ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Χειραφέτηση και εμβάθυνση

Η προοπτική επιστροφής του Τραμπ στο Λευκό Οίκο αλλά και οι δυσμενείς για το Κίεβο εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας θέτουν για πολλοστή φορά την πρόκληση της χειραφέτησης της Ε.Ε από τις ΗΠΑ.

Και όχι μόνον, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η αναβάθμιση της αμυντικής αποτρεπτικής αξιοπιστίας της Ε.Ε θα οδηγήσει στην συνολική επανεκίννηση της δυναμικής  εμβάθυνσης της  ευρωπαικής ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για μια άποψη που συγκρούεται με την  κρατούσα παραδοχή, ότι για να υπάρξει κοινή άμυνα στην Ε.Ε των 27 θα πρέπει η εμβάθυνση της ευρωπαικής ολοκλήρωσης να έχει κλειδώσει με μη αντιστρέψιμο τρόπο προς την κατεύθυνση ομοσπονδιακής μετεξέλιξης της ευρωπαικής ενοποίησης.

Το εγχείρημα δοκιμάσθηκε  στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στην σκιά του πολέμου της Κορέας, όταν στην Δύση κυριαρχούσε η άποψη ότι ο επόμενος στόχος του σοβιετικού μπλοκ είναι η Δυτική Ευρώπη.

Τότε, για να ισορροπήσει την προσπάθεια των ΗΠΑ για άμεσο επανεξοπλισμό της Δυτικής Γερμανίας, η Γαλλία πρότεινε την ίδρυση ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού στο πλαίσιο μιας Ευρωπαικής Αμυντικής Κοινότητας.

Το σχέδιο, που προέβλεπε  την απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας, αφού εγκρίθηκε από τα κράτη που σε λίγα χρόνια θα ίδρυαν την  ΕΟΚ των Έξι, απορρίφτηκε το 1954 στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση ως αντισυνταγματικό.

Σήμερα η πρόκληση της περιφρούρησης της εθνικής κυριαρχίας ή της εγκατάλειψης της στον βωμό μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής γραμμής θέτει υπαρξιακά διλλήματα στην Γαλλία και στην Βρετανία που είναι πυρηνικές δυνάμεις και Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα και δεδομένα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και της διατλαντικής συνεργασίας, ούτε το Παρίσι ούτε πολύ περισσότερο το Λονδίνο δεν πρόκειται να δεχθούν να εγκαταλείψουν τα εθνικά τους προνόμια, αλλά ούτε το Βερολίνο πρόκειται να δεχθεί να υποκαταστήσει την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ - στην περίπτωση που την κλείσει ο Τραμπ - με αυτές που πιθανόν να ανοίξουν η Γαλλία και η Βρετανία.

Η αμυντική ενοποίηση της Ευρώπης μπορεί να παραμείνει ως στρατηγικός στόχος και ταυτόχρονα να γίνονται βήματα προόδου και συνεργασίας σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!