ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οικονομικές ειδήσεις

PwC Ελλάδος: Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν κεφάλαια 8,4 δισ. ευρώ το 2023 εκ των οποίων τα 5,9 δισ. από εξαγορές και συγχωνεύσεις, 601 εκ. εκδόσεις ομολόγων, 345 εκ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,6 δισ. ήταν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ), εδώ.

Ακρίβεια: Με τα νέα μέτρα, ουσιαστικά τείνουν να καταργηθούν οι προσφορές (πχ τα «2 σε 1» σε είδη καθαρισμού) και η μείωση θα επιμερίζεται στο σύνολο του έτους. Έτσι, οι ονομαστικές τιμές μειώνονται αλλ’ ο καταναλωτής χάνει την ευκαιρία να κάνει μαζικές αγορές τις περιόδους των προσφορών σε τιμές που ήταν οι μισές από τις κανονικές. Άρα, κερδίζει ή χάνει;..  

Moodys: H διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών spreads και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα στηρίξουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών και το 2024, εδώ.

 «Λαϊκά» έντοκα: Οριακή αύξηση σημείωσε η απόδοση των 12μηνων εντόκων γραμματίων που δημοπρατήθηκαν χθες, στο 3,73% από 3,7% τον Δεκέμβριο. Μέσω των τίτλων, που μπορούν να αποκτήσουν και μικροεπενδυτές, το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, εδώ.

Κρουαζιέρα: Αυξημένοι κατά 50% ήταν οι επιβάτες που επισκέφθηκαν το 2023 ελληνικά λιμάνια με κρουαζιερόπλοια. Πρώτος προορισμός παρέμεινε ο Πειραιάς και ακολουθούν Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο και Ηράκλειο, εδώ.

Brain drain: Ένας στους δύο Έλληνες έχει επαναπατριστεί υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για επιστροφή 350.000 Ελλήνων από τους 600.000 που μετανάστευσαν το 2010-2021, παραπέμποντας σε στοιχεία της Eurostat που όμως δεν παρουσίασε, εδώ.

 Φοιτητική στέγη: Κατατέθηκε τροπολογία με την οποία αυξάνεται το επίδομα στέγης για φοιτητές στα 1.500 ευρώ για Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στα 2.000 ευρώ για άλλες πόλεις, προσαυξημένο κατά 500 ευρώ στην περίπτωση συγκατοίκησης, εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!