ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Γιατί o ISIS επιτέθηκε στη Ρωσία  – και γιατί η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία

Η τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο του Crocus City Hall στη  Μόσχα δεν ήταν έκπληξη. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για μια επικείμενη επίθεση από «εξτρεμιστές», πιθανώς για να μεταθέσει την ευθύνη σε έναν βολικό αποδιοπομπαίο τράγο όταν γινόταν η επίθεση.

Η δεκαετής σύγκρουση της Μόσχας με τον ISIS

Η πολύνεκρη επίθεση της περασμένης Παρασκευής, ήταν το τελευταίο τραγικό επεισόδιο μιας δεκαετούς και πλέον σύγκρουσης μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και της Ρωσίας. Ο κύβος ερρίφθη το 2015, όταν η Ρωσία παρενέβη στη Συρία για να υποστηρίξει το υπό κατάρρευση καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι μαχητές  του ISIS απάντησαν ένα μήνα αργότερα,  διεισδύοντας στο αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου και τοποθετώντας βόμβα σε ρωσικό Airbus, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους  224 επιβάτες και το πλήρωμα.

Σε αντίποινα, τον Σεπτέμβριο του 2017, η Ρωσία φέρεται να σκότωσε τον πρώην «υπουργό πολέμου» του ISIS, ο οποίος ήταν κάποτε διοικητής των αστυνομικών ειδικών δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών του Τατζικιστάν. Ο ίδιος άνθρωπος, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Τατζικιστάν, είχε πολεμήσει στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Όλοι οι φερόμενοι δράστες του μακελειού στη Μόσχα, είναι από το Τατζικιστάν.

Από το 2015 μέχρι το 2017, Ρώσοι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας Wagner, πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών σε δεκάδες μάχες, κυρίως στην Παλμύρα της Συρίας. Η σύγκρουση έληξε με νίκη του ISIS.  

Μεταξύ 2015 και 2024, η Ρωσία υποστήριξε πολλούς από τους ορκισμένους  εχθρούς του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μόσχα παρείχε  βοήθεια  στη  Χεζμπολάχ, πολιτική υποστήριξη στη  Χαμάς και πιθανώς στρατιωτική συνδρομή στους Ταλιμπάν. Και οι τρεις οργανώσεις έδωσαν σκληρές μάχες ενάντια σε δυνάμεις  του ISIS στον Λίβανο, τη Συρία, τη Γάζα και το Αφγανιστάν.

Ο βραχίονας της ομάδας Wagner στην Αφρική, έχει επίσης πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη, τη Μοζαμβίκη και το Μάλι.

Η παρακρατική τρομοκρατία του Πούτιν

Υπάρχει όμως ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο στη Ρωσία του Πούτιν. Το 1999, διαπράχθηκαν μία σειρά από επιθέσεις στη Μόσχα, το Βολγκοντόνσκ και το Ριαζάν, οι οποίες αποδόθηκαν στις ρωσικές  παρακρατικές υπηρεσίες και είχαν ως στόχο να δικαιολογήσουν την  κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών στην Τσετσενία και ως εκ τούτου να εδραιώσουν την εξουσία του Ρώσου ηγέτη.

Και να έρθουμε στα γεγονότα της Παρασκευής: Αν και μια βάση της Ρωσικής Εθνοφρουράς απέχει μόλις δύο μίλια από το σημείο της επίθεσης, χρειάστηκαν πάνω από 90 λεπτά για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Είτε πρόκειται για ανικανότητα είτε για συνωμοσία, ο Πούτιν φαίνεται να έχει ήδη αποφασίσει ότι η ευθύνη  βρίσκεται  στην Ουκρανία.

Η βούληση του Κρεμλίνου είναι  να χρησιμοποιήσει τον τεράστιο μηχανισμό προπαγάνδας του,  για να εκτρέψει την οργή του κοινού προς το Κίεβο.

Παρά την ανάκτηση της επιχειρησιακής πρωτοβουλίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ρωσία απέχει πολύ από την επίτευξη των στρατηγικών της στόχων στην Ουκρανία. Για μεγάλης κλίμακας επιθετικούς ελιγμούς, η Ρωσία χρειάζεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερους  πόρους και λιγότερη  αντίσταση . Ο Πούτιν, μπορεί κάλλιστα να επέτρεψε την επίθεση στη Μόσχα  ώστε να ενισχύσει την εσωτερική υποστήριξη για τον πόλεμο και να κάνει ακόμη πιο δύσκολη κάθε φωνή, ενάντια στην ηγεμονία του.  

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!