ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Tι κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή;

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από drones στην Ιορδανία, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ αναρωτήθηκε γιατί, χρόνια αφότου τερματίστηκε η επιχείρηση στο Ιράκ, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

Πού βρίσκονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ

Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν σε όλη τη Μέση Ανατολή, κυρίως σε χώρες με στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός βέβαια, είναι κατά πολύ μικρότερος από την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ και της σύγκρουσης με το Ισλαμικό Κράτος.

Το 2007, μόνο στο Ιράκ, υπήρχαν περισσότεροι από 160.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Τώρα έχουν περιοριστεί στις 2.500.

Άλλοι 900 στρατιώτες σταθμεύουν στη Συρία, όπου υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις. Περίπου 350 στελέχη του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας σταθμεύουν στη βάση, που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση.

Στην αεροπορική βάση στο Azraq της Ιορδανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν  περίπου 2.000 στρατιώτες. Πάνω από 13.500  εδρεύουν στο Κουβέιτ και χιλιάδες άλλοι σε χώρες όπως το Μπαχρέιν, το οποίο  φιλοξενεί τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ, και το Κατάρ, στην αεροπορική βάση που χρησιμοποιείται από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά στρατεύματα εκεί;

Πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, η μείωση της  στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αποτελούσε στρατηγική επιλογή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να επικεντρωθεί αφενός στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία και αφετέρου στην πιθανή απειλή από την Κίνα.

Ωστόσο, αμερικανικά στρατεύματα παρέμειναν εν μέρει στην περιοχή, ώστε να προβάλουν την ισχύ των ΗΠΑ και κυρίως να αποτρέψουν το ενδεχόμενο άμεσου πολέμου του Ιράν με το Ισραήλ.

Από τον πόλεμο στο Ιράκ, στο Ισλαμικό Κράτος

Μέχρι το 2015, ο ISIS ήλεγχε αρκετές πόλεις στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Μοσούλης και της Ράκα, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών. Ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, τον νίκησε. Παρόλο που το 2021  ο αμερικανικός  στρατός κήρυξε την ολοκλήρωση της αποστολής του, ο κίνδυνος νέας περιφερειακής αστάθειας από την δράση εξτρεμιστικών ομάδων, παρέμεινε  ορατός. 

Κινδυνεύουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή;

Μετά την  επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη  Χαμάς, ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν,  έχουν εξαπολύσει περισσότερα από 160 χτυπήματα κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ και την Ιορδανία.

Η επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η πρώτη που προκάλεσε απώλειες, ενώ άλλοι 19 Αμερικανοί στρατιώτες είχαν τραυματιστεί σοβαρά  σε επιδρομές κατά των αεροπορικών βάσεων Al Asad και Al Tanf στο Ιράκ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι ξεκάθαρο ότι ανώτατοι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν   να αποφύγουν γενικευμένη σύρραξη, παρόλο που αντάλλαξαν  κατηγορίες για την πυροδότηση περιφερειακής σύγκρουσης. «Ενώ δεν επιδιώκουμε πόλεμο, ούτε φοβόμαστε ούτε τρέχουμε να ξεφύγουμε από τον πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, αρχηγός του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

(*) Συνοπτική απόδοση του θέματος «What are U.S. troops doing in the Middle East?» των NYTimes.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!