ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ DAVID BRODER

Η Τζόρτζια Μελόνι οδηγεί την άλωση της Ευρώπης από την ακροδεξιά

Η κ. Μελόνι αποτελεί ήδη έμπνευση για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Ως επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, έχει επιβλέψει τις επιθέσεις εναντίον ομάδων της L.G.B.T.Q. και οργανώσεων διάσωσης μεταναστών, την εξαγορά του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αλλαγής του Συντάγματος για την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλά εκεί που έχει πραγματικά διακριθεί είναι στην Ευρώπη. Συνδυάζοντας τον ακλόνητο ατλαντισμό - δέσμευση τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ουκρανική άμυνα - με την αδυσώπητη αντίθεση στη μετανάστευση και την πολιτική για το κλίμα, έχει γίνει μια σημαντική δύναμη στην Ευρώπη. Για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, που είναι έτοιμη για προέλαση, η κ. Μελόνι δείχνει το δρόμο.

Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022, έχει εντυπωσιάσει πολλούς με τη ρεαλιστική της προσέγγιση και την εγκατάλειψη της προηγούμενης κριτικής της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις Βρυξέλλες, έχει αναπτύξει τη φήμη της επιδέξιας διπλωματίας. Βαφτίστηκε, για παράδειγμα, «ψιθυριστής του Όρμπαν», αφού βοήθησε να μεταπείσει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να μην ασκήσει βέτο κατά της περαιτέρω βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ουκρανία φέτος. Η αλλαγή της γνώμης του δεν ήρθε χωρίς κόστος - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απελευθέρωσε επίσης 10,2 δισ. ευρώ από κεφάλαια που είχαν παρακρατηθεί- αλλά η κ. Μελόνι εξακολουθούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να τον κερδίσει.

Μια τέτοια διπλωματική επιτυχία έχει οδηγήσει ορισμένους να υποθέσουν ότι η κ. Μελόνι δεν υποτάσσεται στη γραμμή, αλλά στην πραγματικότητα καθορίζει την ατζέντα. Σε ένα ρεπορτάζ που έγινε ευρέως γνωστό στην Ιταλία, ο Φ. Ζακάρια στο CNN χαιρέτισε τη «στιγμή της Μελόνι» στην Ευρώπη, συγκρίνοντας τη θέση της με τον ηγετικό ρόλο που έπαιζε προηγουμένως η Άνγκελα Μέρκελ, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο ισχυρισμός είναι υπερβολικός- η οικονομία της Ιταλίας, αν και αναπτύσσεται, δεν πατάει σε νέα εδάφη. Όμως η σύγκριση δεν είναι αβάσιμη. Σε διάφορους τομείς, η Ρώμη δίνει κατεύθυνση στις Βρυξέλλες.

Για παράδειγμα, η κ. Μελόνι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των σχεδίων για την περαιτέρω ανάθεση της αστυνόμευσης των συνόρων του μπλοκ σε αυταρχικές χώρες της Βόρειας Αφρικής. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, βρέθηκε στην Τυνησία για να ανακοινώσει μια συμφωνία για τον περιορισμό της μετανάστευσης στη Μεσόγειο- τον περασμένο μήνα, έκανε το ίδιο στην Αίγυπτο. Και τις δύο φορές την πλαισίωσε η κορυφαία αξιωματούχος της Ευρώπης και πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τον Ιανουάριο έδωσε την ευλογία της στο ευρύτερο όραμα της κ. Μελόνι για τις σχέσεις Ε.Ε.-Αφρικής.

Η κ. Μελόνι υπήρξε επίσης αγκάθι για την πράσινη μετάβαση του μπλοκ. Χλευάζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως «κλιματικό φονταμενταλισμό», προσπαθεί σταθερά να επιβραδύνει ή να σταματήσει τις πράσινες πολιτικές. Συχνά, η Ιταλία ήταν μόνη της ή είχε ελάχιστη υποστήριξη σε αυτές τις προσπάθειες. Τον Φεβρουάριο, όμως, η κ. Μελόνι είχε κεντρικό ρόλο σε μια ψηφοφορία κατά του κεντρικού νόμου του μπλοκ για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος επιδιώκει να αποκαταστήσει τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Ιουνίου δείχνουν ότι οι δυνάμεις από την κεντροδεξιά έως την ακροδεξιά πρόκειται να κερδίσουν περίπου το 50% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Για πολλούς στη σκληρή δεξιά, αυτό προσφέρει μια ευκαιρία να τερματιστεί ο μεγάλος συνασπισμός των Σοσιαλιστών και των Χριστιανοδημοκρατών που ιστορικά κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική και αντ' αυτού να δημιουργηθεί μια δεξιά συμμαχία που θα κατέχει τις κορυφαίες θέσεις εργασίας. Στην πράξη, μια τέτοια συνεργασία είναι δύσκολη: Οι ηγέτες της κεντροδεξιάς λένε ότι θα συμμαχήσουν μόνο με κόμματα που τάσσονται υπέρ της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, της Ουκρανίας και του κράτους δικαίου. Αυτό αποκλείει ένα αξιοπρεπές τμήμα των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, τουλάχιστον προς το παρόν. Επιτρέπει, ωστόσο, τον πλήρη εναγκαλισμό της κ. Μελόνι.

(*) Συνοπτική απόδοση στα ελληνικά από το: The Far Right Wants to Take over Europe, and She’s Leading the Way, NYTimes.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!