ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ευρωψηφοδέλτια: Σε μικρή δόση οι λίγοι και καλοί… 

Όλα στον βωμό της ψηφοθηρίας. Την τελευταία στιγμή εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ο Φρέντι Μπελέρης, παρά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν τόσο από την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου όσο και από τη Ντόρα Μπακογιάννη, ότι ένα ευρωπαϊκό θέμα μετατρέπεται έτσι σε διμερές. Υπερίσχυσε η άποψη όσων υποστήριζαν ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα που συγκινεί το δεξιό ακροατήριο, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, εκεί δηλαδή που σημειώνεται υποχώρηση της ΝΔ. Ενδεχομένως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα να λειτουργήσει ως ανάχωμα των διαρροών προς τον Κ. Βελόπουλο, το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη, όμως, είναι και αντιφατικό και προβληματικό.    

Τα ευρωψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων πρόταξαν για άλλη μια φορά αθλητές, τηλεπερσόνες, πανελίστες, παίκτες ριάλιτι, τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, ό,τι μπορεί να φέρει ψηφαλάκια στην Ελλάδα χωρίς καμία ισχύ στην Ευρώπη.

Το ίδιο έργο βλέπουμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσωπα που ολοκλήρωσαν την καριέρα τους ή κουράστηκαν από αυτή ή που αναζητούν καταφύγιο στις πλούσιες Βρυξέλλες, γνωστοί στον κόσμο για οτιδήποτε άλλο εκτός από τις πολιτικές απόψεις τους, την κοινωνική δράση τους, με ισχνές σπουδές και ελάχιστες γνώσεις ξένων γλωσσών. Στην αυτοπαρουσίαση τους, όπου έγινε, ήταν αυτοαναφορικοί. Τι άλλο να έλεγαν, αφού δεν ήξεραν ούτε που ακριβώς πάνε ούτε τι σκοπεύουν να κάνουν εκεί αν εκλεγούν.

Η ΝΔ ενέταξε την Ελεωνόρα Μελέτη στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, για να παλέψει στις Βρυξέλλες υπέρ των γυναικών, όπως είπε η ίδια. Κανένας μεγάλος στόχος, μόνο η αναπαραγωγή ενός στερεότυπου. Ο Γιώργος Αυτιάς, υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τους νόμους στην Ευρώπη, όπως τους άλλαζε στην Ελλάδα από την εκπομπή του.  

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα χειρότερα, στις εσωτερικές προκριματικές εκλογές πρώτευσαν ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο πανελίστας Δημήτρης Παπανώτας, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, ο Νάσος Παπαργυρόπουλος, επιχειρηματίας και πρώην παίκτης ριάλιτι. Το ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγε τον πειρασμό του ποδοσφαιριστή Θοδωρή Ζαγοράκη. Στον αντίποδα η Νέα Αριστερά δεν έχει ούτε ένα «λαμπερό» πρόσωπο.

Η εικόνα δεν είναι μόνο μαύρη. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων υπάρχουν και πολλά ελπιδοφόρα πρόσωπα, με ενδιαφέροντα βιογραφικά, με επαγγελματικές περγαμηνές, νέοι επιστήμονες, γυναίκες με επιρροή, άτομα με αναπηρία που δεν το έβαλαν κάτω. Τώρα η ευθύνη πέφτει στους ψηφοφόρους να επιλέξουν αυτούς που θα εκπροσωπήσουν άξια την Ελλάδα κι όχι αυτούς που αναγνωρίζουν ευκολότερα στη λίστα των 42 ονομάτων. Συνήθως, βέβαια, οι «λαμπεροί» κλέβουν τους σταυρούς από τους συνυποψήφιούς τους…  

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!