H αφρικανική σκόνη επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς περιέχει διάφορα μικρά σωματίδια σε μεγάλες ποσότητες. Η σκόνη που μετακινείται εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα (συχνά φτάνει στην Αμερική) περιέχει ανόργανες ενώσεις, όπως πυρίτιο και μέταλλα αλλά και ενόργανες ενώσεις, όπως καπνό και υπολείμματα στάχτης. Τα σωματίδια αυτά προκαλούν ερεθισμό στα μάτια, στη μύτη και στους πνεύμονες. Μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη και καρδιολογικά προβλήματα.
Η σκόνη, είναι πιθανό να προκαλέσει ενοχλήσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο πιο ευπαθείς είναι τα μωρά και τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όλοι όσοι αντιμετωπίζουν παθολογικά προβλήματα, π.χ καρδιοαναπνευστικά, είναι μεταμοσχευμένοι ή έχουν περάσει πρόσφατα λοίμωξη αναπνευστικού.
Με την εισπνοή της σκόνης, μικρά σωματίδια φτάνουν στους πνεύμονες και προκαλούν φλεγμονή. Ασθενείς με άσθμα, ΧΑΠ ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα μπορεί να εμφανίσουν παρόξυνση της νόσου και δύσπνοια, οπότε χρειάζεται και τροποποίηση της αγωγής με αύξηση των δόσεων ή επιπλέον φάρμακα. Επίσης, ορισμένα σωματίδια μπορούν από τους πνεύμονες να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος και να δημιουργήσουν γενικευμένες φλεγμονές.
Έχει παρατηρηθεί ότι τις ημέρες που η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης είναι υψηλή και το φαινόμενο διαρκεί για αρκετά 24ωρα, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Με βάση τις μελέτες, το CDC συστήνει να αποφεύγουμε στο μέτρο του δυνατού την έκθεση. Άρα να μειώνουμε τις εξόδους ή να βγαίνουμε έξω με μάσκα, ιδιαίτερα οι ασθενείς που έχουν ιστορικό πνευμονικής η καρδιολογικής νόσου. Οι νεότεροι και υγιείς άνθρωποι καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όπως το τρέξιμο, καθώς αυξάνει τη ποσότητα αέρα που εισπνέουμε και μας κάνει πιο ευάλωτους. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξουν προβλήματα ή αμφιβολίες, είναι ασφαλές να επικοινωνούμε με το γιατρό για συγκεκριμένες απαντήσεις και οδηγίες.
(*) Η Μίνα Γκάγκα είναι πνευμονολόγος, πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας