής αντίδρασης, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Την έγραψε μόνος του, δημοσιεύτηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ και δεν φαίνεται να πέρασε από το φιλτράρισμα συμβούλων. Στην ανάρτηση του, παρουσίασε τη δικαστική έρευνα για τη σύζυγό του, ως το αποκορύφωμα μιας πολυετούς εκστρατείας λάσπης από το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox και τα δεξιά μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε η έρευνα διατάχθηκε μετά από καταγγελία οργάνωσης, που ιδρύθηκε από έναν πρώην ακροδεξιό ακτιβιστή.
«Αυτή η επίθεση είναι άνευ προηγουμένου και τόσο σοβαρή και τόσο ωμή που πρέπει να σταματήσω για να σκεφτώ », έγραψε στο Χ και συνέχισε: «Δεν ντρέπομαι να πω ότι είμαι ένας άντρας βαθιά ερωτευμένος με τη γυναίκα μου, η οποία είναι ανίσχυρη απέναντι στη λάσπη που της εκτοξεύουν».
Τα σενάρια για το μέλλον του Σάντσεθ
Πολλοί είναι και εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι η κίνηση του Σάντσεθ, έγινε λόγω συναισθηματικής φόρτισης. Ο Tόνι Ρόλνταν, πρώην κεντρώος βουλευτής είπε: «Αν και συμπονώ την κατάσταση, δεδομένης της πορείας του και του γεγονότος ότι είναι ένας πολύ σκληρός πολιτικός, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι το κάνει μόνο και μόνο επειδή έχει καταρρεύσει συναισθηματικά.
Ένας στόχος θα μπορούσε να είναι η ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος έναντι της δεξιάς αντιπολίτευσης. Μόνο που το Λαϊκό Κόμμα, δεν έχει δείξει σημάδια αμηχανίας.
«Δεν αναλαμβάνετε τις τύχες ενός έθνους για να το θέσετε στην υπηρεσία της στρατηγικής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν υπάρχει άλλος Ευρωπαίος πρωθυπουργός που να έχει κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένας άλλος στόχος; Να τονίσει ότι η χώρα θα έχανε τις υπηρεσίες του.
Συνεργάτες του Σάντσεθ, φρόντισαν να αναπαράγουν το μήνυμα που του έστειλε ο Βραζιλιάνος ηγέτης Λούλα, ότι «η δύναμη και ο ρόλος του είναι σημαντικοί για τη χώρα του, για την Ευρώπη και για τον κόσμο».
Παρά την ικανότητά του να εκπλήσσει, τη Δευτέρα, ο Σάντσεθ έχει τρεις βασικές επιλογές: Nα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ελπίζοντας πως θα ανασυντάξει τον επτά κομματικό συνασπισμό που του επέτρεψε να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία.
Δεύτερη επιλογή να παραιτηθεί και να κινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μεταξύ των υποψηφίων, η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο και η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζα Ριμπέρα.
Η τρίτη επιλογή είναι να ανακοινώσει ότι παραμένει στην εξουσία και επιστρέφει στα καθήκοντα του. Όμως έχοντας φτάσει τη χώρα στην κόψη του ξυραφιού, κάτι τέτοιο θα εξόργιζε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που θα του χρέωνε μια αχρείαστη κρίση.