Θα είναι ξανά η Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν επικεφαλής της Κομισιόν;
Η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πράγματι το φαβορί, αλλά τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, καθώς στις Βρυξέλλες παίζεται ένα συναρπαστικό παιχνίδι εξουσίας, κυρίως από πολιτικούς, διπλωμάτες και αξιωματούχους που επικρίνουν την Φον ντερ Λάιεν για τους χειρισμούς της. Ποια είναι όμως τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή για την ηγεσία της Κομισιόν;
Μάριο Ντράγκι
Γιατί; Ο 76χρονος τεχνοκράτης ηγήθηκε ενός ιταλικού συνασπισμού και το όνομά του εμφανίζεται συχνά όταν οι διεθνείς ηγετικοί ρόλοι μένουν κενοί. Μέχρι στιγμής, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συνδεθεί κυρίως με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όταν αποχωρήσει ο Σαρλ Μισέλ).
Ο Ντράγκι έχει ήδη επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της ΕΕ, δουλεύοντας ένα επίσημο σχέδιο των Βρυξελλών σχετικά με την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, είναι κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Γιατί όχι; Δεν έχει πολιτικό προφίλ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δύσκολα θα παρέδιδε την ισχυρή θέση του προέδρου της Επιτροπής σε κάποιον χωρίς σαφείς πολιτικές πεποιθήσεις.
Ρομπέρτα Μέτσολα
Γιατί; Επειδή το ΕΛΚ είναι απίθανο να παραιτηθεί από την ηγεσία της Επιτροπής στην επόμενη θητεία, ακόμη και αν η Φον ντερ Λάιεν δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατάφερε να μείνει έξω από την πολιτική διαμάχη, μια τακτική που την βοήθησε για να εξασφαλίσει την τρέχουσα θέση της. Ταυτόχρονα, έδειξε ηγετικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική και ήταν η πρώτη αξιωματούχος της ΕΕ που επισκέφθηκε το Κίεβο, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Με καταγωγή από τη Μάλτα, η Mέτσολα θα μπορούσε να αποτελέσει μια νίκη για τη νότια Ευρώπη. Σε μια ανάρτηση της στο Instagram την περασμένη εβδομάδα, η Μέτσολα εθεάθη μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ – ένας υπαινιγμός ότι έχει δυνατή υποστήριξη.
Γιατί όχι; Η Μάλτα είναι η μικρότερη χώρα της ΕΕ, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό. Επίσης η ίδια δε διαθέτει εκτελεστική εμπειρία, ούτε καν στην πατρίδα της. Οι συντηρητικές της θέσεις σχετικά με τις αμβλώσεις, χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της κατά την έναρξη της προεδρίας της στο Κοινοβούλιο.
Κριστίν Λαγκάρντ
Γιατί; Επειδή είναι Γαλλίδα.
Η απροθυμία του Μακρόν να υποστηρίξει τη Φον ντερ Λάιεν για την ανώτατη θέση, θέτει ένα προφανές ερώτημα: Μετά από πέντε χρόνια γερμανικής κυριαρχίας και μια ακόμη μεγαλύτερη περίοδο Γερμανών ή Αυστριακών που κατέχουν τη βασική θέση του επικεφαλής της Επιτροπής, ο Μακρόν θα ήθελε έναν Γάλλο για να διοικεί την Επιτροπή; Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάρντ διαθέτει πλούσιο βιογραφικό σε θέσεις ευθύνης, ενώ έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκα.
Γιατί όχι; Πάλι, επειδή είναι Γαλλίδα. (Επίσης, δεν είναι καθόλου δημοφιλής μεταξύ του προσωπικού της.)
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Λαγκάρντ θα ήταν πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΚΤ πριν από το τέλος της οκταετούς θητείας της.
Κλάους Γιοχάνις
Γιατί; Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρείται δυνατό χαρτί και είναι ο αγαπημένος των Ευρωπαίων ηγετών, ιδιαίτερα μεταξύ των συντηρητικών. Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Σολτς τον επαίνεσαν γιατί κράτησε τη χώρα του στο φιλοδυτικό στρατόπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία ή τη Βουλγαρία. Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ρουμανία τήρησε επίσης αυστηρά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και δεν επέβαλε μονομερώς περιορισμούς στα ουκρανικά σιτηρά.
