Το πρώτο βήμα για αυτή τη «νέα σελίδα» ήταν η σε μεγάλο βαθμό εκκαθάριση των στοιχείων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας/Ikhwan στην Τουρκία. Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία φιμώθηκαν και η ηγεσία της Αδελφότητας έχει «ευγενικά» απελαθεί από τη χώρα.
Το δεύτερο σημαντικό αγκάθι μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας ήταν ότι οι δύο χώρες υποστήριζαν αντικρουόμενες δυνάμεις στη Λιβύη. Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια. Η επίσκεψη του Τ/ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε σημείο καμπής. Η Τουρκία επισημοποίησε την επικοινωνία της με τα στελέχη της εξουσίας στην ανατολική Λιβύη και ανακοίνωσε άνοιγμα Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Το γεγονός ότι η Τουρκία έπαψε να είναι «εμπλεκόμενο μέρος» στον εσωτερικό πολιτικό αγώνα της Λιβύης και ήρθε σε επικοινωνία με όλους τους χώρους πρέπει να καθησύχασε το Κάιρο, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο.
Ένα άλλο λιγότερο προβεβλημένο θέμα διαφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας ήταν η πώληση UAV/UCAV από την Άγκυρα στην Αιθιοπία. Η Αίγυπτος και η Αιθιοπία βιώνουν σοβαρή ένταση για τον έλεγχο ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στον Νείλο. Η πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στην Αιθιοπία τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτή στο Κάιρο ως «υποστήριξη της Τουρκίας προς το αντίπαλο στρατόπεδο». Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η αντίληψη, δόθηκε υπόσχεση για την πώληση UAV/UCAV και στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των επαφών που έγιναν πριν ο Ερντογάν επισκεφτεί το Κάιρο. Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί στο Κάιρο αυτή η συμφωνία.
Η παρόμοια προσέγγιση των δύο χωρών στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε επίσης στην προσέγγιση. Τόσο η Άγκυρα όσο και το Κάιρο αντιτίθενται σθεναρά στην «από-παλαιστινοποίηση» της Γάζας. Το Ισραήλ θέλει να μεταφέρει την επιχείρησή του που λαμβάνει χώρα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς την πόλη Ράφα στη μεθόριο με την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση του Καΐρου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μια ενδεχόμενη ισραηλινή επιχείρηση εκεί αποτελεί γι' αυτήν «κόκκινη γραμμή». Η Τουρκία έχει εκφράσει παρόμοια προσέγγιση.
Δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη, αν ο Τούρκος πρόεδρος ταξιδέψει στα σύνορα της Γάζας με τον Σίσι, προκειμένου να προβεί σε επίδειξη δύναμης. «Εξάλλου, μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε σημαντική ώθηση για τον Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της πολιτικής win-win...», υποστηρίζει η έγκυρη διπλωματική αναλύτρια Ζεϊνέπ Γκιουρτζανλί, εδώ.