ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας φέρνουν περικοπές δημοσίων δαπανών

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν στο τελικό κείμενο για τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς κανόνες, στη βάση της αρχικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup  λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Οι κυβερνήσεις με υπερβολικό χρέος θα έχουν περισσότερο χρόνο να το μειώσουν κι άρα δεν θα χρειαστεί να περιορίσουν δραστικά τις δημόσιες επενδύσεις. Σε αντάλλαγμα, αποδέχτηκαν την καθιέρωση ετήσιων στόχων μείωσης του δημοσίου χρέους και ορίων στις δημόσιες δαπάνες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες, επιβαρύνοντας τις ήδη ισχνές αναπτυξιακές επιδόσεις. Το 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις 0,5%, ενώ φέτος η ΕΚΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,8%.

Σύμφωνα με ανάλυση της BNP Paribas, οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις θα αφαιρέσουν 0,1%-0,2% από το ΑΕΠ την επόμενη διετία. Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υποστεί η Ισπανία, καθώς καλείται το 2025 να μειώσει το διαρθρωτικό πρωτογενές έλλειμμα κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό. Μικρός θα είναι ο αντίκτυπος στη Γερμανία, όπου απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει ήδη επιβάλλει απότομη δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με την S&P, η Γαλλία θα συνεχίσει την επόμενη τριετία να έχει από τα υψηλότερα ελλείμματα στην Ευρωζώνη. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ανάμεσα στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες, η Γαλλία έχει τις λιγότερες πιθανότητες να συμμορφωθεί με τους αναθεωρημένους κανόνες. Θα δυσκολευτεί και η Ιταλία, εξαιτίας του υψηλού χρέους.

Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από τον βαθμό ευελιξίας με τον οποίο θα εφαρμόσει η Κομισιόν τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. «Δεν πρόκειται για τη συμφωνία των ονείρων μου, ειδικά επειδή είναι πολύ περίπλοκη» παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. «Όταν όμως καταλήξουμε στην απόφαση, θα πρέπει να την εφαρμόσουμε και να την επιβάλουμε με συνέπεια».

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!