Πολλοί είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι έφτασε ο καιρός για έναν Ανατολικοευρωπαίο να ηγηθεί της ΕΕ. Αν ναι, ο γερμανόφωνος Γιοχάνις έχει πολλές πιθανότητες, προερχόμενος από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη Φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση του ΕΛΚ να πραγματοποιήσει το εκλογικό του συνέδριο στο Βουκουρέστι, μαρτυρεί επίσης τη θέση που κατέχει μεταξύ των ηγετών της συντηρητικής ομάδας.
Με τη δεύτερη θητεία του να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ο Γιοχάνις αναζητά κορυφαίο διεθνές πόστο. Τον περασμένο μήνα συμφώνησε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΝΑΤΟ — αλλά αυτή θα είναι μια δύσκολη μάχη έναντι του Ολλανδού πρωθυπουργού Mαρκ Ρούτε.
Γιατί όχι; Η προσπάθεια του να διεκδικήσει τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ, έχει ενοχλήσει ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Αντρέι Πλένκοβιτς
Γιατί; Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ και όπως και με τον Γιοχάνις, ο διορισμός του θα απαντούσε στις αυξανόμενες πιέσεις για την ανάληψη κορυφαίας ευρωπαϊκής θέσης από εκπρόσωπο της Ανατολικής Ευρώπης. Η επιλογή ενός Κροάτη ως προέδρου της Επιτροπής, θα έστελνε επίσης ένα θετικό μήνυμα στα επίδοξα μέλη της ΕΕ.
Συν τοις άλλοις, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πλένκοβιτς ότι θα ηγηθεί της λίστας υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Κροατίας, προϊδεάζει ότι θέλει να εγκαταλείψει την εσωτερική πολιτική.
Γιατί όχι; Ο Πλένκοβιτς διέψευσε τις φήμες ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Φον ντερ Λάιεν, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλή ένδειξη πως ενδιαφέρεται για τη δουλειά.
Τιερί Μπρετόν
Γιατί; Είναι Γάλλος. Ο Μπρετόν είπε πέρυσι στο POLITICO, ότι το 2019 ήταν το «plan b» για τη θέση του Προέδρου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως είναι πρόθυμος να ξαναμπεί στο παιχνίδι.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρετόν έχει πείρα σε υψηλά αξιώματα και παρόλο που δεν προέρχεται από το ΕΛΚ, είναι συντηρητικός.
Επίσης, ο Μπρετόν θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές της Φον ντερ Λάιεν. Σε ένα περιβόητο tweet μετά την υποψηφιότητά της, ο Μπρετόν σημείωσε ότι η επικεφαλής της Επιτροπής δεν είχε την ομόφωνη υποστήριξη του ΕΛΚ για δεύτερη θητεία. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας των Επιτρόπων που επέκριναν την επιλογή του Μάρκους Πίπερ ως απεσταλμένου της Επιτροπής. Και ενώ ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι ο Μακρόν ήταν «έξαλλος» με την ανάρτηση του, άλλες πηγές υποστήριξαν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν αναστατώθηκε και τόσο πολύ…
Γιατί όχι; Ο Μπρετόν έχει ίσως περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στους κορυφαίους κύκλους της ΕΕ. Η θρασύδειλη αυτοπροβολή του, έχει εξοργίσει άλλους Επιτρόπους, αλλά και πολλούς από τους υπαλλήλους με τους οποίους υποτίθεται ότι θα συνεργαζόταν.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Atlantico, περιέγραψε τον Μπρετόν ως «τον χειρότερο Γάλλο επίτροπο των τελευταίων 30 ετών».
Μία έκπληξη
Γιατί; Τα παρατεταμένα παζάρια μεταξύ των πολιτικών ομάδων για ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις, κρύβουν πάντα εκπλήξεις. Άλλωστε το 2019, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε στη Φον ντερ Λαίεν.
Γιατί όχι; Δεν έχουμε ιδέα ποιος μπορεί να είναι, αλλιώς δεν θα ήταν έκπληξη.