ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Μεσανατολικό Σταυρόλεξο του Μπάιντεν

Λεπτές ισορροπίες σε πολλά μέτωπα που έχουν μεταξύ τους σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με στόχο την αποτροπή γενικευμένης διάχυσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στην Γάζα, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί η ίδρυση αποστρατιωτικοποιημένου Παλαιστινιακού Κράτους  και τέλος την αναβάθμιση των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ υπό την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι το Μεσανατολικό Σταυρόλεξο που καλείται να λύσει ο Μπάιντεν και την ίδια στιγμή να δώσει μια σκληρή εκλογική μάχη για να εμποδίσει την επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να πειθαναγκασθεί ο Νετανιάχου να αποδεχθεί την αναζήτηση συνολικής λύσης του Παλαιστινιακού στην φόρμουλα των δύο κρατών. Η επιβολή από τις ΗΠΑ κυρώσεων σε εποίκους της Δυτικής ¨Όχθης που επιτίθενται σε Παλαιστινίους και η προθυμία της Βρετανίας να αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος πριν υπάρξει Συμφωνία Ειρήνης   προφανώς είναι μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πλήγματα αντιποίνων σε ιρανικούς στόχους στην Συρία και το Ιράκ που να απαντούν στην επίθεση στην Ιορδανία που σκοτώθηκαν τρείς στρατιώτες χωρίς όμως να γενικευθεί η σύγκρουση με την Τεχεράνη η οποία έσπευσε να αποσύρει τους Φρουρούς της Επανάστασης που βρίσκονται στην Συρία.

Τόσο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις όσο και στις μελλοντικές οι ΗΠΑ θέλουν ενισχυμένο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας , των Εμιράτων και της Αιγύπτου. Κατά προτεραιότητα επιθυμούν να αποκαταστήσουν στενή συνεργασία με την Σαουδική Αραβία η οποία πέρσι αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ιράν με μεσολάβηση της Κίνας και προσεκλήθη να προσχωρήσει στην Ομάδα BRICS  χωρίς όμως να εχει πραγματοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο βήμα.

Τέλος την περασμένη Τρίτη η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νουλαντ διέψευσε τα πρόσφατα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν  την αποχώρηση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ από την Βορειοανατολική Συρία οποία προστατεύουν την πολιτοφυλακή ΥΡG του συριακού παρακλαδιού του ΡΚΚ, ΡΥD.

Οι ΗΠΑ που μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ήταν σε πορεία αποδρομής από την ευρύτερη Μέση Ανατολή δηλώνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι να υπάρξει δυναμική περιφερειακής σταθεροποίησης.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!