ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Γιατί οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ρωσίας απέτυχαν να αποτρέψουν την πολύνεκρη  επίθεση

Είχαν περάσει μόλις τρεις ημέρες από τις απαξιωτικές δηλώσεις Πούτιν κατά της Ουάσιγκτον, με αφορμή τη σπάνια δημόσια προειδοποίηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, σχετικά με πιθανή εξτρεμιστική επίθεση σε ρωσικό συναυλιακό χώρο. Η CIA απηύθυνε προειδοποίηση και σε Ρώσους αξιωματούχους, η οποία περιελάμβανε τουλάχιστον μια επιπλέον λεπτομέρεια: Η εν λόγω σχεδιαζόμενη επίθεση αφορούσε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους,  γνωστό ως ISIS-K.

Μία ακόμη παράμετρος, είναι το γεγονός ότι το ίδιο το κατεστημένο ασφαλείας της Ρωσίας, είχε επίσης αναγνωρίσει τον κίνδυνο εσωτερικής απειλής από το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως τώρα, ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του δείχνουν με το δάχτυλο την Ουκρανία, προσπαθώντας να αποσπάσουν την προσοχή από ένα καίριο ερώτημα: Πώς η πανίσχυρη υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, παρά τις προειδοποιήσεις, απέτυχε  να αποτρέψει μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα;

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και ειδικοί σε θέματα αντιτρομοκρατίας, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες αποκάλυψης τρομοκρατικών επιθέσεων, επισημαίνουν ως βασική αιτία τα βαθιά επίπεδα δυσπιστίας του ρωσικού κατεστημένου ασφαλείας έναντι υπηρεσιών πληροφοριών άλλων χωρών. Υποδεικνύουν επίσης την εστίαση Πούτιν στη σταυροφορία κατά της Ουκρανίας, καθώς και στην ολοένα διευρυνόμενη πολιτική καταστολή στο εσωτερικό.

Ένας διευρυνόμενος ορισμός του εξτρεμιστή

Ο ορισμός του Πούτιν για το τι σημαίνει εξτρεμιστής,  άρχισε να διευρύνεται  ακόμη και πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.

Η υπηρεσία που είναι κυρίως υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ονομάζεται Second Service και αποτελεί παράρτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (F.S.B).

 Κατά το παρελθόν, η υπηρεσία επικεντρωνόταν στην παρακολούθηση ισλαμιστικών εξτρεμιστικών στοιχείων και εγχώριων νεοναζιστικών ομάδων. Όμως, καθώς ο  Πούτιν έχει επεκτείνει την καταστολή στο εσωτερικό, ο κατάλογος των στόχων του αυξήθηκε για να συμπεριλάβει στελέχη της αντιπολίτευσης όπως ο Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε μια φυλακή, ή ακτιβιστικές οργανώσεις και άλλους επικριτές του Κρεμλίνου.

Μάλιστα, ο αριθμός των οργανώσεων που σχετίζονται με ισλαμιστές έχει μειωθεί από το 2013. Ταυτόχρονα, έχουν προστεθεί εκατοντάδες οργανώσεις που σχετίζονται με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι έχουν την παγκόσμια έδρα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες  και αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τη ρωσική ηγεσία.

Παρά τις αλλαγές στους στόχους παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών,  εξακολουθεί να λειτουργεί μια αυτόνομη ομάδα πρακτόρων η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την ισλαμιστική τρομοκρατία και παραμένει δυναμικά στελεχωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη.

Αυξημένη Ασφάλεια

Στις 7 Μαρτίου, την επομένη της προειδοποίησης που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία, το F.S.B. ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο Καζάκους νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενώ απέτρεψε επίθεση του ISIS-K με στόχο συναγωγή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι η επιδρομή ήταν πιθανώς ένα σημάδι ότι οι ρωσικές αρχές αναλάμβαναν δράση.

Ο Ιωσήφ Πριγκόζιν,  μουσικός παραγωγός, θυμάται ότι ο ίδιος και η σύζυγός του που εμφανίστηκαν  αυτόν τον μήνα στο Crocus City Hall, είχαν παρατηρήσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και το προσωπικό, είχε ειδοποιηθεί για την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ είχαν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες.  

Δεν είναι σαφές εάν τελικά  οι τρομοκράτες, λόγω της περιφρούρησης του χώρου, αλλά και της ανακοίνωσης της αμερικανικής πρεσβείας, καθυστέρησαν τη σχεδιαζόμενη επίθεση.  

«Επειδή το F.S.B. — και ο Πούτιν — θεωρούν εχθρική κάθε ενέργεια των ΗΠΑ, όποια πληροφορία δεν συνάδει με αυτό το πλαίσιο απορρίπτεται εύκολα», δήλωσε η Άντρεα Κένταλ- Τέιλορ, ανώτερη σύμβουλος στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

 «Υποχρέωση προειδοποίησης»

Όταν η CIA  ενημέρωσε ιδιωτικά τη Ρωσία για το τρομοκρατικό σχέδιο, συμμορφωνόταν με τις οδηγίες του 2015, γνωστές ως  «καθήκον προειδοποίησης», οι οποίες προβλέπουν την υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών για σοβαρές απειλές.

Αυτές οι οδηγίες είναι σχετικά σπάνιες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να τις εκδίδουν, ακόμη και σε αντιπάλους και το έχουν κάνει τόσο με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όσο και με την ιρανική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο. Οι προειδοποιήσεις συνήθως δεν δημοσιοποιούνται, εκτός εάν οι αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απειλή θα μπορούσε να επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, όπως συνέβη στη Μόσχα.

Το 2017 όσο και το 2019, ο Πούτιν ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παροχή πληροφοριών, οι οποίες  βοήθησαν στην αποτροπή  τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αγία Πετρούπολη.

Αυτή τη φορά, οι Ρώσοι, όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις, αλλά τις χαρακτήρισαν απόδειξη πιθανής συνενοχής των ΗΠΑ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!